用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 08/09 Grade 1已分班請進
樓主: Eunismom
go

08/09 Grade 1已分班請進 [複製鏈接]

總未收到 ! 如有收到煩請通知我們 !

原帖由 小BMom 於 08-9-4 09:44 發表
請問妳地有冇收過內聯網個password or login name之類既info?

-昨天有一頁數學功課, 不用五分鐘就做晒 !
-上次問ms yuen 是否要帶 pe 衫, 她都好快回覆 ! 辛苦晒啦 !

原帖由 Doris 於 08-9-4 09:51 發表
啊, 原來有功課嗎, 我都不知道;
你地如果有問題可以email給ms yuen, 她很快會回覆的.

我個囡都返得好開心呀!
佢話食唔晒個飯盒, 有時有d餸唔好食wor, 不過有汁送飯, 都ok啦
原帖由 tsangjj 於 08-8-31 16:43 發表
ho_fish,

nice to meet U.
my son told me "so happy" in the school .

我用email問了ms yuen 這個問題, 她說現在還安排緊,
遲些會通知.
原帖由 Hang'sMum 於 08-9-4 10:54 發表
總未收到 ! 如有收到煩請通知我們 !

1B--nono2006 (浩鈞,Wilby)男
       hohomum (皓桓,Marcus) 男
       linchan       (凌睿 Samantha) 女
       koko           (Yolanda) 女

1C--eunismom (樂遙,Eunis)女
                        (正楠,Bosco)男
        roroma     (晴晴, Charlotte)女

1M-- ho_fish (善如, Rachel)女
         tsangjj (Yin Kan, Leo) boy
        小bmom (伊晴, Elen) gril

1P-- Hang'sMum - Anson
        doris (hewitt) boy
        Ononchu - Cheuk-hei
         sunmoon- (栩怡,Holly)女

大家好!我囡囡讀1p班,佢話啲飯餸都食得哂喎!我覺得本手冊好有心思呀!

Hang's Mum,

阿女原來有功課,但佢冇同我講,係咪有分唔同組呢?佢話英文堂已經派咗書但keep喺老師度,請問anson有冇收到呢?

sunmoon

妳好 ! 昨日手册寫了有通告 和 MATHS 要做第十頁, 唔洗五分鐘做晒 ! 比起 K3 時, 大少輕鬆好多 ! 日後多聯絡, 因新生有好多不知的事情, 同班可多交流 !

至於英文書, 無聽他講, 等我今晚問下先 ! 但他話收起了本數學書

原帖由 sunmoon 於 08-9-4 14:46 發表
1B--nono2006 (浩鈞,Wilby)男
       hohomum (皓桓,Marcus) 男
       linchan       (凌睿 Samantha) 女
       koko           (Yolanda) 女

1C--eunismom (樂遙,Eunis)女
                        (正楠,Bosco) ...

醒目開學勳章

原帖由 Hang'sMum 於 08-9-4 15:40 發表
sunmoon

妳好 ! 昨日手册寫了有通告 和 MATHS 要做第十頁, 唔洗五分鐘做晒 ! 比起 K3 時, 大少輕鬆好多 ! 日後多聯絡, 因新生有好多不知的事情, 同班可多交流 !

至於英文書, 無聽他講, 等我今晚問下先 ! 但他話收 ...

我囝囝前兩天都有做數學功課,但他一邊做, 就一邊說:我己經一年班了,為什麼還要做BB班的功課?真給他氣煞.

他告訴我英文派了課本,但會留在課室,另外有一本英文故事書,有貼紙寫著 BookMax,囝囝說是送給同學的,每人一本,不用帶回學校,只是留在家中看.他還說英文老師說:Be good, don't be bad.  When I talk, you don't talk! 真搞笑!

Hello lucky mother,

I can't help laughing when I read you say that your son complain to you that he is doing homework of BB Class.  Compare with K3, I agree that the present homework is really too easy for our kids

Well, I have heard one of my freind whose son has entered into a traditional famous school.  His son cried when he entered the school, fearing of the volumnious homework and difficult tests and exams.  Our kids are the lucky one!!  :) :) Just afraid that they are too free.

Can you share what is the class of your child?  A boy or a girl?

Ononchu

原帖由 luckymother 於 08-9-4 16:15 發表

我囝囝前兩天都有做數學功課,但他一邊做, 就一邊說:我己經一年班了,為什麼還要做BB班的功課?真給他氣煞.

他告訴我英文派了課本,但會留在課室,另外有一本英文故事書,有貼紙寫著 BookMax,囝囝說是送給同學的,每人一 ...

我大少都非常開心, 話這功課應該比妹妹做 ! 但他好積極快快趣拿功課出來做晒去, 比起 K3 輕鬆好多 ! 真的可以多點時間親子樂了 !!!

原帖由 ononchu 於 08-9-4 17:58 發表

I can't help laughing when I read you say that your son complain to you that he is doing homework of BB Class.  Compare with K3, I agree that the present homework is really too ea ...

今日大少話 d 飯 cold, d 餸 就 熱, 好好味, 食晒了 ! 家中姐姐問是否倒晒在卓上 ?  

今日 d 飯餸 still warm, 好好味, 食晒了 !
jj

醒目開學勳章

原帖由 ononchu 於 08-9-4 17:58 發表

I can't help laughing when I read you say that your son complain to you that he is doing homework of BB Class.  Compare with K3, I agree that the present homework is really too ea ...

我囝囝是一個大男孩,讀1M的.我有個朋友的囝囝派到荃灣一間傳統小學,以前是區中名校,但一點都不快樂,每天早上都不願返學,他說急急的時候,老師都不准他上洗手間,要等到小息時才可以wee wee.幸好這些事情不會在培僑發生.不然我都不知怎算好.
我囝囝今天一放學便打電話給我,說今天好開心,因為上中文課時,他說併音說得好,老師給了他很多貼紙.很開心囝囝每天都可以積極開心的上學.

呀女己經借書番屋企了,重將借書的手續解釋得好清楚,學校係培養小朋友讀書方面唔錯呢。

佢重話學普通話拼音好好玩,係屋企重覆讀兩首詩好多次,不過佢係幼稚園都有得學,你地的小朋友又點呢。

Luckymother,

Wow, the school of your friend's child is so cruel.     I am happy that Pui Kiu would not adopt such approach.  What is the meaning of school life if children just feel unhappy and scared at there?

One joke for you : yesterday I asked my son whether there are any 飯長 in his class.  He told me that there are no 飯長 , and claimed that he was 班長

ononchu

原帖由 luckymother 於 08-9-4 21:55 發表

我囝囝是一個大男孩,讀1M的.我有個朋友的囝囝派到荃灣一間傳統小學,以前是區中名校,但一點都不快樂,每天早上都不願返學,他說急急的時候,老師都不准他上洗手間,要等到小息時才可以wee wee.幸好這些事情不會在培僑發 ...

My son is 班長 too la ! There are 4 班長 in one class!

請問你們那幾班已經派了student handbook 啊,我地1B爲什麽沒有的?仔仔不用抄手冊也沒有功課帶回來做,他說功課全部在課堂上做,不用帶回家,請問你們也是否一樣啊?

對於那些功課,阿女都有用心做,但對她來說不是特別輕鬆,因為幼稚園的功課一向不多,不過她也很享受新小一的生活,每天都是滔滔不絕的提及,不過昨天她告訴我有大哥哥用一疊紙打向一個女同班同學的頭,小朋友即刻用雙手摸著頭,表現得很驚慌,想哭的樣子,我問她會不會大哥哥跟她玩,她說不是玩的,這樣是會痛的,但她說當時老師走在前面又看不到,她說那大哥哥很高的,我女長得很高,年年全班最高,現在如是,所以我懷疑這個哥哥會不會是中學部的,專登整蠱新仔,看她的樣子都驚驚地,但佢亦遇過好的大哥哥當第一天她在搵校車時很主動的幫忙,看來升上小一小朋友的經歷比以前豐富很多。

阿女都話佢係班長,佢話當時老師問邊個想做,佢舉得最快,所以就做咗班長喎!不過另外好似仲有副班長同其他,而派飯亦有同學專責的。

至於手冊阿女已有了,可能不同班不同時間派吧!功課有些在校做,有些在家做,她也寫在手冊裡面,昨晚佢仲話英文老師生日,帶了一張未完成的畫回家做並要寫Happy Birthday to Teacher Virginia.

原帖由 nono2006 於 08-9-5 13:27 發表
My son is 班長 too la ! There are 4 班長 in one class!

請問你們那幾班已經派了student handbook 啊,我地1B爲什麽沒有的?仔仔不用抄手冊也沒有功課帶回來做,他說功課全部在課堂上做,不用帶回家,請問你們也是 ...

1P 星期一要交環保燈籠, 你地做左未 ?

luckymother, 你好呀, 我個囡同你仔仔同一班,以後多d指教了。
我都聽講過有小學每日會派籌比小朋友, 小朋友每日用呢d籌o係堂上舉手去廁所, 如果當日既籌用晒, 小朋友就唔可以再於堂上去廁所, 我覺得有d離譜lor, 無錯小朋友有時百厭去廁所玩, 但係如果o個日小朋友真係肚痛要去廁所, 而老師又因為該小朋友當日既籌用晒唔比佢去, 咁真係好慘
原帖由 luckymother 於 08-9-4 21:55 發表

我囝囝是一個大男孩,讀1M的.我有個朋友的囝囝派到荃灣一間傳統小學,以前是區中名校,但一點都不快樂,每天早上都不願返學,他說急急的時候,老師都不准他上洗手間,要等到小息時才可以wee wee.幸好這些事情不會在培僑發 ...

Dear Hang's mum,

Ah... My son has mentioned to me that he wanted to join in the competition.  However, I have no idea at all on what to make.   Anyone can help?

Ononchu

原帖由 Hang'sMum 於 08-9-5 14:56 發表
1P 星期一要交環保燈籠, 你地做左未 ?
‹ 上一主題|下一主題