用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 (PART ...
樓主: 626mama
go

2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 (PART 2) [複製鏈接]

Dear all mami,

long time no see, miss you so much.

我每天都有去bk找你地, 昨天才見到你地, 原來已有好多留言及新朋友。

Jason成功在1/9開始返3小時, 另你地有書未呀?
唔知係咪要過咗適應周之後才正式上課呢?

培僑書院我都有興趣去, 13/9有冇媽咪去呀?

snoopyhk

培僑我都有興趣,但係13/9唔得閒去.

原帖由 snoopyhk 於 08-9-5 13:05 發表

long time no see, miss you so much.

我每天都有去bk找你地, 昨天才見到你地, 原來已有好多留言及新朋友。

Jason成功在1/9開始返3小時, 另你地有書未呀?
唔知係咪要過咗適應周之後才正式上課呢?
...

旻旻雖然口中暫未有水泡, 但一定係過濾性病毒, 因為賓賓, 亞麻 & 我有點不妥, 賓-骨疼發燒, 亞麻-喉嚨疼, 我-頭好重又發冷, 幸好我地休息一日好番, 所以濕疹機會不大.

旻旻飲下O的中藥及用藥洗澡已好好多了, 但有時候有少少燒99度多O的, 幸好重精神成日走來走去.  不果有一點令我好難受, 就係當我返O左功成日心掛掛時真係好想大喊發洩下.  我想你地都明O家啦, 簡直人都癲.

我個賓賓都算係O甘, 自己有少少燒重幫我地全屋清潔一番, 特別係我和旻旻間房, 佢連天花都抹埋, 起初重有一浸漂白水味, 而家總算好D啦.

你地係咪覺得好怪以前我講過旻旻唔肯飲中藥點解而家又肯飲????      登, 登, 登, 登........ 用2枝迷你珍寶珠去送一碗藥, 我係咪好聰明哩.

同你地傾下我心情好O的啦, 今日係公司真係好想喊, 好想返屋企但又唔得

rplyan

加油,快d打敗病魔.

原帖由 rplyan 於 08-9-5 23:38 發表
旻旻雖然口中暫未有水泡, 但一定係過濾性病毒, 因為賓賓, 亞麻 & 我有點不妥, 賓-骨疼發燒, 亞麻-喉嚨疼, 我-頭好重又發冷, 幸好我地休息一日好番, 所以濕疹機會不大.

旻旻飲下O的中藥及用藥洗澡已好好多了, 但有時 ...

多謝你呀, 孝孝同你又點呢?  

原帖由 希望05 於 08-9-6 00:16 發表
rplyan

加油,快d打敗病魔.

ALL MAMI,

終於鬆返啖氣啦, 旻旻昨日手腳紅印已全部冇哂, 但有時候有輕微發燒最高99.4度, 大部份時間體溫正常, 我諗佢體內重係打緊內戰, 幸好好精神睡覺時間冇之前O甘長(之前好疲倦).   呀........................................................................................................ !  終於可放心點, 多謝大家關心,  但暫時都唔會返學校, 等佢完全冇發燒後再隔離多3天, 我想這才安全.

rplyan,

旻旻好好多就好了, 之前真令人擔心。

626mama,

我都想了解吓協康會舉辦的課程, 但上網見都唔update 的, 你地你咪有資料呢?

我係星期六用咗兩個幾鐘頭做咗個花燈啦, 你地做成點呀?我自己都係第一次做, 我朋友個女間幼稚園都要交花燈, 佢地好有心機, 自己做了隻白兔仔, 不過佢地唔使環保。

原帖由 rplyan 於 08-9-7 16:54 發表
ALL MAMI,

終於鬆返啖氣啦, 旻旻昨日手腳紅印已全部冇哂, 但有時候有輕微發燒最高99.4度, 大部份時間體溫正常, 我諗佢體內重係打緊內戰, 幸好好精神睡覺時間冇之前O甘長(之前好疲倦).   呀........................ ...

rplyan

旻旻開始有精神代表佢已經好番好多.我收到學校的通告說因病沒有返學的學生,上學後學校會有相關的安排.所以父母不用擔心子女會跟不上學習進度.
當然身體健康比學業更加重要啦~

snoopyhk

我的花燈用紙巾盒,飲管及紙黏土制成.

ALL MAMI,

祝大家中秋節快樂呀!

今日學校有通告話12/9(Friday) 可以著中國服 / 慶祝中秋節之服飾返學校開花燈Party,但記得帶書包o

上星期五學校派o2本書返o黎,我無抽起,只係比子聰睇o下本書入面,跟手再放番入書包,但今日放學返o黎,呢2本書已經唔見olu,唔知係o米學校收番呢?

snoopyhk,
乜你有興趣睇協康會D興趣班,我比以下網址你上去睇o下有無oo岩,deadline10/9,可能未必趕得切,就算報o左名,都未必穩陣,因太多人報o地會採取抽簽形式,所以都唔係早報一定得。報名時會收埋錢 (cash / cheque),若落選,佢o地會通知你返去退款,最好即時入埋會 (我覺得3年會藉抵D),報名即刻可以用會員價,抵好多。

http://www.heephong.org/chi/activity/child_activity_list.php

(mouse推到網頁最低,揀「兒童健樂會活動」裏面你心中想揾資料o既區份就得la)

子聰個花燈都做起o左七七八八,仲有D手尾,等今晚聰爸整埋聽日交得

希望05,
唔好意思,你講果3間小學我都不太熟悉,幫你唔到。但我心中有間心水小學可以一條龍上埋中學 (你可以參考o),但係私校 (學費今年每月約 $3,6X0-),因我工作有津貼,所以我可能揀呢間,叫做「國際基督教優質音樂中學暨小學」,網址如下:

http://www.icqm.edu.hk/

呢間「音小」原來都幾多o野要家長follow,因我撞到我同事佢個仔剛o岩今年9月讀呢間學校小一(有大約30幾本書,要包書),只係返o左一個禮拜,我同事已經話勁多o野,但佢都慶幸個仔讀呢類學校,佢話若果係傳統學校 (有大約50幾本書),可能仲C得快D

佢果仔果班一班大約30個同學,有雙班主任,其中一個緊係惡D la,越高年級,班主任就越惡。開學已需要揀選小朋友要學o既樂器,每種樂器有限人數 (我同事建議揀D冷門樂器較好),以便參加校內樂團。每日除o左係學校做好功課外,仲有Worksheet要係屋企做,遲o下係屋企亦要做網上功課。另因該校係基督教,所以要小朋友背金句,而家長要評分交回學校,老師跟據小朋友o既熟悉度及家長評分,再會評多一次分。而通告、回條等會經e-mail或佢o地個網址得知,學校fix o4點後先upload比大家。佢亦建議我買定部Casio odemo帶返屋企 (D帶有不同物料選擇,只需要買多D唔同種類就得),因D小朋友有好多物件要寫名及班別,好多家長都唔會手寫,因老師會睇o下整唔整齊又比分。搭校車方面,原來可搭校車 (約六佰幾蚊) / 保母車 (約四佰幾蚊),不過校車直達學校內兼有老師接落車,而且遲到,學校係不當遲到計,相反保母車只可停在校外上落兼無老師接落車,遲到照計遲到論,所以我同事個仔貴D都搭校車,始終保母車怕D學生遲到會揸快車、危險D。食lunch係學校訂飯盒o既,我同事見過話OK。呢個禮拜已叫學生每人最多捐3本圖書,以開拓校內圖書閣o既圖書容量。

626mama,
你去o左邊呀

ElainAiolia & 希望05

係咪真係要穿中國服的, 另派對服係普通衫嗎?
Jason都冇中國服呀?我都怕買唔到, 葵芳有得買嗎?
我都覺得星期五出通告會好d, 或者同做花燈一齊通知。

4/9在手冊上留言, 老師一直都冇回應, 昨晚又再寫多一次, 唔知今日有冇電話呢?
班主任有冇主動聯絡過你地講小朋友係學校的情況你地知呢?

626mama,

好耐冇見, 你去咗邊呀?

原帖由 希望05 於 08-9-9 10:23 發表
ElainAiolia

謝謝你的介紹,聽起來這間小學都很好呢.

我昨晚都收到星期五(12/9)要穿中國服的通告,其實我覺得學校早小小上星期五出通告會好d.可以比家長有一個星期六,日去買丫麻.我係一個無記性的媽咪,昨晚看到通告 ...

snoopyhk

係呀,12/9星期五要穿中國服回校.我上年在公司附近的中環利源東街買.新年時我在荃灣的川龍街都買左一套.葵芳我唔係好覺眼有得買,可能626mama會清楚d.

我都怕趕唔切買,買完又要洗.今晚已經知道要OT唔得閒買,即係明天一定要買到.如果唔係會洗唔切.

hi,626mama你好嗎?是否工作很忙呢?

派對服,我都唔係好知係咩.印象中上年好似係....
生日會穿"便服",中秋節穿"中國服",萬聖節穿"鬼怪服",聖誕節穿"紅衫加聖誕帽",農曆新年穿"中國服",民族日穿"民族服",動物運動會穿"動物服",同埋好似有個綠色和平日要穿"綠色衫"......
唔知有無記錯呢~計下計下原來都幾多衫要買Wor.

通常我今晚在手冊留了言,老師第二日都會即刻回覆我的.可能jason個老師看漏了.你再留,佢應該會好快回覆你的了.孝孝個老師間中都會主動同我說孝孝在學校的情況.

原帖由 snoopyhk 於 08-9-9 12:21 發表
ElainAiolia & 希望05

係咪真係要穿中國服的, 另派對服係普通衫嗎?
Jason都冇中國服呀?我都怕買唔到, 葵芳有得買嗎?
我都覺得星期五出通告會好d, 或者同做花燈一齊通知。

4/9在手冊上留言, 老師一直都冇回應, 昨 ...

ElainAiolia

謝謝你 email 呀.. 我地可以 keep in touch, hehe...

626mama

係呀, 就係呢套校服, 男仔著粉紅色褲好攪笑..hehe... 但係睇相入面既格間, 課室係穗禾苑 wor.. o個日我都係學校但係你朋友影唔到我..hehe....

但係小朋友要訓多o的晏對大腦發展先好, 而家都幾頭痛佢既學習 and 訓覺時間...

我亞仔返左頭2 日學就病左 2 日見好o的就返一日學.. 點知又病番 2 日..希望聽日可以返學啦..

祝各位小朋友都健健康康...

dordor1207

見你心情好左,都好登你開心.小朋友初初返學通常都係成日病的.最緊要係休息多d,慢慢佢地大個d及適應左個環境之後會好d.希望你個仔仔可以快d好返啦~

原帖由 dordor1207 於 08-9-9 13:48 發表
ElainAiolia

謝謝你 email 呀.. 我地可以 keep in touch, hehe...

626mama

係呀, 就係呢套校服, 男仔著粉紅色褲好攪笑..hehe... 但係睇相入面既格間, 課室係穗禾苑 wor.. o個日我都係學校但係你朋友影唔到我..h ...

我心情都算好架... 只係忙於照顧亞仔, 係公司都辛苦架, mon to fri 對住件超低能勁攪笑既傻仔.. 返左 3 個月都唔知自己做緊咩.. polisher 之餘係度扮可憐, 等全公司都認定我係衰人, 條友就好可憐, 成日都比我吊佢..

唉.. 到底我重要對住呢件蛋散到幾時呀.. 我既人工係唔包 manage him and checked his rubbish work 架.. 如果係既唔該老細你識做啦, 你好似睇佢唔到咁既.. 你既 higher standard and requirement 去左邊呀...

help~~~~~~~~~~~~~~~~~~

dordor1207

原來男仔著粉紅色褲,又真係好攪笑喎。自己一定唔會買。

初初反學,係易D病,遲D會好D嫁喇。
多謝妳的祝福。

間間公司都有話唔聽的人,為有練好自己D EQ啦。

原帖由 dordor1207 於 08-9-9 02:08 PM 發表
我心情都算好架... 只係忙於照顧亞仔, 係公司都辛苦架, mon to fri 對住件超低能勁攪笑既傻仔.. 返左 3 個月都唔知自己做緊咩.. polisher 之餘係度扮可憐, 等全公司都認定我係衰人, 條友就好可憐, 成日都比我吊佢..  ...

希望,

妳個花燈有冇影相。睇下參考下,今年整左,下年又要整嫁喇。

婆婆都係鐘意以前校車安排多D,成日同我講,坐溫叔叔車好好多,唉...都冇計,學校話轉就轉。

"Matthew Ngai"聽落都唔錯丫。

snoopyhk

協康妳睇ElainAiolia比妳個網址丫,
我地係去果度睇嫁。
睇下大家有冇機會一齊學興趣班丫。
我都報左4個。

妳果妳在手冊上留言, 老師一直都冇回應,
我覺得妳要主動打電話去問學問下,
冇理由唔復人,我平時寫手冊,放學實回復左。
我冇收詔班主任有冇主動聯絡講小朋友
係學校的情況,舊年都有,不過反左幾耐才有呢?
我又唔記得。
‹ 上一主題|下一主題