用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正2008-2009小五家長請進
go

培正2008-2009小五家長請進 [複製鏈接]

報到! 我個仔讀五愛 !希望今年我o地多多交流
   0    0    0    0

回覆 # 的文章

my daughter is P.5光,大家交流吓!

Hi twobabymami,

我個仔都是讀五愛, 大家可以交流吓心得!
下學期要程分, 已感到有點壓力.

Hi twobabymami, ivywong2301 & afungyinyin,

我個仔都是P5!

我個仔仔讀五望。希望大家可以多點交流。

小五家長報到

我個女讀五年級。大家日後可多多交流。

回覆 # 的文章

hi Afungyinyin,

嘩!好開心呀,今年有o甘多同班媽咪
升上五年班,我也感到好大壓力了,驚亞仔上唔到培中,因為佢成績好麻麻 日後我地多多交流下讀書心得

我也好開心呀, 在這兒認識到多位媽咪!.
你是否全職媽咪? 我就要返工,沒有時間回校和其他媽咪傾吓. 不過這兩天放大假給飯個仔,除了工人姐姐, 都見不到有媽咪(愛班).

我也驚個仔上唔到培中, 之前看見今年升培中媽咪在 forum的對話, 要考120以內才保證入到培中,中英數科科要A, 真是非常艱難.

你個仔是否自動波?啊仔就要我陪他温習, 邊到有時間,放工回來都七點半,食吓飯, 睇得功課,又話要上牀(十時).自己都不緊張 , 比他激死.......你有沒有去紅藍補習?有沒有幫助? 今年我認識的又多兩位同學去紅藍,話可以練考試卷和 模式, 莫非真的要讀.

請問有沒有媽咪知道呈分試包什麼科目?? 今天放學阿仔話美勞科都要呈分, 是否真的了?? Million thanks.

Master class list for P5.

Hi fatkk,

Which class your son study?

信  

望    annie1128 (son)

愛     carenchau  (daughter)
       twobabymami (son)
       afungyinyin(son)

光     ivywong2301 (daughter)

afungyinyin,

唉!我十分明白你的感受,我一路都有返工,時間真係唔夠用,我仲有兩個tim,細o個個讀三年班,佢地唔會自動自覺做功課,成日都要我返到屋企先開始做功課,有時功課多或者要默書,真係攪到十一,二點先目訓,第二朝6:30又起身,真係好心痛 不過我公司o岩o岩"摺"左(31/8),我而家做o左全職媽咪(好似整定o甘),打算唔做野住,全心全意陪佢讀書,一齊加油.

我都有聽過紅藍補習社,我都想知讀左有無幫助,如果有幫助,我都想佢試下,我試過幾個私人補習老師都無進步.

我無聽亞仔講美勞要呈分,今晚問下佢先.

下次你去學校約埋我啦!請收pm!

原帖由 afungyinyin 於 08-9-3 18:44 發表

我也好開心呀, 在這兒認識到多位媽咪!.
你是否全職媽咪? 我就要返工,沒有時間回校和其他媽咪傾吓. 不過這兩天放大假給飯個仔,除了工人姐姐, 都見不到有媽咪(愛班).

我也驚個仔上唔到培中, 之前看 ...

信  

善       fatkk (son)

Cheers!

我都有想過做全職媽咪, 而且這兩年很緊張, 可陪佢讀書. 無論成績如何,盡了力就算.
這星期放了假, 親情指數大大提升,可以有多 D 時間陪阿仔玩吓, 練琴, 一齊讀圖書, ...., 都幾享受啊!!.

請收pm!

回覆 # 的文章

我個囡上年(p.4)開始返紅藍,你話有沒有幫助!真是小小,但不可祇很靠紅藍,因他不是專科操卷和人多和溫習形式,平日練習幫助不大,但他的考前摸擬誰試卷,又真是很好,特別是常識,內有十多條時事題都很準。

我個仔仔讀五誠。希望大家可以多點交流。
我個仔今日第一日開始返紅藍...我見佢D同學仔上年返紅藍D成績都幾好(有優異生)...咁今年咪比佢試下囉!!!我都希望有幫助~~~~

回覆 # 的文章

一日流流長,無工返真係好鬼悶,好辛苦先等到仔女放學返lai

回覆 # 的文章

hi  ivywong2301,

o甘平日是否會做完功課才回家,會唔會同佢地溫習,如果tip題準又補得過wor

唔返工有好有唔好啦!!好似我咁要返Shift放工後仲睇兩個嘅功課..真係會虛脫嫁!!
原帖由 twobabymami 於 08-9-4 16:46 發表
一日流流長,無工返真係好鬼悶,好辛苦先等到仔女放學返lai

回覆 # 的文章

我仲未收到你pm,你send左未呀

回覆 # 的文章

sorry,我收到你的pm並且覆了妳!thanks!

歡迎 kwy20082008 加入小五 chatroom.

有興趣的mami, 請上來報到.希望大家可以多點交流 ,分享 和 了解學校的新動向。

信  

善       fatkk (son)

誠     kwy20082008 (son)
‹ 上一主題|下一主題