用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 (PART ...
樓主: 626mama
go

2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 (PART 2) [複製鏈接]

wendyugar

謝謝你的幫忙,雖然可能都係爭取唔到,但都算係盡力反映了.

原帖由 wendyugar 於 08-9-1 13:09 發表
希望05,
若今年我收到我都會同樣反映,希望能爭取得到。

回覆 # 的文章

希望05,

大家都是同心合力爭取,齊齊努力!

希望05,

唉...唔知軒軒喊左幾耐呢。
之前軒軒只係坐車放學,沒有坐車反學嫁。
放學問佢有冇係學校喊,佢仲話自已今日冇喊過。
可能怕人笑佢。

孝孝無端端發燒,今日睇左醫生未???

各位,

今日放學落車係青衣公立學校門口落車,婆婆話見D人係
樓上掉D椅子落樓上掉落地下,嚇到佢走遠D去等校車,
平心靜氣同周姑娘講,可否改上落車地點,那間學校可能般,
仲會有類以事件發生,佢立即起晒火大大聲好以罵交咁,
叫我自已同司機講,司機又叫我地同佢老闆講(周姑娘)。
而家仲未復電話,好唔好打電話同學校講好呢。

................................................
..............我都係忍唔住,打左電話比周姑娘,
佢話等佢放工行下條路才回復我,說話平心靜氣好多。
周姑娘話佢7點佢冇打電話比我,我才打去問佢喎。

wendyugar,各位,

婆婆幫我睇左喇,司機係希叔叔,車牌NB6493
唔知有冇人同軒軒一輛車呢?

不過唔知青怡校車同宏福校車同唔同呢。

Miss Wai真係好樂意幫我地,佢地係行政差小小。

rplyan,各位,

原來旻旻見我地落車想喊,係咪女仔感性D。

希望佢真係反學冇喊啦,問佢有冇見到以前的同學仔,
個個都話未見過,只係識子聰喎,都唔知佢唔識得定
真係小以前同班同學呢。
(見佢畢業相都唔係好識得晒就知啦)

我都收要整燈籠的通告喇,真係頭痛喇。

希望05,

孝孝好點未呢?  精神如何?  你唔好O甘擔心, 要照顧自己呀.  這些天氣都要小心, 小心.

626MAMA,

旻旻幾好笑, 晚上同我講軒軒冇返學, 我就話比佢聽軒軒返"新"宏褔個邊, 佢話唔要軒軒返"新"學校要返"舊"個邊, 真鬼馬.  佢重話叫FIZA同軒軒掉轉啦.  跟住我就同佢講.........."BB早O的訓".

wendyusar,
子聰架校車車牌同Jasper果架一樣,唔知Jasper係邊度上車呢?校車司機話我o地個站係尾站 (大窩口),放學係頭站。

rplyan,
希望尋日o既失策活動無嚇親你la,希望下次你會再參予我oD節目。

旻旻咁搞笑,居然要軒軒返青怡陪佢,仲揾埋人同軒軒交換o

希望05,
孝孝好D未呀?要休息多D

校車應該最少有3部,因今早我睇子聰返學落校車,佢係第3部,之後有無我唔知la,因我已走o左,3架都會去晒宏福同青怡。

626mama,
今日手冊無寫o野,只係比o左張臨時接放學証及有一張燈籠回條,10/9前交。

放心la,軒軒無喊到返學校,今日我特登去學校外面偷睇子聰落校車返學,見到軒軒落校車後 (9:00 a.m.),好似唔係好想行入學校,於是我同佢講話子聰係入面等緊佢,佢先有番D表情同行得快D o乍,其實果時子聰校車都未到,成9:05 a.m. 架校車先到,都唔知個司機兜o左去邊,因子聰今朝8:35 a.m. 已上o左校車 (我印印負責送佢上校車,而我就係學校外面偷睇,印印話子聰上車無喊但塊面無乜表情o)。放學時,我見D學生仲未出oo米同個司機吹o下水,佢都話我個站係尾站,我o米問佢點解車程咁耐,佢無答我呀,奇奇怪怪咁。我今朝見有三架校車都幾新淨(之後仲有無就唔知,因子聰係第3架度落車,之後我走ola),子聰果架重好大好新o (16座位),全部都有安全帶及保母跟車。

不過你再同軒軒講叫佢上落車扶實o野慢慢落,因我見佢架車個保母拖佢oo的小朋友落車時,好似好趕時間咁,好彩側邊都有老師幫o下手。我已經叫o左子聰上落車扶實o野慢慢落、記得扣好安全帶同係車唔好瞓覺。

以前子聰N1 o的同學都有去到oK1A到讀,本來佢o地讀青怡果邊,話宏福full晒,但可能有好多人無讀,所以佢o地可以轉到過o黎。

上落車個位咁危險,梗係要反映,果個周姑娘係揸子聰架車,睇佢個look都係並非善男信女,唔知佢覆o左你未呢?

宏福同青怡係同一組校車,落車及上車都係宏福果邊先,希望我無講錯,因朝早子聰落完車,仲有小朋友係車度 (著宏福校服),放學架校車吉o既,子聰上完車 (可能其他小朋友返全日班 / 只搭返學,所以只得佢一個上校車),架車會去青怡地牢停車場。

好耐冇入嚟啦! 我囡囡叫悅欣都是k1青怡全日班,也是乘校車返學8:10上車5:15落車, 昨晚收到教育出版社的聰明筆和教材請問你們會否購買?

YuetYan

Hello,你好呀.因孝孝病左這幾天都沒有返學,所以我未收到要買聰明筆的通告.唔知通告上有沒有說最遲要幾時回覆呢?
我覺得孝孝無咁快返到學,今日我都病左沒有返工.等一陣我返學校問下有沒有通告給我先.謝謝你的報料呢.

原帖由 YuetYan 於 08-9-2 11:30 發表
好耐冇入嚟啦! 我囡囡叫悅欣都是k1青怡全日班,也是乘校車返學8:10上車5:15落車, 昨晚收到教育出版社的聰明筆和教材請問你們會否購買?

希望05,

你同孝孝都一齊病o左呀, 情況唔係太嚴重吧, 你地記住好好地休息, 訂購單內說明任你買唔買, 有普通話書, 英文書及幼兒歌等cd/vcd-rom/dvd.  我今日先打電話返學校問, 如購買的話支票抬頭開"教育出版有限公司".

原帖由 希望05 於 08-9-2 11:52 發表
YuetYan

Hello,你好呀.因孝孝病左這幾天都沒有返學,所以我未收到要買聰明筆的通告.唔知通告上有沒有說最遲要幾時回覆呢?
我覺得孝孝無咁快返到學,今日我都病左沒有返工.等一陣我返學校問下有沒有通告給我先.謝謝你 ...

yuetyan,

我會買普通話個set聰明筆&vcd-rom, 英文就只買vcd-rom.

原帖由 YuetYan 於 08-9-2 11:30 發表

626mama, 希望 05, rlyan 你地好呀. 我個仔而家係吳多泰返學了.. 我重未收到宏福退比我既所有野什物, 未賣到 tim...

我而家打算 k2 比亞仔轉讀全日班.. 我發覺佢平日下午要訓覺時間, 而家變相係要上堂, 佢呢 2 日都想訓覺, 一個鐘係學校咋..一接佢即刻想訓 唔知佢頂得到無呢, 之前無一間 kinder 收佢讀上午班呢..哈哈..

麻煩你地幫忙留意下宏福到 k2既時候有無位丫.. 我而家同 c6 一人讓一步..暫時比亞仔係吳多泰讀, 我就要谷佢o的英文.. 下午班o的時間好似比較難 arrange 學野..hehe.. 有難度呀..

多謝你地既開解, 希望可以 keep in touch 啦.. 我諗我仔仔個位應該比人 replace 了..哈哈, 如果可以大家留下 email keep in touch.. pls pm to me 丫, thanks a lot.. 好高興認識你地幾位..

YuetYan,
Nice to meet you. 我個仔叫子聰,讀宏福果邊上午班K1,得閒大家互相交換情報呀

唔通只係得青怡先要買果D聰明筆及CD 等,因子聰今日D回條都無呢D oo

希望05,
你同孝孝都病o左,唔係好嚴重o?睇o左醫生未?記得多飲水好好休息o,祝你倆快D好番。不過子聰一陣都要睇醫生,因我覺得佢有D咳,隻眼D敏感仲未好,唯有請醫生飲茶至得

rplyan,
我無收到訂單可以訂書 /CD

626mama,
今日有2張回條,分別係提家長交9月份學費及車費 (o$530-包來回);另一份係叫家長申請學券D資料,乜唔係31/5已截止呢o羊,况且我正本已係暑假前交o左比幼兒園果邊la,我已寫o左手冊話比學校知,叫佢o地去跟進番張學券。

dordor1207,
你個仔而家係返下午班,係要慢慢適應,因小朋友始終仲細,係要訓晏覺,而係訓晏覺o既時間o黎上堂,難免辛苦D,唯有比多D時間仔仔適應,所以我幫子聰揀學校一定要返上午班,就算唔訓晏覺,都可以去學oo麻。我都發覺上午好難揾到興趣班,所以幫唔到你,唔好意思

咁你係o米諗住K2轉番o黎宏福讀全日班,咁你想而家幫你問定遲o下?但你要記得如果轉校,要問番舊校攞番張學券呀,唔好蝕o麻:;pppp:。

Please check pm

Yuetyan,
真係開心悅欣同Jasper一架車,真係好,日後可以多多了解車上的情況,而且大家仲係青怡一齊上堂,我諗佢地應該認識,不過悅欣係邊一組係咪Apple組?
你話昨晚收到教育出版社的聰明筆和教材,但我無收到,唔知係咪無派畀Jasper,等我今晚睇睇先.

仲有Jasper响灦景灣對面嘅影子位位置上車㗎!8:35上車5:05落車,真係唔知係咪尾站落車。

ALL MAMI,

唉......我發現旻旻自暑假後情緒有點不穩定(好客易喊, 就算好小事佢反應都有時好大), 起初以為只係我覺得, 現在連老師都覺呀, 而且旻旻重好似冇以前O甘鐘意返學, 我估最大可能係佢O的同學仔唔係到(FRIEND個O的), 平時佢適應力都OKO家, 突然間O甘真係唔知點做好.

今晚佢入房後突然間喊住出O黎話唔想返TIVOLI, 一陣又話要我地陪佢返, 點算呀

回覆 # 的文章

rplyan,

小朋友識應力真係好強㗎!可能係旻旻早前唔舒服,又無返學,可能會爹D,你不妨每日同佢傾下學校的同學仔,若果你知佢同學的名字,就同佢傾多d,有無同呢個同學仔玩,等佢知道仲有好多Friend可以同佢一齊玩。

希望05,

去年溫叔叔係我地樓下附近得,其他學校間間都係
果個位上落,而家周姑娘唔肯,而家要我地行半個巴士站,係正巴士站度等。

我個人比較喜歡溫叔叔,萬事好商量丫嗎。

孝孝睇左醫生,有冇成日訓,飲多D水呀。
‹ 上一主題|下一主題