用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

M&A   Mom:
    上年我朋友個仔學校老師教他們選學校有套餐分,黃芴南是A餐,銀禧便是B餐,只許選其一,多數放在第二志願,結果他們學校兩間學校都派了7-8個入去!

mansonwai:
唔洗太擔心,今年仍可以 努力,你個仔學校會收返幾多成小學的學生上中學呀?   

同事個仔讀銀x中三二左右
佢仔sport好叻
但佢仔讀書要人迫,銀x唔迫(佢媽話),所以佢要呀仔去補習wor.
不過我又聽第二度消息,話銀x好wor,d學生好smart
我都想仔讀男校,我仔自己都想讀男校

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 11:59 發表

其實我自己鍾意陳瑞琪,我見襯佢地d學生十個見六、七個都CC文文!可能係校服影嚮,短恤衫+校呔+炭灰色西褲,幾官仔骨骨
但d 人又話陳瑞琪家下降緊級,校風差咗!
真係想亞仔讀男校!可惜佢又唔夠勁考d top boy school: ...

多數放在第二志願?甘第一志願放邊間呀?

原帖由 mayc 於 08-9-3 13:41 發表
M&A   Mom:
    上年我朋友個仔學校老師教他們選學校有套餐分,黃芴南是A餐,銀禧便是B餐,只許選其一,多數放在第二志願,結果他們學校兩間學校都派了7-8個入去!

mansonwai:
唔洗太擔心,今年仍可以 努力,你個 ...

Zoey & MA Mom,

我大囝的校車站係屋企對面...要過兩條馬路, 依家已自己可以handle到...唔洗陪佢落樓   我會係屋企果窗望住佢直至上車.

而細佬就由工人姐姐帶佢行去車站,因為行去校車站都成10分鐘架! 我就一定唔陪佢啦.......

Jazzma,

我件大囝都未識諗搵邊間中學.......都未知緊張

原帖由 M&A Mom 於 08-9-2 22:49 發表

matthew 都係 first day 就搭校車!
以前細時要帶去車站,冬天我真係睡衣再加件大羽絨長褸就落樓,攪掂完返屋企除褸上床zzz過

天日細女就搭校車,個站要行遠好多,so 要著得企理d先得 ...

九龍城網有好多好學校選, 真係有排諗.

我地個網女仔唔係有好多選擇, 入女校就最穩陣, 不過老公就想阿女讀男女學, 仲有自行投考2間, 真係唔知報邊間好.

選學校有套餐, 真係第一之聽見.  

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 11:59 發表

其實我自己鍾意陳瑞琪,我見襯佢地d學生十個見六、七個都CC文文!可能係校服影嚮,短恤衫+校呔+炭灰色西褲,幾官仔骨骨
但d 人又話陳瑞琪家下降緊級,校風差咗!
真係想亞仔讀男校!可惜佢又唔夠勁考d top boy school: ...

必必

其實女仔一般成績都比男仔好
如果選女校好似無咁著數
除非你 sure 無 top band 1
反而男仔會首選男校,
避開同d 女仔爭男女校d 學位
你無聽過話 band 1 男女校係女仔多過男仔咩

原帖由 必必 於 08-9-3 15:12 發表
九龍城網有好多好學校選, 真係有排諗.

我地個網女仔唔係有好多選擇, 入女校就最穩陣, 不過老公就想阿女讀男女學, 仲有自行投考2間, 真係唔知報邊間好.

選學校有套餐, 真係第一之聽見.  

...

Hi! 大家好!

hhma,
我仔26/9開始有一連串評估, 10/11考呈分試....T_T

原帖由 hhma 於 08-9-3 13:38 發表
20 21 / 10 大仔, 細仔 test
6 - 1x / 12 大仔呈分
5 - 1x / 1 細仔考試

咩生活黎架.....

中間重要加插d出面既試......

醒目開學勳章

原帖由 mayc 於 08-9-3 13:41 發表
M&A   Mom:

matthew 今年就好多派華英!但我覺得華英都幾"谷"吓!

開學前亞 sir 打電話黎傾開,佢地就想d 學生穩穩陣陣!我話想 in 吓英華d top school 睇吓得唔得,佢都好似想叫我唔好禁博,禁我仲有第2輪抽,冇奶油唔比個仔見識吓加麻

成日都好後悔點解唔幫亞仔插英華
英華收外生係米收得好top?要有十幾個獎揸手 先有得 in?
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 16:09 發表

matthew 今年就好多派華英!但我覺得華英都幾"谷"吓!

開學前亞 sir 打電話黎傾開,佢地就想d 學生穩穩陣陣!我話想 in 吓英華d top school 睇吓得唔得,佢都好似想叫我唔好禁博,禁我仲有第2輪抽,冇奶油唔比個仔見識吓加麻:hap ...
成日都好後悔點解唔幫亞仔插英華
英華收外生係米收得好top?要有十幾個獎揸手 先有得 in?

M&A>>
乜華英好"谷"架?!

英華今年P6有159人,預計出年只得40個外生位咋!

你地甘早考呈分試既?
我地都算遲呀, 都唔知夠唔夠時間出成績, 明天打電話問下老師先得

原帖由 fion414 於 08-9-3 15:43 發表
Hi! 大家好!

hhma,
我仔26/9開始有一連串評估, 10/11考呈分試....T_T

英華係直資, 考到都唔影響抽籤啦
梗係去見識下啦, 當interview reheasal都好呀

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 16:09 發表

開學前亞 sir 打電話黎傾開,佢地就想d 學生穩穩陣陣!我話想 in 吓英華d top school 睇吓得唔得,佢都好似想叫我唔好禁博,禁我仲有第2輪抽,冇奶油唔比個仔見識吓加麻:hap ...

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 08-9-3 22:22 發表
英華係直資, 考到都唔影響抽籤啦
梗係去見識下啦, 當interview reheasal都好呀

eeee....小學轉咗直資,中學都係架?c火!我真係唔"地除"

TW 間聖芳濟(男校)家吓掂唔掂?!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

喊三聲呀!!!
轉變真係大呀, 呀仔讀kinder個d時間, 都重好似話ok
聽個名都估係正野啦
點知e+搞成甘.....

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 23:16 發表

TW 間聖芳濟(男校)家吓掂唔掂?!

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 08-9-3 23:37 發表
喊三聲呀!!!
轉變真係大呀, 呀仔讀kinder個d時間, 都重好似話ok
聽個名都估係正野啦
點知e+搞成甘.....

我年代時好似好巴閉架!起碼幾個女仔都痴去跟d男仔玩

hhma / M&A Mom,

Morning!

咁大角咀果間聖方濟係唔係好好多?

Fion
Good morning!
你仔終於"亮相"
你地甘快就呈分, D課程未趕得好急......

原帖由 fion414 於 08-9-4 10:26 發表

Morning!

joanneka,

D課程真係好趕, 以前開學頭3日係返半日唔教書, 琴日老師已經教咗一課中文~

fion

我地頭半個月都返半日
都唔明點解學校要 side 時間

遲d 一定趕到c

醒目開學勳章

原帖由 fion414 於 08-9-4 10:26 發表

Morning!

做乜亞仔比之前雪糕相大隻咗禁多

我睇升中派位,d mami 話聖芳濟比九華低調但亦係 top school!

想請教下大家
你地預計會報幾多間直資做 back- up 呀

早排孫公話比d 中學自定教學語言
知唔知d 中學幾時會公報嫁
如果無方向, 真係好難選校噃
‹ 上一主題|下一主題