用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

ivywong2301 ,大碼媽 :

阿仔手冊功課欄入面寫住"收進度表",請問即係收乜呢?點解我又好似無收到任何野既?

唔知其他mum又知唔知呢?

原帖由 tari 於 08-9-7 21:43 發表
ivywong2301 ,大碼媽 :

阿仔手冊功課欄入面寫住"收進度表",請問即係收乜呢?點解我又好似無收到任何野既?

唔知其他mum又知唔知呢?

有張嘢, 寫左幾時教到邊, 幾時默書o架.

係英文科果張呀.有日期.講幾時教到邊度咁架.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

,大碼BB媽媽,atta,

唉,好彩你地話到比我聽咋,我個仔又無帶回來啦.真係又要多得你地咋,阿仔真係論盡呀.唔該晒.     

原帖由 atta 於 08-9-7 22:44 發表
係英文科果張呀.有日期.講幾時教到邊度咁架.

各位媽媽,

我囝上個星期已經同我講左, 話學校在迪士尼有表演, 叫d小朋友去睇, 我囝叫我星期日入園去睇, 唔知其他小朋友有無講到呢? 咁貴點去呀
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

係咩, 我仔仔 orin 沒話 , 咩表演 等我今晚問問先

原帖由 YuYung 於 08-9-8 23:14 發表
各位媽媽,

我囝上個星期已經同我講左, 話學校在迪士尼有表演, 叫d小朋友去睇, 我囝叫我星期日入園去睇, 唔知其他小朋友有無講到呢? 咁貴點去呀 ...

我都無聽阿仔講喎.

咁未只係我囝聽到
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

原來我囝係講去迪士尼睇呢個表演呀

原來上個星期係認字測試,我今天朝先留意倒,唔知係咪真係有測試呢?我無同佢温認字,你哋仔女有無講已測試咗呀?

有呀 , orin 仔話比 D 中文字比佢地認 (仔仔) 有D都唔識  , 我都係其他班 D 媽咪話我知 , 我先問 ORIN
,你唔問 , 佢都唔會話我知 ,   所以真係要同其他
媽咪多D 8 下 至得 ,

原帖由 dorame 於 08-9-12 09:20 發表
原來上個星期係認字測試,我今天朝先留意倒,唔知係咪真係有測試呢?我無同佢温認字,你哋仔女有無講已測試咗呀?

YUYUNG ; 你 仔好醒目 , 我亞仔 .

原帖由 YuYung 於 08-9-11 16:48 發表
?ib_____D.t0.bwpz

原來我囝係講去迪士尼睇呢個表演呀

我問咗亞仔,佢話係有認字測試,但就唔係紅綠燈果d字攞,佢話有d唔識。我諗更係測試吓佢哋識多少字o羅。
1:00pm後的課外活動無被選中,睇吓十月中有無好的剩噃啦!不過亞仔話食完飯有小朋友係課室玩象棋,咁都唔錯噃!

係呀, 佢地飯後都會在課室拎d象棋, 飛行棋, 波子棋...出黎玩架, 有d就由d愛心老師帶出去走廊玩遊戲, 最搞笑 1點半鐘聲嚮時, 個個都氣沖沖, 沖上自己課室,

我囝只係咁岩聽到呢一單新聞遮,

原帖由 wing1128 於 08-9-12 11:17 發表
YUYUNG ; 你 仔好醒目 , 我亞仔 .

我們日日對 ORIN 仔 本手冊 , 對工課  , 由其事剛剛過的 "中秋假" ,
成十樣工課 ,  分三日做   ,
你地點呀 , 有咩心得 " 指 點 吓" ,

d 功課就可以好快做完,但我就覺得而家d學校就真係好依賴家長。其實小朋友返全日,可3點就放學啦!攪到咁遲放,返到屋企都無咩時間用,我見最後又有小息又有閱讀功課堂,真係唔知點解唔比佢哋係學校做哂d功課(又有老師可問),咁等返到屋企佢哋可休息吓!又或者睇吓書,咁我哋d家長就唔洗同小朋友為咗d功課有衝突啦!又可以多d親子啦!又其是要返工的家長,真係無咩時間用。好慘!

100% 同意  ( 超級伴讀書童 + 陪太子讀書 )

原帖由 dorame 於 08-9-17 12:03 發表
d 功課就可以好快做完,但我就覺得而家d學校就真係好依賴家長。其實小朋友返全日,可3點就放學啦!攪到咁遲放,返到屋企都無咩時間用,我見最後又有小息又有閱讀功課堂,真係唔知點解唔比佢哋係學校做哂d功課(又有老師可問),咁等返到 ...

原帖由 wing1128 於 08-9-17 14:33 發表
100% 同意  ( 超級伴讀書童 + 陪太子讀書 )

大碼仔嗰班又可以係最尾嗰堂做功課, 不過我都有聽過小朋友講老師唔比係學校做功課......唉......就算大碼已經係學校完成功課, 我都覺得冇時間, 因為每晚佢又早瞓, 食飽晚餐, 沖完涼都已經要瞓覺......

暫時我囝呢班呢幾日都唔係有好多功課, 有時會在學校做好功課, 但有時就無時間做, 我收工番來, 用左45分鐘至一個鐘陪佢做, 我囝做功課係超散慢(起碼我自己咁樣諗)因為, 如果真係認真去做, 唔使半個鐘就可以完成架喇,
‹ 上一主題|下一主題