用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 << K2F Dorset 2008 >>
樓主: chuyuencheung
go

<< K2F Dorset 2008 >> [複製鏈接]

回覆 # 的文章

Ronnio好慘!
唔舒適,食咗西藥,情緒係差點,你"錫"多佢兩吓
我個仔"無事無幹"上校車都喊.Ronnio好叻,返到學校已經無事

今日放學我個仔手上有粒糖, 佢同我講係Miss Lau請,佢話邊個識得講學號就有糖食
佢今次都算係噤,識得返囄講,平日都係靠你哋D小朋友講,唔係都唔知佢係學校做過乜

希望Ronnio快啲康復啦, 唔舒服係會扭啲架!
係呀, 其實我個仔都係唱呢首歌, 不過佢唔係唱出黎, 係讀出黎, 我有啲聽錯, 原來是Little Tommy Green Big John Scout, Christy 真叻, 可以唱得咁清楚, 我個仔都有唱Ants are busy, 但又唱唔晒. 仲有一首關於找朋友的歌.
星期四佢又話有位余老師又入班房教普通話, 好似已經係上第二堂.星期四晚佢話Miss Lau叫佢地晚上9時開電視睇太空船升空, 星期五就問番同學太空船個名, 我個仔仲話佢舉手答問題, 又好攪笑咁話其中一個太空人是Miss Laubrother (因為同樣姓劉).
星期五我個仔要去健康院, 所以遲到, 兩點先到學校, 手冊被蓋了 Late, 真慘!

原帖由 yorkiemama 於 08-9-25 15:48 發表
I thought my girl was singing the song from Mother goose:
Ding, dong, bell,
Pussy's in the well!
Who put her in?
Little Tommy Green.
Who pulled her out?
Big Johnny Stout. What a naughty boy was that,
...

健康院,>>我就係唔想absent or late,仲未去check eye.
pussy cat>> 亞囡都係係+動作,D小朋友記性又會咁好?

原帖由 little-B-popo 於 08-9-27 12:57 發表
希望Ronnio快啲康復啦, 唔舒服係會扭啲架!
係呀, 其實我個仔都係唱呢首歌, 不過佢唔係唱出黎, 係讀出黎, 我有啲聽錯, 原來是Little Tommy Green 同Big John Scout, Christy 真叻, 可以唱得咁清楚, 我個仔都有唱Ants  ...
~easybring~

我個幾月前因Ronnio常常眨眼及捽眼, 等唔到足4歲先可以帶佢健康院check eye, 我o地巳帶Ronnio去私人驗眼中心check eye, 原來佢常常眨眼及捽眼係因為佢sleeping時未能合上雙眼, 而開air conditioner會抽咗眼內水份, 導致雙眼長期乾燥, 所以佢會常常眨眼及捽眼, 而家我要等佢睡著之後, 偷偷摸摸同佢滴人造淚水去滋潤返佢雙眼. 再等個幾月後再帶佢去覆疹睇吓係咪有改善.

原帖由 easybring 於 08-9-28 00:39 發表
健康院,>>我就係唔想absent or late,仲未去check eye.
pussy cat>> 亞囡都係係+動作,D小朋友記性又會咁好?

亞囡話個藍色袋唔洗帶番學校...真定假?
~easybring~

回覆 # 的文章

想問下大家, d零食出現問題, 你地畀小朋友帶d咩野做tea time?
~easybring~

個art bag要帶番學校, k1果陣都係咁!

原帖由 easybring 於 08-9-30 13:32 發表
亞囡話個藍色袋唔洗帶番學校...真定假?

biscuit & bread.

原帖由 easybring 於 08-9-30 13:44 發表
想問下大家, d零食出現問題, 你地畀小朋友帶d咩野做tea time?

佢琴日帶左個art bag返學(連kite), 琴晚帶左個"吉"袋番黎, 今朝佢話唔洗帶返學? 好奇怪.

餅乾都有奶成份, 係唔係唔驚得咁多?

原帖由 candyPo 於 08-9-30 13:57 發表
個art bag要帶番學校, k1果陣都係咁!

~easybring~

回覆 # 的文章

請問大家知唔知幾時assessment? 是否跟舊一樣模式? thanks.
~easybring~

我上星期五送我小朋友返學時, 我同老師(Miss Wong)傾計, 佢話已經開始有類似Assessment給小朋友做

thanks.

我囡囡仲未適應返學時間, 仲係6/7點起身, 所以佢話唔鍾意返kv, 好倦.....就算我令佢夜d訓, 佢一樣係晨早起身. 佢真係好勤力(玩)既牛, 怕妹妹早起玩晒佢d玩具.....

原帖由 ElaineCHOI 於 08-10-7 22:35 發表
我上星期五送我小朋友返學時, 我同老師(Miss Wong)傾計, 佢話已經開始有類似Assessment給小朋友做
~easybring~

我個囝話佢地有默書比賽喎!

原帖由 ElaineCHOI 於 08-10-7 22:35 發表

my son also sleep less now since studying PM session, he skip the nap, go to bed at 10pm and wake up before 8am.

Do Christy take the 'blown' school bus?  My son said he is taking same school bus with Christy.  We get on & off the bus at the last stop.

原帖由 yorkiemama 於 08-10-8 14:19 發表
Same as mine, when Christy is sleepy, she also said she did not want to go to school. Another main point is, KV is really academic and focusing on discipline, so Christy would not really ask for schoo ...

My son said Miss Wong asked them to bring假食物 to school.
I let him bring one toy fruit today.
Did anyone do the same?

見亞囡k1時都唔會成日講住唔鍾意返學...攪到我諗, 第日選小學類型是否走向活動. 我又怕活動學野冇傳統咁多呢! no pain no gain!

原帖由 yorkiemama 於 08-10-8 14:19 發表
Same as mine, when Christy is sleepy, she also said she did not want to go to school. Another main point is, KV is really academic and focusing on discipline, so Christy would not really ask for schoo ...
~easybring~

係呀,Miss Wong話今個星期或下星期開始有默書
星期二"中默", 星期三"英默"

要帶"假食物"?等我問KaKa係唔係先.

我個仔放假前一日同我講老師叫佢哋去"大山", 可能係"重陽節"關係

我個囝喺K1下學期已經成日喊住話唔鍾意番學, 佢就係唔鍾意寫字, 特別是中文字, 令佢抗拒番學, 而家K2反而講少左唔鍾意番學, 但要佢坐定定做功課都仲係好難, 有時佢又會在中文簿的格子上寫左其他字, 試過有次在三行的格子上寫晒啲數目字同畫埋啲domino, 有次就寫其他已學的中文字: 人工口大…., 一個格寫一個唔同既字, 我就話, 好啦, 就咁樣交比Miss Lau改啦, 佢就即刻話唔好唔好, 然後自己擦左啲字. 有時一諗傳統小學每日都有成7,8樣功課就驚, 我都係打算喺呢一年好好觀察個囝是否可以適合傳統教學, 不過, 而家小一直資收生競爭咁大, 佢都未必考到有活動教學的學校啦!

原帖由 easybring 於 08-10-8 18:17 發表
見亞囡k1時都唔會成日講住唔鍾意返學...攪到我諗, 第日選小學類型是否走向活動. 我又怕活動學野冇傳統咁多呢! no pain no gain!
‹ 上一主題|下一主題