用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

Hey all,
The school bus is late by at least 15min in 3 mornings out of 4. How about yours?

31? 咁我o地果班都算係好大班喎,爸爸果日去完學校,以後個課室唔係好大,應該唔係大班添!

今日你個仔有冇話上堂玩o左d咩呢?:)
我個囡淨係話老師教佢o地玩完玩具要執返好d玩具, 玩o左雞蛋玩具,同唱o左ABC song...

原帖由 chrisraven 於 08-9-5 10:37 發表
KIF

gotgot,
在29/8個日聽老師講話有31個同學, 唔知開左學係咪呢?
chrisraven

我個囡搭果條線又冇遲喎,仲好早到添呀~
你個小朋友上車果個站會唔會比較後,所以容易遲呢?!
你不妨問o下跟車老師點解會遲咁多~

原帖由 LA 於 08-9-5 13:13 發表
Hey all,
The school bus is late by at least 15min in 3 mornings out of 4. How about yours?

我個仔同我講老師會叫d小朋友"伏"低, 邊個有跟指示做的乖小朋友會有小禮物(第1日:鎖匙扣, 第2日:米奇sticker, 第3日: 一包餅仔).
我話: 嘩! 你咁叻叻呀, 日日都有禮物仔既
跟住我問, 咁有無小朋友無"伏"低呀, 佢話有, 咁其實係咪每個小朋友都有ka, 佢話:唔係ka, 無"伏"低既小朋友無ka.

ng360,

點解你個老師甘好會打比你, 好羨慕

原帖由 Ng360 於 08-9-5 10:14 發表
Me too! my son didn't tell me anything about school, when I sing the song that he may learnt at school, he ask me to stop. But Ms. Yu call me everyday for the updating what he done at school, really a ...

Hello Keroro_him,

我見到你囝囝呀! 同一個車站等車架。仲以為我喺Babykingdom成日見到你囝囝張相, 好面善添。

你囝囝同你老公一個餅印。佢好叻仔, 唔捨得佢爸爸, 上車坐定定, 望住爸爸, 縱使唔捨得, 都無喊。

KIB kent road
我個囡"++"就同我講, 開始上堂, 佢地要坐得靚靚, 手仔放係大脾上, 然後叫小朋友取出手冊, "伏"係 table等,老師今天吹了一個orange balloon(昨天是yellow balloon), 同小朋友玩拋波波, then, 洗手, 食茶點(同時一邊睇關於aeroplane ge video, 然後今天分成小組, boys 先出去餵魚, girls 就去playground 玩 slide, 但只開了一條乾的slide, 完成後就再掉轉玩, 洗手入classroom, 老師比餅餅, 搭校車小朋友走先, 我個囡就過隔離班房等我接放學。唔知可信性高唔高, 因為我成日覺得個囡上堂會遊魂架! 哈哈!

p.s. 仲有佢返屋企即刻比本hand book叫我簽, 話左邊Miss Wong簽左喇。

jumbo_mandy,

嘩! 你個女講得咁 detail 既, 好勁呀!
我通常響呢度睇下你地 d 小朋友講學校做左 d 咩, 跟住返屋企問下佢有無呀?  佢就會答我"有"或"無"囉!
有時佢自己都講到少少既!

佢返左三日學, 除左第一日, 佢 d 餅餅到食哂喎!

原帖由 AS1210 於 08-9-5 15:12 發表

嘩! 你個女講得咁 detail 既, 好勁呀!
我通常響呢度睇下你地 d 小朋友講學校做左 d 咩, 跟住返屋企問下佢有無呀?  佢就會答我"有"或"無"囉!
有時佢自己都講到少少既!

佢返左三日學,  ...

AS1210,
所以我咪想係BK, 問下其他MAMI到底佢係咪講真話lor!

你終於都出現了, 我好掛住你呀, 好耐冇同你chat過呀.

++平時咁醒, 我估佢講的可信性係100%, 你話我呢個姨姨話啦!
佢真係好犀利, 可以描述得咁仔細. 我仔呀, 佢就真係似遊魂多D喇. 問佢, 佢都係時有時冇, 都唔知信幾多好.

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-5 15:22 發表

AS1210,
所以我咪想係BK, 問下其他MAMI到底佢係咪講真話lor!

Dear all,
my boy studies in K1D (Dorset rd).
he doesn't tell me so much about his school life, but i do feel he likes this school.
everyday, he leaves school with a sticker, he tells that it's from his teacher, coz he's being good at school. i don't know it's true or not, coz sometimes he's quite naughty at home.
today, he told me there're 3 teachers in a class, they're Miss Chau, Miss Mak and Miss Fong. but he forgot to remind me to sign my name on the school handbook.
so, i think i need to get the message in the BK everyday then

To jumbo mandy mama,

Your kid is so smart.  She can tell what's happened in the school in details!  My daughter does not remind me to sign the handbook.
Thanks for your sharing here!

唔使羨慕, 因為sheldon未夠3歲架, 係細仔, 所以佢地會特別照顧.

講真, Miss Yu真係超級nice, 佢仲話sheldon好聽話, 好可愛. 真係lum死我. 前日我無自己送佢, 由佢自己搭校車, 架校車遲左, Miss Yu話有d擔心, 後來sheldon返到學校, 兩個miss即刻抱住佢添.

返左學咁多日, miss yu日日都有打比我架, 匯報sheldon既表現, 比我問下野咁, 令我好放心.

原帖由 mackyfungng 於 08-9-5 14:10 發表
ng360,

點解你個老師甘好會打比你, 好羨慕

原帖由 stliu 於 08-9-5 15:40 發表

你終於都出現了, 我好掛住你呀, 好耐冇同你chat過呀.

++平時咁醒, 我估佢講的可信性係100%, 你話我呢個姨姨話啦!
佢真係好犀利, 可以描述得咁仔細. 我仔呀, 佢就真係似遊魂多D喇. 問佢, 佢都係時有 ...

stliu

因為搬屋, 我呢個星期至裝到寬頻咋, 期間只係偶爾返公司, 匆匆上黎look下, 匆匆留下言咁, 所以未能詳談lor, 我會再上黎傾多d架喇 , 多謝妳對++咁信任呀, 佢講真係天下無敵, 做就 , 妳知嗎, 佢返學返到家下, 我走果陣都仲係喊呀, 佢呢兩日返學前, 夠有主動同我講 : 媽咪, 我好有信心今日唔會喊!  妳話佢係咪"大隻講"? 不過佢放學又話返學好開心, 我真係好"R"頭!

AS1210, HappyJolly

我個囡唔勁, 又唔smart 架, 只係佢肯講咋, 內容都唔知係真定假, 但係以我所知, 每班流程都唔同架, 所以我都想知K1B其他同學仔係咪都咁講lor

佢都話老師冇點名, 不過都冇叫佢唔好講學校d野比人聽。

醒目開學勳章

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-5 15:02 發表
KIB kent road
我個囡"++"就同我講, 開始上堂, 佢地要坐得靚靚, 手仔放係大脾上, 然後叫小朋友取出手冊, "伏"係 table等,老師今天吹了一個orange balloon(昨天是yellow balloon), 同小朋友玩拋波波, then, 洗手, 食 ...
++媽咪:我仔仔返黎都有講話佢哋去睇fish,同埋睇vcd,不過佢話佢係orange组,其他小朋友係apple組.好搞笑

我都話++架啦. 你睇佢都好有條理講到d情況. 就算打八折都好好呀. 如果作都舖排得咁暢順. 一樣抵讚.

你送++. 可能係唔捨得你走. 所以喊. 如果我送囝囝. 佢一定唔放過我. 依家上校車. 佢隔日就唔係想喊就好似今日直情喊了兩行大大粒眼淚出來. 但又同我bye bye. 問佢搭校車, 有無小朋友喊. 佢話"得我咋!"

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-5 22:04 發表

stliu

因為搬屋, 我呢個星期至裝到寬頻咋, 期間只係偶爾返公司, 匆匆上黎look下, 匆匆留下言咁, 所以未能詳談lor, 我會再上黎傾多d架喇 , 多謝妳對++咁信任呀, 佢講真係天下無敵, 做就 , 妳知 ...

原帖由 wasyinyin 於 08-9-5 23:22 發表

我都話++架啦. 你睇佢都好有條理講到d情況. 就算打八折都好好呀. 如果作都舖排得咁暢順. 一樣抵讚.

你送++. 可能係唔捨得你走. 所以喊. 如果我送囝囝. 佢一定唔放過我. 依家上校車. 佢隔日就唔係想喊 ...

wasyinyin

妳個仔一句"得我咋", 我真係忍唔住笑左出黎, 好cute!
不過我10月開始都會安排喊包++坐保姆車, 我會輕鬆d, 可以返公司做下野。

原帖由 QQLAU 於 08-9-5 23:06 發表
++媽咪:我仔仔返黎都有講話佢哋去睇fish,同埋睇vcd,不過佢話佢係orange组,其他小朋友係apple組.好搞笑

QQLAU

Hello! 我個囡冇話我知有分orange同apple組呀, 我聽日問下佢先, 小朋友講野真係好搞笑!

我係子謙爸爸,平日都係我上forum多,媽媽仲要照顧弟弟子睿。你係邊處車站見到我哋呀?我哋架保母車停在屋企樓下,我都唔見有其他人

原帖由 bc8006 於 08-9-5 14:22 發表
Hello Keroro_him,

我見到你囝囝呀! 同一個車站等車架。仲以為我喺Babykingdom成日見到你囝囝張相, 好面善添。

你囝囝同你老公一個餅印。佢好叻仔, 唔捨得佢爸爸, 上車坐定定, 望住爸爸, 縱使唔捨得, 都無喊。 ...
‹ 上一主題|下一主題