用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正2008-2009小五家長請進
樓主: twobabymami
go

培正2008-2009小五家長請進 [複製鏈接]

1.5 hrs to wait...then I'll have 3 days holiday with them...cheers!

My kids tried the moon cake yesterday...they like it very much...remember not to eat too much at a time...really hard to digest...my sister got 爛嘴after moon cake.

How will you celebrate Mid-Autumn festival?

今晚剛剛参與了1hour屋苑中秋 function, 2個kid仔最enjoy猜燈謎...多數我猜...他倆就答及拿小禮物已經好happy:)
不過今晚好熱,所有人回家要再沖涼:(
見到月亮-->好清楚, 有點未夠圓, 過2日個天都係咁清就perfect啦!

原帖由 fatkk 於 08-9-11 06:52 發表
Updated, we have 8 members :)

望  annie1128(son)

愛  carenchau  (daughter)

twobabymami (son)

afungyinyin(son)

光   ivywong2301(daughter)

善   fatkk (son)

誠   kwy20 ...

flyingmom(son)

我个仔係小五誠成績一般所以好擔心升唔到培中,有唸過俾佢去紅藍但係接送上好傷腦筋!个女今年就好穩陣升左培中,啲仔都係難搞啲!事实上要頭100名先会無難度入培中!

hi:
我個囝都係五誠....佢都有去紅藍,(今年已經放手比佢自己踏車返屋企啦)...希望幫到佢...因為佢D成績都係一般
原帖由 flyingmom 於 08-9-13 19:16 發表
我个仔係小五誠成績一般所以好擔心升唔到培中,有唸過俾佢去紅藍但係接送上好傷腦筋!个女今年就好穩陣升左培中,啲仔都係難搞啲!事实上要頭100名先会無難度入培中! ...

Hi, kwy20082008,
"...個囝...自己踏車返屋企..."佢要搭乜交通工具返屋企?
你囝囝好smart喎!

我個仔今學期開始返R&B, 但佢好"呢啡", so 我唔感比佢自已搭車

原帖由 kwy20082008 於 08-9-13 20:46 發表
hi:
我個囝都係五誠....佢都有去紅藍,(今年已經放手比佢自己踏車返屋企啦)...希望幫到佢...因為佢D成績都係一般

回覆 # 的文章

我囡囡都是放學自已去R&B,走都是自已乘巴士再轉火車返屋企,有啲擔心架,最驚是過R&B條馬路,雙線車來回,又沒有紅綠燈,最沒有辦法,還要照顧細囡,每次叫佢小心過馬路。

我囝囝係踏巴士返屋企...佢有次打比我話有好多功課做成7點先走...好在唔洗接佢呀!!但我知道R&B D老師知道有D學生無人接..佢哋會放學時落樓下睇住D學生過馬路!!所以我覺得R&B都幾好!!!
原帖由 fatkk 於 08-9-26 06:43 發表
Hi, kwy20082008,
"...個囝...自己踏車返屋企..."佢要搭乜交通工具返屋企?
你囝囝好smart喎!

我個仔今學期開始返R&B, 但佢好"呢啡", so 我唔感比佢自已搭車

...

kwy20082008,
係咪R&B會等佢地完成功課先比放學?

未做哂都可以走...但如果有唔識,老師都會教完先走!!!

oic! Firstly join R&B, already impressed by their system (very clear year schedule) & their policy.
原帖由 kwy20082008 於 08-10-1 10:40 發表
未做哂都可以走...但如果有唔識,老師都會教完先走!!!

我個囝囝都係讀小五信班,成績都是一般, 請各位多多指教!

Welcome Changlingling!
原帖由 Chanlingling 於 08-10-6 22:04 發表
我個囝囝都係讀小五信班,成績都是一般, 請各位多多指教!

18號家長會你哋去唔去呀:)

My hubby will go!
原帖由 kwy20082008 於 08-10-10 14:14 發表

我會出席, 但可能只是上課室見班主任, 聽吓第一次測驗要注意的事項.
你們開始温習未呀? 今次好似範圍比較多,聖經和常識要考5-6 課, 但仔仔聖經只教到第5課, 常識第三冊只教到第4課, 連作業都未開始做, 他說老帥有幾堂沒有返, 代課老帥沒有教, 餘下兩星期又話要測驗,真激死.
請問其它班的進度如何??

原帖由 kwy20082008 於 08-10-10 14:14 發表

My son's GS teacher never absent (different teacher from urs)
According to the written teaching schedule, GS should finish Ch.5 of Book 3. For my son his teacher already finished the Ch.6 of Book 3 & he need to do the Ch.6 workbook this weekend.

I'm asking him to remember the content of GS this weekend & plan to dictate the wordings next week. GS really a lot need to study.

Oh, your class is very fast. Yes, GS has many words to dictate and questions to study include Bible.

各位媽咪加油!

回覆 # 的文章

如那天沒有補習或少功課或沒有默書,就叫阿女温習常識、中文和聖經,進度很慢,到現在祇背了常識1-3課,聖經金句1-5課,今晚叫佢讀成語。

昨日只温3課常識及聖經的內容(只温書, 佢唔肯温埋作業:( ), 之後又要叫佢背中默。
英文及中常生字體怕要下個weekend了。
原帖由 ivywong2301 於 08-10-12 20:33 發表
如那天沒有補習或少功課或沒有默書,就叫阿女温習常識、中文和聖經,進度很慢,到現在祇背了常識1-3課,聖經金句1-5課,今晚叫佢讀成語。

‹ 上一主題|下一主題