用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 << K2F Dorset 2008 >>
樓主: chuyuencheung
go

<< K2F Dorset 2008 >> [複製鏈接]

咁慘....咁多日..... 我見k3學生多日唔返, 可以由校車送&交功課. 唔好去tko中心元綠, helia好耐之先試過中招, p.s. 佢果次唔係食生野都中招.

原帖由 candyPo 於 08-9-22 13:54 發表
Ronnio到今朝為止仲有燒, 星期五晚食完飯仲嘔同痾, 燒到40.x度, 星期六同佢再睇醫生, 醫生話佢有可能係感冒菌入腸又有可能係腸胃痰, 痾清就會好, 而家佢就冇燒, 但仲有肚痾, 都唔知幾時先痾清, 佢其實個人就好鬼精神 ...
~easybring~

回覆 # 的文章

今日好多功課做啊!
我個仔要分段, 先做完, 差不多一個鐘。
叫佢做功課, 好痛苦
大家d千金/少爺有沒有此情形?

仲有, 請問大家有關本"中文星薄"
一面寫咗佢哋學字, 一面用來寫什麼?

我call咗Miss Lau, 佢話可以由校車送&交功課. 原本plan好今日放學果轉校車送功課, 而家打風, 大家都唔駛返學, Ronnio仍然冇功課做. 佢今日巳經冇燒, 仲有痾, 有可能明天可以返學喇!

easybring,
我個囝好鍾意去樓下元綠食架, 不過佢就唔食生嘢, 佢只食飯+紫菜.

我囝囝做功課都算快手架, 不過寫得唔靚, 係龍飛鳳舞型. 佢最鍾意叫我o地坐係旁邊睇佢做功課, 讚吓佢, 咁佢就最開心!

"中文星薄" = pink, 細d果本?
要包好, 一面係寫過既字, 另一面係"認字"

我亞囡自己做功課, 佢訓左, 我先返到屋企, 有d字唔ok, 我圈佢寫too big/too thin/too small, 佢第2朝改, 我起身再睇, 工人可能都幫手, 不過工人唔係好叻. 如果寫得好差, 我早d起身叫佢改, 佢好早起身6:30am, 都唔知佢夠唔夠訓.

原帖由 ElaineCHOI 於 08-9-22 22:15 發表
今日好多功課做啊!
叫佢做功課, 好痛苦

一面寫咗佢哋學字, 一面用來寫什麼? ...

~easybring~

有呀, 我個仔都係好唔鍾意寫字做功課, 這個情況從K1下學期已開始, 更令他唔鍾意番學, 最勁要兩個小時先完成功課, 軟硬招都出埋, 而家都係成日話唔鍾意做功課, 所以佢啲字寫得肉酸都盡量由得佢, 費事佢更抗拒寫字, 我要番工, 唔放心上午由工人監督功課
所以現在是在晚上做功課, 有時見佢又累, 都仲要做那麼多功課, 都覺得好辛苦, 夜晚食完飯做完功課已沒有親子時間. 而家嘗試放個鐘在枱上, 限時30分鐘, 完成後就用貼紙獎勵.

原帖由 ElaineCHOI 於 08-9-22 22:15 發表
今日好多功課做啊!
叫佢做功課, 好痛苦

一面寫咗佢哋學字, 一面用來寫什麼? ...

CandyPo,
Got your invitation card.  thank you.
Hope Ronnio will fully recover soon.

My son got a book “奇妙的我’ yesterday and he said to put it in school bag and bring to school everyday. He turned to the page with a mirror and read the poem and then laughing, looks very funny.  And he sang the English poem/ song regarding Little Tommy Thin, Big John Strong and pussy cat.

Little Tommy Thin, Big John Strong and pussy cat. = phonics????

原帖由 little-B-popo 於 08-9-23 15:47 發表
My son got a book “奇妙的我’ yesterday and he said to put it in school bag and bring to school everyday. He turned to the page with a mirror and read the poem and then laughing, looks very funny.  A ...
~easybring~

KV都好多野學.  想問你地會唔會報出面普通話?

原帖由 easybring 於 08-9-23 16:40 發表
Little Tommy Thin, Big John Strong and pussy cat. = phonics????
~easybring~

回覆 # 的文章

我已係K1時同佢搵咗國語老師上門, 但我發覺係出面學會好D, 因為會互動D, 同埋屋企對佢囄講環境實在熟識.但我國語老師好好心機教,所以我唔想放棄

回覆 # 的文章

little-B-popo

我想問你仔仔之前K1係讀邊班?

我幫Ronnio係樓下報咗小組學普通話, 每星期一堂, 一堂一小時, 而家一班有2個小朋友,  Ronnio都返得好開心!

ic, 我諗緊又係樓下細細間果d. 亞囡普通話=0

我地兩日冇返學, 可能會多左功課 .  ronnio可能要做番之前果d....都幾多喎.... 佢好番晒啦? 亞囡成日問ronnio 個party幾時去, 佢仲未去喎!

原帖由 candyPo 於 08-9-23 20:55 發表
我幫Ronnio係樓下報咗小組學普通話, 每星期一堂, 一堂一小時, 而家一班有2個小朋友,  Ronnio都返得好開心!

~easybring~

I don't know but the poem is like a story.  Little Tommy Thin is a naughty boy and put the pussy cat in the bag.  My son told the poem before we were sleeping so I can't write down properly.

原帖由 easybring 於 08-9-23 16:40 發表

Dorset 1E class

原帖由 ElaineCHOI 於 08-9-23 20:50 發表
little-B-popo

我想問你仔仔之前K1係讀邊班?

Ronnio腸胃炎叫做好番, 不過今日起身時發現佢出"風泠", 同佢睇咗醫生, 醫生俾咗o的藥水佢食, 食完o的"風泠"巳經退咗o的, 問過醫生佢返學冇問題, 但Ronnio就唔肯返學, 喊到死, 上校車時仲喊唔停, 仲要司機叔叔抱佢上school bus, 好醜怪!

easybring,
你囡囡真係cute!

原帖由 easybring 於 08-9-25 10:20 發表
ic, 我諗緊又係樓下細細間果d. 亞囡普通話=0

我地兩日冇返學, 可能會多左功課 .  ronnio可能要做番之前果d....都幾多喎.... 佢好番晒啦? 亞囡成日問ronnio 個party幾時去, 佢仲未去喎!

...

校務處剛剛打電話俾我話Ronnio係校車度喊, 又見佢身紅哂, 問我知唔知咩事, 我話我知佢係校車度喊, 佢身紅哂係敏感, 巳睇醫生&食咗藥, 問過醫生佢可以返學冇問題, 校務處職員話咁ok喇, 佢o地都係想知Ronnio咩事! 我問校務處職員Ronnio仲有冇喊, 佢話而家冇喇! 哎! Ronnio今日真係好醜怪!

‹ 上一主題|下一主題