用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

zoey,jazzmama:
我家姐個仔好懶,所以見佢讀得好興鬆,
佢以前小學响觀塘聖約瑟男校,
佢哋之前in過培橋同播道,
兩間都類似,不過我家姐話播道個校長,
'吹'得重勁,(唔知算唔算'吹', or 口才了得!)
最後播道收咗,培橋後備,(佢仔band1中成績)
我家姐話12月考容易d,到統一派位公報後先去叩門就超難,
我知上年沙官小有位考10X/160嘅學生考播道考唔到,
考到深水埗祟真。
zoey:
等我問吓我家姐學校情況,再告訴你。
jazzmama:
我都有考盧培橋,你有無多d資料比我參考吓!

原帖由 JP 於 08-9-8 14:40 發表

looby>>
升中伯樂要考中、英、數、科學、視藝、音樂、體育,都5易架(我大仔考過返黎咁講)!
http://www.giftedcouncil.edu.hk/Project_talent/projecttalent-SMI_test.html ...

JP:
Thanks!
考嚟做乜?
我仔學校派咗張form比佢去考,
要去優才考兩日,我連優才都唔識去,
網上又無乜人講,
連你仔都話唔易!
咁looby仔都係'志在參與'吓好啦!
最攪笑要演奏樂器,looby仔都無學樂器,
演奏吹牧童笛得唔得!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 looby 於 08-9-8 14:56 發表

JP:
Thanks!
考嚟做乜?
我仔學校派咗張form比佢去考,
要去優才考兩日,我連優才都唔識去,
網上又無乜人講,
連你仔都話唔易!
咁looby仔都係'志在參與'吓好啦!
最攪笑要演奏樂器,looby仔都無學樂器,
演 ...

looby>>
考嚟做乜?--->你仔學校派form比佢去考,即係想Looby仔為校爭光o羅!
o個測試出年2/3月才有report,趕5切今年自行考中學時show quali,都係旨在睇下小朋友各方面能力達到乜水平,又5使$$,咪去玩下o羅!
音樂口試考唱歌&彈奏1種樂器,牧童笛都算卦!

簽名被屏蔽

looby

咩你無聽過校長"吹" 咩, 好精彩
c 啦, 10x/160 播道真係唔收嫁
我仔都係咁上下咋噃
我都寄望 1st round 中標

優才我無打算考呀,
早排位校長來我地屋苑有升中講座
廢話一輪, 完全無料到
問非所答, 剩係強調拔尖好叻
我心諗, 尖子洗鬼入優才咩
你都唔好 side 時間啦
不過, 當熱身賽都可以考慮吓

至於其他中學, 我都係咩都唔識, 上 bk 問人咋
最慘係中學嗰邊d 人唔多出聲
開左 topic 都可以封哂塵

原帖由 looby 於 08-9-8 14:46 發表
zoey,jazzmama:
我家姐個仔好懶,所以見佢讀得好興鬆,
佢以前小學响觀塘聖約瑟男校,
佢哋之前in過培橋同播道,
兩間都類似,不過我家姐話播道個校長,
'吹'得重勁,(唔知算唔算'吹', or 口才了得!)
最後播道收咗,培橋後備 ...

原帖由 jazzmama 於 08-9-8 14:11 發表
Zoey

你家姐想知小一 or 中一呀

入播道好多都係仰慕校長而報
校長"好" 呢味感覺
不過, 當你聽完佢簡介會,
又真係好服佢把口
字字都令人對播道投下信心一票
如果校長去參選議員, 一定成為票王 ...

jazzmama,

我姨甥女都係讀緊 P6, 所以幫佢八又幫自己八  !  我都知播道校長演說好得, 我係網上聽過, 但佢地網址真係好貧乏, 科目, 老師, ECAs, 學校生活都冇乜上載, 或者遲 d 聽下講座會清楚 d 卦 . . .

唔知佢地 e 家最大一班中學生係讀緊 form 幾?

looby,

唔該晒呀 ) ) )

主要想八下學科同 languages 方面 , 同埋有乜 ECAs 呢 .

BB

彩彩彩, 快d 吐口水講過
今年博殺期,
唔好c, 唔好病
齊齊來升 band
小6有我地班 friend
大家都唔洗驚

原帖由 blytheBB 於 08-9-8 15:10 發表
各位"荃灣同葵涌區"靚mum,
如有"荃灣同葵涌區"
各大band1及2中學開放日資料,
請放上來單聲好媽?
無辨法la,我地d 親職mum,
得閒死,唔得閒病.命苦o係la....

Zoeu

呢題我識答, 依家最高年級係 F3
應該好快出高中課程

原帖由 Zoey 於 08-9-8 15:11 發表

jazzmama,

我姨甥女都係讀緊 P6, 所以幫佢八又幫自己八  !  我都知播道校長演說好得, 我係網上聽過, 但佢地網址真係好貧乏, 科目, 老師, ECAs, 學校生活都冇乜上載, 或者遲 d 聽下講座會清楚 d 卦 :questi ...

原帖由 JP 於 08-9-8 15:08 發表

looby>>
考嚟做乜?--->你仔學校派form比佢去考,即係想Looby仔為校爭光o羅!
o個測試出年2/3月才有report,趕5切今年自行考中學時show quali,都係旨在睇下小朋友各方面能力達到乜水平,又5使$$,咪去玩下o羅!   ...

JP:
今年話12月會公佈成績,等佢哋多張嘢去考中學喎!
為校爭光--------!!!!!!!??????哈哈.........無能為力啦!

原帖由 Zoey 於 08-9-8 15:11 發表

jazzmama,

我姨甥女都係讀緊 P6, 所以幫佢八又幫自己八  !  我都知播道校長演說好得, 我係網上聽過, 但佢地網址真係好貧乏, 科目, 老師, ECAs, 學校生活都冇乜上載, 或者遲 d 聽下講座會清楚 d 卦 :questi ...

zoey:
OK!
我手頭上有佢哋張書單,
中文、普通話、聖經係中文,
其它係英文,
通識教育有成5本英文書,(咁多嘅!)
英文、數學書用longman,
Reader用Penguin,
其它科重有:science, music, arts

原帖由 jazzmama 於 08-9-8 15:10 發表
looby

咩你無聽過校長"吹" 咩, 好精彩
c 啦, 10x/160 播道真係唔收嫁
我仔都係咁上下咋噃
我都寄望 1st round 中標

優才我無打算考呀,
早排位校長來我地屋苑有升中講座
廢話一輪, 完全無料到
問非所答,  ...

jazzmama:
優才同播道我都唔會諗,太遠啦!
我淨係想諗培橋,
但响度睇,好似唔得中肯,
如果到12月有open day,你去嘅話,記得約埋我!

looby

培僑 9/13 小一簡介會,  不如你先去走一趟收下風

原帖由 looby 於 08-9-8 16:42 發表

jazzmama:
我淨係想諗培橋,

Looby,

沙田區仲有間培基, 聽講都唔錯.

原帖由 looby 於 08-9-8 16:42 發表

jazzmama:
我淨係想諗培橋,

係呀, 不過我地個間好似有成三間聯系小學

原帖由 looby 於 08-9-8 14:24 發表

hhma:
如果中學有200個位,收聯系小學25%,
即50個位,兩間咪100個位law,
係咪咁計?
我有無理解錯?請指正。

你幾受歡迎, 好心你多d入黎啦
咪鬼甘偏心啦...

做咩你又想做逃兵呀?

有朋友上年細女入左"培bridge"讀小一
今年即閃
原因學校話無功課,無test, 本來ok la
點知學期尾考試, 衰晒, 老師話佢呢樣唔得, 個樣唔掂
朋友火都黎啦, 問老師, 你又無功課, 又無test, 又唔知你教左咩.............
我都唔好意思問甘多, 剩係知佢閃去左大圍一間小學
佢大女其實係looby師姐, 都做逃兵, 第1around入唔到"培機", 報住"林小輝"先.  後尾叩門入左"培機", very happy
報料完畢

原帖由 looby 於 08-9-8 14:46 發表
我都有考盧培橋,你有無多d資料比我參考吓!

jazzmama,
我對直資中學真係無咩留意喎...
不過有朋友仔仔讀 "德信"都唔錯呀

原帖由 jazzmama 於 08-9-8 09:10 發表
hhma, alice, mandy, fion

想問下沙田直資邊間好

培僑 & 林大輝點睇
麻煩各位幫忙分析

星期六同仔講, 最衰體藝要7月至公報收唔收
博唔過
亞仔反而話如果博唔到體藝再叩其他校
我唔想等呀, 真係唔知點算 ...

今日同事借左上年本指南我睇(沙田)
德信有9個外籍老師呀!!!
surprise me!!!
浸會都係得六個咋, 其實津中同官立都係一個起, 兩個止..

原帖由 alicetong 於 08-9-8 22:46 發表
jazzmama,
我對直資中學真係無咩留意喎...
不過有朋友仔仔讀 "德信"都唔錯呀

原帖由 hhma 於 08-9-8 21:22 發表
係呀, 不過我地個間好似有成三間聯系小學

hhma:
三間唔係=150個位咩?
‹ 上一主題|下一主題