用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

昨日,我仔係學校已做哂d功課,但中文生字d字就寫得唔好,我差不多擦咗一半,要佢做過,我見由保眼操到放學有成45分鐘,如果佢哋係學校做咗d功課先,然後我哋再check 吓,其實都好o架.

我女兒是一光班的。

她不適應小一生活,和同學仔相處不來,我很擔心。

原帖由 lokyau 於 08-9-18 22:19 發表
我女兒是一光班的。

囡囡係唔係培幼上o架? 慢慢嚟啦, 多 d 同佢傾計, 睇下有咩原因相處唔到......星期六家長日, 或者可以同老師傾下.

係呢,20/9可以同班主任傾下呀,等班主任留意多d,或者可以令佢快d適應呢.

我女兒是一光班的。

如果唔係培幼上培小,相信需要較大適應期,環境、同學、老師都唔同哂,比我都驚一陣啦!試想吓如果你轉新工作,你都要要時間去適應啦!何況係一個只有六至七歲的小朋友,而且由培幼上培小大部份都係認識的同學,初時可能佢哋會同噃自己以前K3的玩,尤其是係女孩子好鐘意揾噃自己友玩。加上幼稚園和小學真係差天共地,我哋家長都要打醒12分精神啦!如果係培幼上培小,可能係佢的k3老友唔同班,加上轉變大,所以你要多d同亞女傾吓,了解吓佢係學校的生活。好似其他家長話20/9家長日問吓老師佢係學校情況。都係果句,小朋友好快會適應的,唔洗太擔心,最緊要你亞女肯同你講。
我女兒是一光班的。

唔好太擔心喇.都係開左學無幾耐.比多d時間佢啦.天日個講座之後應該有問答時間.你睇下個講者幫唔幫到你.
今日上校車果陣都有個六年班既家長.同佢傾左一陣.佢都話會有d學生唔適應傳統小學.上年有個讀到二年班既學生.都係上學期尾轉校.
佢話小朋友既媽媽同佢講.覺得個囡讀得好辛苦.最後轉左去培喬.
我聽完都真係有d驚架.希望亞仔無問題啦.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

今日聽完家長會, 對仔仔嘅學校生活又多左了解. 頭嗰 part 主要內容如下:
1.)多關懷子女, 多傾談, 多鼓勵, 多體諒, 多讚賞及支持
2.)不用太緊張成績 (暫時)
3.)要訓練子女獨立, 自己收拾書包
4.)自己做功課, 家長角色在於教他們讀題目 / 認題目 d 字, 因為測驗+考試都唔會讀題目
5.)切忌陪佢一齊做功課
6.)接納孩子能力
7.)同孩子一起拾書包, 家長 / 傭人不要替小朋友拾

一愛班老師小貼示:
如果冇出席今日嘅家長會, 老師會 mail 個 slide to e-class 樹
(個 slide 好重要, 因為會有好多功課/考試/閱讀計劃資料)

光班, 我囝又係呀, 我日日都會送飯去學校架, 如果你唔介意, 可以pm你女個名比我, lunch time時我可以同佢傾下計, 等佢無咁怕小一生活, 又介紹我個曳曳囝比你女識呀,

我女兒是一光班的。

小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

唔該曬你呀大碼媽, 我去到時, 老師同家長們已經關左門喇, 我要拍門入去, 真係羞死, 而 aric 就在樓下自己玩,

原帖由 大碼BB媽媽 於 08-9-20 22:46 發表
今日聽完家長會, 對仔仔嘅學校生活又多左了解. 頭嗰 part 主要內容如下:
1.)多關懷子女, 多傾談, 多鼓勵, 多體諒, 多讚賞及支持
2.)不用太緊張成績 (暫時)
3.)要訓練子女獨立, 自己收拾書包
4.)自己做功課, 家長角色 ...
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

回覆 # 的文章

星期六病咗去唔到家長座談會,家長們可否講吓重要事項。

其實 (大碼媽) 已經寫得好清楚 , 亞仔( 誠班)
都大同小異 , 主要係多了解, 小朋友上學會開心d 啦.

原帖由 ivywong2301 於 08-9-22 13:30 發表
星期六病咗去唔到家長座談會,家長們可否講吓重要事項。

回覆 # 的文章

我剛上e-class睇咗slide,都幾全面,了解多咗

一光, 仔仔
我每天都送飯會到課室, 和照顧吓吃飯的情況, 最初的時候見佢地真係有D食少少就唔食, 慢慢TUM TUM 吓, 現在大部份會食多咗, 個別有幾個就慢d.

回覆 #62 的文章

lokyau,
請問你千金係邊位呀? 等我同佢傾吓計.

激 c 我啦, 大碼仔星期二返嚟已經話唔見左個 "牙齒模型", 佢話可能留左係校車. 咁啱嗰晚又有個同學仔媽咪同我講, 佢個女又係冇帶返屋企, 咁我仲以為大碼個模型會係學校 somewhere......
點知今日大碼返嚟, 老師寫手冊話佢欠 "牙齒模型"......大碼話老已經同老師講左係唔見左, 點知都要寫 "欠單".

回覆 # 的文章

大碼BB媽媽
你仔仔是否一愛班?我囡是一愛班

培正很喜歡寫欠交,芝麻綠豆小事都寫

原帖由 ivywong2301 於 08-9-25 22:22 發表
大碼BB媽媽
你仔仔是否一愛班?我囡是一愛班

培正很喜歡寫欠交,芝麻綠豆小事都寫

係呀, 上年你女女都係同大碼仔同班o架, 都係高正班. but 老師話如果一個月有5次欠交功課紀錄, 就會發信比家長o架.

唉,其實係家長日之前兩日,我個仔都比老師記左兩次欠交啦.
果次我都激死呀,果日要交既功課包括國語書第29頁,同埋一本簿,英文科,數學科工作紙等.咁我驚d工作紙會縐,咁咪夾係本書入面,再放入功課袋囉.

點知第二日返來,阿仔話佢無帶家課,被老師記左手冊兩次欠交,我即刻打開本國語書,功課夾係入面原封不動.原來阿仔話老師無收國語,佢又feel唔到入面夾d功課.

咁第二日,我老公打去同老師講番啦,老師話果日只係check左單行座位既同學第29頁既國語,(咁我個仔坐雙數行,即係無check到佢果本啦)咁即係話個情況完全吻合到證明我個仔唔係無帶啦.點知佢話都幫我個仔check過書包,都搵唔到,我心諗:佢地有幾多書啫,咁都搵唔到,最後只係話改唔到手冊既,叫我地下次小心d.

我覺得如果同學無帶或無做,真係應該記欠交既,但個人仔都未讀夠三星期,只係因為佢"眼大睇過籠"就記欠交,似乎不近人情左d囉.

原帖由 大碼BB媽媽 於 08-9-25 22:00 發表
激 c 我啦, 大碼仔星期二返嚟已經話唔見左個 "牙齒模型", 佢話可能留左係校車. 咁啱嗰晚又有個同學仔媽咪同我講, 佢個女又係冇帶返屋企, 咁我仲以為大碼個模型會係學校 somewhere......
點知今日大碼返嚟, 老師寫手 ...

其實剛剛的家長會.我地既老師都已經講明.
所有功課同工作paper都要放哂係file or file袋.
因為老師唔可以成日keep住check佢地書包.
早幾日老師都派多5個file比我地.用黎放好派返黎既
paper.呢點佢地都幾細心.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

回覆 # 的文章

我大囡曾經同妳有類似情況,同班主任交涉多次才肯删去欠交,當時國語科有兩樣功課,習作簿和paper紙,傳功課時paper紙夾住在習作簿裏,第二天欠交,由於我對完親自放進功課袋裏,所以肯定有做有交,跟住寫信給班主任,佢竞然同我囡講,比一星期時間佢找回,當派習作簿時找回paper。我覺得如欠做漏帶都甘心,我很不喜歡寫欠交,當時還時開學初,如突然要轉校時,很多學校會看手册。
‹ 上一主題|下一主題