用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

早晨, 今朝等我來開門啦

JSCfamily, fion, Zoey
多謝哂妳地d資料.

Eva
保重呀, 兩個都病, 最辛苦係妳
妳地有冇遇到泰國政變?

Liza
你仔開學開始忙未呀?

eva
小心身體, 小朋友病亞媽係最辛苦.

原帖由 siulisa 於 08-9-5 08:54 發表
多謝哂妳地d資料.

Eva
保重呀, 兩個都病, 最辛苦係妳
妳地有冇遇到泰國政變?

joanne

暫時都ok, 吾算忙. 妳地呢?

原帖由 joanneka 於 08-9-5 12:00 發表
Liza
你仔開學開始忙未呀?

eva
小心身體, 小朋友病亞媽係最辛苦.

原帖由 Eva 於 08-9-5 00:55 發表

HiHi! 各位靚媽,先跟大家say個遲來的Hi

zoey
有靚媽email我,我知定返來呀!只不過泰國回來之後,兩隻輪流都發燒同腸胃炎呀,阿仔仔都係今天才正式開學咋 ,真係一言難盡, 遲d得閒再講。
好多post要追呀mo ...

乜原來咁大件事, 小朋友 e 家點呀?  希望已經好番晒呢  !  

妳地番黎幾耐呀, 個邊真係好亂下 ~

Lisa
亞女今日開始正式上堂, 佢話好多功課.

原帖由 siulisa 於 08-9-5 14:33 發表
joanne

暫時都ok, 吾算忙. 妳地呢?

joanne

佢地星期三都開始有教書同功課, 但量就吾多.
個新校長好好笑容, 朝朝係學校門口(係行出校門口, 冇冷氣ga),  又會主動同大家打招呼, 感覺好親切

原帖由 joanneka 於 08-9-5 15:13 發表
Lisa
亞女今日開始正式上堂, 佢話好多功課.

原帖由 siulisa 於 08-9-5 08:54 發表
多謝哂妳地d資料.

siulisa,

妳仔成績好, 可以先考慮官/津校 , 妳個邊好多選擇!

Zoey

但競爭都好劇烈

原帖由 Zoey 於 08-9-5 15:54 發表

siulisa,

妳仔成績好, 可以先考慮官/津校 , 妳個邊好多選擇!

zoey,

我個囝只學左鋼琴, 但係佢唔係好鍾意彈琴架...... 但係覺得阿囝佢今年有好多野,所以唔想比壓力佢, 都係好似你咁講...照舊學琴唔好考試o米得囉!

原帖由 Zoey 於 08-9-4 18:20 發表

JSCfamily,

我女要 handle 兩樣樂器+兩個樂團訓練, 時間遷就不來, 才要暫時放棄鋼琴, 但若妳仔仔尚可應付, 佢又鍾意既, 真係要想清楚呢, 或許跟琴老師說說, 慢慢學, 唔考試既話, 就唔會有太大壓力及時間須要呢! ...

hhma,

我聽番d家長講顏寶玲d英文好有d深,但佢地鍾意學校的校風,所以覺得好囉!

原帖由 hhma 於 08-9-4 22:25 發表
顏寶玲 --> 聽講英文要求好高, 夠深, 英文成績都好.

eva,
你都要小心身體....希望你d寶貝快d好番!

原帖由 Eva 於 08-9-5 00:55 發表

HiHi! 各位靚媽,先跟大家say個遲來的Hi

zoey
有靚媽email我,我知定返來呀!只不過泰國回來之後,兩隻輪流都發燒同腸胃炎呀,阿仔仔都係今天才正式開學咋 ,真係一言難盡, 遲d得閒再講。
好多post要追呀mo ...

醒目開學勳章

原帖由 JSCfamily 於 08-9-5 16:00 發表
zoey,

我個囝只學左鋼琴, 但係佢唔係好鍾意彈琴架...... 但係覺得阿囝佢今年有好多野,所以唔想比壓力佢, 都係好似你咁講...照舊學琴唔好考試o米得囉!

...

但每week 老師教完又要練琴下週交功課,好大壓力!so, 等 matthew 10月考完琴都停,除非佢唔pass

Eva>>
照顧小朋友之餘,你也要保重身體 你有冇參加HY 家長義工?今日有通告係參加家長學堂 唔知乜東東!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

原帖由 M&A Mom 於 08-9-5 17:38 發表

但每week 老師教完又要練琴下週交功課,好大壓力!so, 等 matthew 10月考完琴都停,除非佢唔pass

M&A mom

我都係咁話....今次考完琴...都會停
等佢完左個小六先算

原帖由 mayc 於 08-9-3 13:41 發表

mansonwai:
唔洗太擔心,今年仍可以 努力,你個仔學校會收返幾多成小學的學生上中學呀?   

mayc

我唔擔心都奇啦.....
佢地大約收 7成上培中

我個仔上年考尾 23

真係好大既剌激
一科電腦唔合格 加上 英文一科 65
就被人地大大拋離左

佢 e+ 都仲未識死...
成條懶虫咁 :evil:

昨日佢學校派左一張

中英數網上補充課程
一年 $336....完成 80% 可退回 80%學費

我今日打電話去問 80%即係幾多既數量
佢話以前係一年大約 3萬條問題
我之後計一計即係大約每日要完成 92-93題

我既考慮係 :
1. 要對住電腦做咁多條題目
2. 都唔知 d 題目類形 O 唔 OK

妳地會點選擇呢 ???

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 08-9-5 17:53 發表
昨日佢學校派左一張

中英數網上補充課程
一年 $336....完成 80% 可退回 80%學費

我今日打電話去問 80%即係幾多既數量
佢話以前係一年大約 3萬條問題
我之後計一計即係大約每日要完成 92-93題

我既考慮係 :
1. 要 ...

我冇比 matthew 參加d 網上課程,可能係我唔想佢對禁多電腦啦!
比現成課外習作佢做咋!當然佢都唔多願做
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

我都唔會比,因唔想佢做做就轉玩其它。

阿囝都有150高,著40鞋,而且巳經變聲,body check姑娘話已發育,快D,我就驚佢好快就停止高,而且因為變聲,佢唔係好肯oral speaking,真係有D擔心。

大角咀聖方濟唔係學咩?

原帖由 M&A Mom 於 08-9-5 18:01 發表

我冇比 matthew 參加d 網上課程,可能係我唔想佢對禁多電腦啦!
比現成課外習作佢做咋!當然佢都唔多願做

hhma,
請教妳沙田邊間中學好,我仲未有頭緒呀
學校都無講過阿仔情況...??
妳兩個小朋友0既係未0既已經上左中學0拿?去左
邊樹讀呀

quote]原帖由 hhma 於 08-9-4 22:32 發表
原來係勁人.....
海壩街(下) --> 甘我d仔咪要叫你師姐lor, 哈哈

我係沙田人

[/quote]

Dear all

多謝大家關心,最怕佢地發燒,真係無教好訓。
我28號晚回港的,一路上風平浪靜,一d都唔覺有政變,導遊話極小攪到旅遊區來。不過我們只去曼谷同芭提雅,去布吉島的可能不同了。

阿女29開始發燒同肚呵,三日之後論到阿仔,病徵跟家姐差不多,但是就比家姐嚴重同時間長很多,連續發燒同呵水四天。4號那天好像好多了,可是今天阿仔好似好倦咁,又再次呵了好多次,雖然沒有發燒,但也有點擔心。

看見大家忙於中學的事,希望個個入到心儀的中學。

siulisa
出生率低,希望無想像中咁激烈啦!

JSC
[學琴唔好考試]  

M&A
你仔想選YW? 我這個working mom無資格做義工呀!所以唔知你所說的是什麼東東,等我陣間去了解下先。都可以可以去bk英華forum找到資料都未定。
開學至今還很輕鬆,好戲在後頭麻

mansonma
還有23個包尾,manson未算包尾wor。我覺得千其唔好成日話佢包尾,我怕佢會覺得離成功的路遙不可及,更加無心機讀書呀!

anguswongkid
乜11歲發育都算早ga!難為我女9歲就發育!
上次睇阿女提早發育時,醫生說男仔有提早發育要留心wor,當時無問清楚,唔知有什麼要注意,你問聲醫生啦,問聲安心d麻!我個女現在152cm,128Lbs,係咪嚇親你地呢?人人都以為佢係中學生 :;pppp:

如果發緊育, 就迫佢跳多d啦
我仔個日, 醫生同佢check, 話佢未開始.

原帖由 anguswongkid 於 08-9-6 00:10 發表
我都唔會比,因唔想佢做做就轉玩其它。

阿囝都有150高,著40鞋,而且巳經變聲,body check姑娘話已發育,快D,我就驚佢好快就停止高,而且因為變聲,佢唔係好肯oral speaking,真係有D擔心。

大角咀聖方濟唔係學咩?

...
‹ 上一主題|下一主題