用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

我細時沙田人咋, 我e+係荃灣區架
我仔一個小六, 一個小四

沙田好多都好好呀
你自行想揀邊間呀?

原帖由 alicetong 於 08-9-6 19:57 發表
hhma,
請教妳沙田邊間中學好,我仲未有頭緒呀mouth:" />
學校都無講過阿仔情況...??
妳兩個小朋友0既係未0既已經上左中學0拿?去左
邊樹讀呀

quote]原帖由 hhma 於 08-9-4 22:32 發表 http://forum.edu-k ...

take care!!!
叫弟弟休息多d

原帖由 Eva 於 08-9-6 21:49 發表
Dear all

多謝大家關心,最怕佢地發燒,真係無教好訓。
我28號晚回港的,一路上風平浪靜,一d都唔覺有政變,導遊話極小攪到旅遊區來。不過我們只去曼谷同芭提雅,去布吉島的可能不同了。

阿女29開始發燒同肚呵,三日之後論到阿仔 ...

Dear all

多謝大家關心,最怕佢地發燒,真係無教好訓。
我28號晚回港的,一路上風平浪靜,一d都唔覺有政變,導遊話極小攪到旅遊區來。不過我們只去曼谷同芭提雅,去布吉島的可能不同了。

阿女29開始發燒同肚呵,三日之後論到阿仔 ...

Eva,

希望細仔快 d 好番晒, 開開心心上學去!~

講開發育年齡, 其實正常歲數大概係幾歲呢 ?  記得自己好像初中才開始, 相信阿女都係差不多, 因為一直未有點標高過, 仲係圓古碌, baby fat .

醒目開學勳章

M&A
你仔想選YW? 我這個working mom無資格做義工呀!所以唔知你所說的是什麼東東,等我陣間去了解下先。都可以可以去bk英華forum找到資料都未定。

我係問HY 你女個間 今年細女升HY小一!你女參加咗乜課外活動。
暫時亞女只參加舞蹈班!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

[quote]原帖由 M&A Mom 於 08-9-7 00:08 發表

我係問HY 你女個間 今年細女升HY小一!你女參加咗乜課外活動。
暫時亞女只參加舞蹈班! [/quot]

真係老人癡呆,不至今次,最近同佢地簽通告都lo亂佢地個名

只知道阿女會繼續5年級的IT特工隊,其它課外活動還未有通告,還是她未給我看,明天再問問她。

hhma
原來妳自己先係沙田人 ,我搞錯左添
我都未有頭緒呀,當然最好入返自己間中學
呂中啦,不過聽講唔容易的

原帖由 hhma 於 08-9-6 21:52 發表
我細時沙田人咋, 我e+係荃灣區架
我仔一個小六, 一個小四

沙田好多都好好呀
你自行想揀邊間呀?

各位靚媽
其實我地幾時先知道自己小朋友自行適合揀邊間中學架.
老師會推介嗎?我連上次個仔成績排位點都未知

Eva,
me too...最緊要快D好番晒

原帖由 hhma 於 08-9-6 21:55 發表
take care!!!
叫弟弟休息多d

我地聯係既, 穩陣就入硬其實得十個
其他靠抽籤, 每年total三十幾個

原帖由 alicetong 於 08-9-7 08:54 發表
hhma
原來妳自己先係沙田人 ,我搞錯左添
我都未有頭緒呀,當然最好入返自己間中學
呂中啦,不過聽講唔容易的

成績排位點都未知 --> 唔係呱?  點解學校唔講既?

原帖由 alicetong 於 08-9-7 08:57 發表
各位靚媽
其實我地幾時先知道自己小朋友自行適合揀邊間中學架.
老師會推介嗎?我連上次個仔成績排位點都未知

Hi! 各位靚媽:
請問有無人知'升中伯樂計劃'會考乜嘢內容,難嗎?
Jazzmama:
我上次去四海一家,一張coupon都無比我,激氣!
睇見你話對播道有興趣喎!
我家姐個仔响呢樹讀中二。

原帖由 hhma 於 08-9-7 13:23 發表
我地聯係既, 穩陣就入硬其實得十個
其他靠抽籤, 每年total三十幾個

hhma:
兩間荃官小當1間計?
我哋上下午好似當兩間計架!
開家長會問清楚先!

當兩間計

原帖由 looby 於 08-9-7 16:38 發表

hhma:
兩間荃官小當1間計?
我哋上下午好似當兩間計架!
開家長會問清楚先!

原帖由 Eva 於 08-9-7 01:33 發表
[quote]原帖由 M&A Mom 於 08-9-7 00:08 發表

暫時亞女只參加舞蹈班! [/quot]

真係老人癡 ...

M&A Mom
我睇清楚張『家長學堂』通告喇!今年家長都有機會捧杯,我好興奮呀!今年是第一年攪咋,你就好啦!可以有機會全取6隻獎杯   

記得阿女初小時,我幾乎所有講座都去聽,時間合的,我也有做義工,如果早d有這個plan,我最小取了一兩隻了

剛才對仔女仲笑我做乜咁認真地研究參加什麼項目來取夠40分(金獎),我說難得有機會捧杯,媽媽當然要即極爭取啦(希望做榜樣給他們看 )。

你有無參加呀!如果你都參加,我們很多機會見面

至於課外活動,阿女話9號會有講座介紹,應該到時才派wor!一年級也是嗎?

hhma, alice, mandy, fion

想問下沙田直資邊間好

培僑 & 林大輝點睇
麻煩各位幫忙分析

星期六同仔講, 最衰體藝要7月至公報收唔收
博唔過
亞仔反而話如果博唔到體藝再叩其他校
我唔想等呀, 真係唔知點算

looby

你返來呢邊啦,
我以為你在 97 同學會去旅行玩到失蹤
係呀, 我都好 like 播道, 我都有朋友讀中三 &中一&小一

我捕左 2 年啦, 希望順利入去啦
校風好, 祇想亞仔唔好學壞
但我怕亞仔 interview 英普唔掂

原帖由 looby 於 08-9-7 16:32 發表
Jazzmama:
我家姐個仔响呢樹讀中二。 ...

Hi! 各位靚媽:
Jazzmama:

Hello looby,

好耐冇見 !

我都想幫家姐收下播道既 info. 呀, 唔知可唔可以幫我八下呢?  我只知話讀得好開心, 但究竟課程, 老師, 課外活動, 學校成績等等都唔係好清楚, 佢地網址都冇乜野寫到, 幾神秘下 . .

Zoey

你家姐想知小一 or 中一呀

入播道好多都係仰慕校長而報
校長"好" 呢味感覺
不過, 當你聽完佢簡介會,
又真係好服佢把口
字字都令人對播道投下信心一票
如果校長去參選議員, 一定成為票王

原帖由 hhma 於 08-9-7 23:03 發表
當兩間計

hhma:
如果中學有200個位,收聯系小學25%,
即50個位,兩間咪100個位law,
係咪咁計?
我有無理解錯?請指正。

Hi! 各位靚媽:
Jazzmama:

looby>>
升中伯樂要考中、英、數、科學、視藝、音樂、體育,都5易架(我大仔考過返黎咁講)!
http://www.giftedcouncil.edu.hk/Project_talent/projecttalent-SMI_test.html

‹ 上一主題|下一主題