用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正2008-2009小五家長請進
樓主: twobabymami
go

培正2008-2009小五家長請進 [複製鏈接]

個人覺得,如果是Band2生,可以早些便早些吧, 其實小四可以考慮,最遲升小五,便要補吓。因為第一次呈分在小五下學期, 要明白, 每一次呈分都好重要, 不容有失。像我的個案, 第一之呈分後(估不到阿仔係Band 2尾)先如夢初醒,就有排驚。

註︰ 他平均分係有80分以上, 要平均分有90 分以上才是Band 1。

我個囝可僥倖升回培中,都多謝紅藍同神和自己和囝囝的努力了。看到有些同學不能升培中, 心裡亦不好過。

saiyeest

原帖由 Ellensu 於 09-2-23 21:31 發表
咁幾時開始去 R & B比較合適呢? 一般成績好既, 如 band 1生, 會唔會都去 R & B補架? 定係好似我女咁 Band 2生, 早d補會好一d呢? 我知小三已有班了. R & B 係咪真係好配合培正課程架?

...

saiyeest,
Please check pm!
原帖由 saiyeest 於 09-2-24 12:16 發表
其實紅藍真係有幫助的,我好開心你的兒子喜歡紅藍。希望他學業進步!

中學的壓力比小學大得多,好難先適應到新的環境。中學程度比想像深好多, 猶其是英國文學那科,真係唔容易跟得上。加上小朋友上到中學, 長大了, 冇小學咁 ...

over 80, 都band 2尾 , 咁升上小四後, 係咪依然好多同學keep到 over 90呢? 我以為初小先容易咋. 但我女初小二平均冇90架, 咁係咪認真Yau Ma Tei呀?

我已係full time mom la .

原帖由 saiyeest 於 09-2-24 12:25 發表
個人覺得,如果是Band2生,可以早些便早些吧, 其實小四可以考慮,最遲升小五,便要補吓。因為第一次呈分在小五下學期, 要明白, 每一次呈分都好重要, 不容有失。像我的個案, 第一之呈分後(估不到阿仔係Band 2尾)先如夢初醒,就 ...

阿仔第二次同第三次都平均有85分, 都係Band 2尾,其實平均分差一分, 名次已可能差十幾二十名。如要Band 1, 平均分一定係要90分以上。這是2008年的例子。

Saiyeest

原帖由 Ellensu 於 09-2-24 14:19 發表
over 80, 都band 2尾 , 咁升上小四後, 係咪依然好多同學keep到 over 90呢? 我以為初小先容易咋. 但我女初小二平均冇90架, 咁係咪認真Yau Ma Tei呀?

我已係full time mom la .

...

你指平均分係咪中英數常視音聖體8科, 如果係全部平均都要90以上真的好難喎!
原帖由 saiyeest 於 09-2-24 14:25 發表
阿仔第二次同第三次都平均有85分, 都係Band 2尾,其實平均分差一分, 名次已可能差十幾二十名。如要Band 1, 平均分一定係要90分以上。這是2008年的例子。

Saiyeest

...

Band 1生係有這樣水平的, 所以好多Band 2生等大抽獎。真係有好多學生係好好成績。個個媽咪都出盡百寶催谷自己子女。

我個仔不嬲成績中游。第一次呈分後,我先如夢初醒。
Kathy 囝囝, 科科90分以上, 只得數學取"c", 都跌落Band 2中, 平圴分差一分, 名次差好多。

因為其實大部份培小學生成績都不差。

盡力而為。都有8成學生可以回培中。不要太擔心。
250名內機會都好大。

saiyeest

原帖由 fatkk 於 09-2-24 14:48 發表
你指平均分係咪中英數常視音聖體8科, 如果係全部平均都要90以上真的好難喎!

我地小二呢年級係240人, 冇你地咁多人架! 但睇完你地分享, 真係幾 . 唉...
原帖由 saiyeest 於 09-2-24 14:56 發表
Band 1生係有這樣水平的, 所以好多Band 2生等大抽獎。真係有好多學生係好好成績。個個媽咪都出盡百寶催谷自己子女。

我個仔不嬲成績中游。第一次呈分後,我先如夢初醒。
Kathy 囝囝, 科科90分以上, 只得數學取"c", 都 ...

吓! 乜視音體都計埋平均分咩?

定係只計中英數常聖呢?

原帖由 fatkk 於 09-2-24 14:48 發表

按呈分試 - 中(9)、英(9)、數(9)、常(6)、視(2)、音 (2)、體(?) 比例計平均分的

原帖由 Ellensu 於 09-2-24 16:13 發表
吓! 乜視音體都計埋平均分咩?

定係只計中英數常聖呢?

咁真要文武相全先攪得惦呀

原帖由 saiyeest 於 09-2-24 16:19 發表
按呈分試 - 中(9)、英(9)、數(9)、常(6)、視(2)、音 (2)、體(?) 比例計平均分的

其實都真係要各科都有平均水平。其實都不必過於擔心,盡力便可以。

原帖由 Ellensu 於 09-2-24 16:22 發表
咁真要文武相全先攪得惦呀

請問各位媽咪,可否講多D紅藍的事情,會唔會好full架,要幾耐之前報名排隊架。謝謝各位。

回覆 # 的文章

上個月我有朋友想補R&B,平日滿晒,留名電話排隊。上星期打比佢話有位,返星期三和星期六兩天,你都是打電話排定隊先。

今天同位小六家長傾過,佢仔仔中英數Grade A,名次都是排17x,咁我囡咪一定過二百名

謝謝謝謝謝謝謝謝..........
原帖由 ivywong2301 於 09-2-27 21:04 發表
上個月我有朋友想補R&B,平日滿晒,留名電話排隊。上星期打比佢話有位,返星期三和星期六兩天,你都是打電話排定隊先。

今天同位小六家長傾過,佢仔仔中英數Grade A,名次都是排17x,咁我囡咪一定過二百名mouth:" /> ...

3 main subjects "grade A" already 排17X, but the total no of 優異生 is 70 to 80 students only.
Is that means even the student is 優異生, but may not be band 1?
Or, other subjects...GS...Music...Art...Bible & PE also affect a lot on the ranking?
原帖由 ivywong2301 於 09-2-27 21:04 發表

今天同位小六家長傾過,佢仔仔中英數Grade A,名次都是排17x,咁我囡咪一定過二百名mouth:" />mouth:" /> ...

回覆 # 的文章

中英數分x9,常識x6,還有其它科目 x 1
優異生並不一定入100內。主科每少人一分 即different 9分

各位好,

我是小四男生家長。小兒成績不好,主要科若在70分。  

讀完您們的資料,實在煩惱。 小兒個性不主動,對學習全然沒有意識,沒有知覺。雖然如此,可是只要他願意努力成績也可以提升至85分。他很想讀繼續培正,很喜歡培正。:-|

作媽的我希望幫他,計劃在暑假裏好好準備上小五,以免他太吃力。
希望得到您們的幫助,可以提供以下給我嗎?
1. 數學科課本目錄(小五上下學期)
2. 中英數常測驗試卷 (全學期)
[email protected] or PM
希望您們可以多多幫忙,謝謝。

公佈左唔復課, 學校出左網頁叫唔好打返學校, 稍後會公佈詳情...
Only 1 subject left...I hope school can announce today & the exam can be taken next week...if further delay (July or later)...they may forget everything...

各位5年級家長
可否詳細一點說明平均計法?

中、英、數、常、視、音 、聖 --考試分數 x 科目節數
如聖經一星期一節,=埾經試卷分 x 1
視、音 各 x 2

默書、project 等分數不会呈分
‹ 上一主題|下一主題