用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

呢期公司要搬OFFICE, 所以忙到好緊要, 係公司跟本冇時間上黎! 跟住又要趕埋數, 如果你地有問題, 我未必可以即時答到你地, 唔好意思呀!

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-14 11:59 發表
原來你依期咁busy呀, 唔怪得WWS個topic成日沈咗落去啦, 睇嚟WWS嘅媽咪最得閒係我啦, 鬼咩, 依期公司靜都死。

係喎, elaineho你冇答我問你關於11月期中考個問題嘅, 唔該你得閒回覆我呀。

...

我琴日第一日就答你個問題啦woo~~~haha~~

琴日派左份家教會候選人通告, 我細女出錯班別~ 攪到人地以為我兩個女係孖女~~

大家好!

最近真忙到透唔到氣~~

上星期三搬office之後, 鼻敏感+凍親~~而家d鼻水不停, 又有頭痛~~~真係勁辛苦~~~唉~~~

原帖由 herman-mame 於 08-10-16 14:09 發表
點解妳還有這麼多時間可以幫手做家教會的野?可否教我妳怎分配時間?

我都係將d時間比曬d小朋友為主, 我d私人時間真係無乜~

我細女讀幼稚園個時, 我一有機會就會幫手, 幫手之餘又可以當親子, 真係幾開心架!

我覺得真係要取捨, 如果自己enjoy又可以了解多d學校, 何樂而不為?

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-21 12:29 發表
都知你好忙, 唔見你幾日, 小心身體呀, 唔係星期五點算呀。

我今日好返好多啦~~ 多謝關心~~

我星期五會出席既, 你呢?

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-21 15:15 發表
好似唔係喎, 通告話要收錢喎, 重話如有興趣要費用同通告一齊交回喎。 係呀, e-class呀, 我未試過登入, 咁學校今年有冇join呢?

你要試下登入去睇下, 可以見到同班同學及有邊個老師架~~

原帖由 KarenLam 於 08-10-22 11:58 發表

Hi elaineho73

小心保重身體! 你真係好勁呀! 有3個小朋友仲可以兼顧咁多辧.

唉! 我地個班主任唔知咩病呢, 放成個月病假! 希望佢都怏d好返啦! 我囡日日放學返黎都同我講, 好掛住張老師. 佢爸爸出trip成兩個星期佢 ...

多謝關心~~~

我都係馬馬虎虎攪掂佢地~~~hehe~~

細女班主任係做大女班主任個年下學期臨考試都請左假, 都係唔知乜病~唉~ 聽細女本身班主任會呢個星期一返, 但係最後都冇返到~~~

英文同常識都係班主任教, 遲曬都係正常~~好想快d都星期五, 返學校睇下發生咩事?!

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-22 10:34 發表
我都想試吓登入, 但每晚做完功課check埋, 有時間就做中文8寶同中文每日一篇, 真係冇時間再做英文一篇or數學每日一篇啦。
我星期五多數都會去, 有機會同班主任傾吓計嘛。

...

係架~~我都唔可以日日都可以叫兩個女做英文架~~~

我都係諗住返學校睇下點攪, 班主任請左假都要同家長講下先得架~唉~ 我都係從小朋友口中得知, 如果小朋友唔講真係唔知~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-23 08:44 發表
我覺得如班主任只請幾日假唔交代都可以接受嘅, 但如超過兩個星期, 就應該要交代一聲啦, 始終對小朋友進度有影響。

我都覺得要講聲比家長知會好d...........

原帖由 KarenLam 於 08-10-23 10:54 發表

咪就係囉! 我兩星期前打過去學校問GA啦! 有個主任接我電話. 只係不段講代課老師(唔只一個, 係兩個, 一星期輪一個)好有經驗GA, 都係PLK屬下D老師,又教開英文, 家長唔使擔心, 絕對沒問題......
我問張老師咩事, 佢 ...

個主任又會禁答你既~

我細女都話好掛住張老師, 攪到小朋友會好唔開心架ma~~~ 我細女仲同張老師計, 佢話到呢個月尾, 佢已經冇見張老師個半月喎~~唔知好嬲定好笑~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-28 12:14 發表
今個星期五halloween party, 你地去唔去同小朋友玩呀? 你地小朋友又扮咩"鬼"呀? 我阿仔扮Batman喎

HIHI~~我兩個女都買左kuromi既斗蓬&帽~~~~

我要返工去唔到呀!

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-29 12:08 發表
依! 咁果日未有一大一細kuromi, 等我果日捕捉吓佢地先

佢兩個size差唔多, 所以你未必捉到佢地~~

原帖由 KarenLam 於 08-10-30 10:40 發表

雪天使是"光之美少女"裡長頭髮著藍白色裙嘅, 連依恩好似是"雙子公主"其中一個(我都唔係好肯定ga).
不過解釋完你都可能唔識, 因為囡囡同囝囝鍾意嘅野唔同, 正如你問男仔會鍾意睇邊d卡通影片, 我都唔識.
我囡囡就係 ...

我大女舊年扮左連依恩架啦, 今年唔知做乜話唔扮之ma~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-30 11:32 發表
hi hi 本人有兩條問題想問, 玩盧列如下, 煩請解答: haha~~

1) 下月期考期間駛唔駛帶書包呢? 定攞個小袋帶齊所需物  件呢?
2) 冬季校服有頸巾同冷衫, 係未一定要買ga? 如家中有藍色頸巾(是淺藍和深藍混色)可用嗎? ...

考試期間唔使帶書包, 可以揹個小包就得架啦~~~

頸巾又有話規定係藍色喎, 舊年我都有比啡色頸巾都得~~~
冷衫又真係要深藍色~

原帖由 herman-mame 於 08-10-30 21:30 發表
請問明天halloween要不要帶書包課本返去?因我見通知只寫服裝問題。

遲左回覆你TIM~

唔使帶書包架~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-1 12:24 發表
但考試其間都有一堂課要上喎, 係未only帶該堂課嘅書本同文具就得啦?
謝謝解答~~

帶個日考試你要阿你温既野同埋要上堂個科既書, 文具等就OK~

唔使帶個書包禁重~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-3 12:26 發表
明白晒, thank! 聽日就開始啦, 好緊張添mouth:" />

一考試我地做家長一定緊張過d小朋友, 希望快d過.....

原帖由 happyfamilybaby 於 08-11-4 22:44 發表
想請問下你地, 有無小朋友學學林數呀? 好不好呀? 將軍澳有無CENTRE呀?

我個時問過學林數最近既中心係北角.

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-5 09:45 發表
又話有一堂考試後會上嘅, 但老師都冇通知要帶咩書, 即係點呀?

有架! 我細女有張紙釘係手冊度, 你睇睇~~
‹ 上一主題|下一主題