用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誠求意見
go

誠求意見 [複製鏈接]

各位:

我們住在鰂魚涌區, 小女今年要報p1, 請問大家有咩津校, 直資同私立學校介紹呢?

ps: 還有二名弟弟

[email protected]
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

你想要邊類型學校先?
原帖由 tangrickytang 於 08-8-26 10:00 AM 發表
各位:

我們住在鰂魚涌區, 小女今年要報p1, 請問大家有咩津校, 直資同私立學校介紹呢?

ps: 還有二名弟弟

[email protected]

津校>>北角官小 / 北角循道
直資 ?
私校??

原帖由 Charlotte_mom 於 08-8-26 11:00 發表
你想要邊類型學校先?

醒目開學勳章 王國長老

我自己就比較留意私校/直資
港島區, 女仔有st clare's, 聖心私小, 真光等都可以考慮
男女校有蘇淅, 港同, 漢華等(真光小學都收男仔), 每間教學方式同理念都唔一樣, 所以想知你想法
原帖由 tangrickytang 於 08-8-26 11:18 AM 發表
津校>>北角官小 / 北角循道
直資 ?
私校??

其實我地想比佢入私校, 我就喜歡赤柱聖士提反小學, 太太就屬意真光,

本來我一直都想入港同, 不過近年d口啤好似唔好...

真係唔知點算!

原帖由 Charlotte_mom 於 08-8-26 11:28 發表
我自己就比較留意私校/直資
港島區, 女仔有st clare's, 聖心私小, 真光等都可以考慮
男女校有蘇淅, 港同, 漢華等(真光小學都收男仔), 每間教學方式同理念都唔一樣, 所以想知你想法
...

醒目開學勳章 王國長老

oic, 赤柱聖士提反唔平wor, 3個都幾重皮 (仲有校車呢!)
我有同事個仔就讀緊小五, 好smart同外向的, 英文小學, 比較free啦, 學生唔怕羞, 學野會快上手d
真光低年班係活動教學的, 不過功課考試始終都係偏向傳統, 學生就好乖既, 家校合作一流, 對小朋友有要求, 同時亦好關心小朋友成長
港同嘛..........我女讀緊, 有問題我好樂意答你.....如果你仲有興趣的話

原帖由 tangrickytang 於 08-8-26 12:11 PM 發表
其實我地想比佢入私校, 我就喜歡赤柱聖士提反小學, 太太就屬意真光,

本來我一直都想入港同, 不過近年d口啤好似唔好...

真係唔知點算!

我外甥明年入p1, 請問港同如何???

傳言換了校長後一般!

原帖由 Charlotte_mom 於 08-8-26 12:17 發表
oic, 赤柱聖士提反唔平wor, 3個都幾重皮 (仲有校車呢!)
我有同事個仔就讀緊小五, 好smart同外向的, 英文小學, 比較free啦, 學生唔怕羞, 學野會快上手d
真光低年班係活動教學的, 不過功課考試始終都係偏向傳統 ...

醒目開學勳章 王國長老

換左校長後? 無特別野呀, 而家校長就係以前副校長, 學校運作無改變過
而家個校長雖然唔係媽咪級, 不過好鍚小朋友, 我女見親佢就痴埋去問幾時一齊食飯.......校長亦好關心家校合作, 幾肯"下放權力"俾家教會做決定, 又勤力, 試過家長返去開會, 開到11pm, 校長突然pop出黎打氣
我女入去果年就轉校長, 所以我都無點同以前舊校長接觸過, 不過我覺得而家個校長幾開明丫

原帖由 tangrickytang 於 08-8-26 12:20 PM 發表
我外甥明年入p1, 請問港同如何???

傳言換了校長後一般!

請問小朋友開心嗎?
功課/測驗多嗎?
小朋友壓力重嗎? (我是過來人-很怕)
由於我夫婦兩人都要外出工作, 時間亦十分長, 請問家長是否要大量投入校務呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 08-8-26 15:17 發表
換左校長後? 無特別野呀, 而家校長就係以前副校長, 學校運作無改變過
而家個校長雖然唔係媽咪級, 不過好鍚小朋友, 我女見親佢就痴埋去問幾時一齊食飯.......校長亦好關心家校合作, 幾肯"下放權力"俾家教會做決定, 又 ...

醒目開學勳章 王國長老

考試測驗-p1-2無測考的, 靠持續評估, 即上堂表現, 堂課, project(堂上做+返屋企完成), 堂上工作紙等........中英有默書既, 不過唔多, 約隔星期一次
港同係一間校風校開放既學校(如果想小朋友成為大家閨秀詩禮傳家果d, 就真係唔多適合了), 小朋友唔怕錯的, 學校俾空間小朋友去錯, 等佢地知道錯左既後果, 所以小朋友唔怕試, 好似英文作文, 傳統學校學生, 會傾向寫自己有信心既句子, 因為唔想錯, 港同學生就洋咩洒洒一大篇, 想講就講, 錯左至改, 呢個亦係學校既理念, 唔想小朋友太拘謹而放棄表達既機會
上堂形式都好open的, 有時老師想relax, 就會同佢地去操場, 坐地下講故事, 功課設計亦花心思, 例如p1有個topic係故事, 其中一張工作紙, 係叫小朋友代goldilocks向3隻熊寫道歉信, 因為佢整亂左人地屋企食左人地d野etc, 我相信小朋友做呢d功課, 真係會心甘情願了(活動教學唔等於唔駛做唔駛學, 不過做得開心d姐)
課堂上, 學生好多表演機會, group discussion, 渣咪上台, role play等等, 真係家常便飯, 小朋友仲點會怕羞丫!
表演藝術方面, 學校唔會迫學生做d咩, 例如校際比賽, 唔駛揀代表, 自由參加的, 校內午間音樂會, 圖書館講故事, 亦係自由參加, 約校長食飯, 自己想約就去約.........大前提係學生自己想做, 點去報名同預備, 就係學生要做既事
學校小一開始就用普通話教中文, 一般科目係廣東話, 英文科用英文......我女既普通話已經好過我好多了!
間學校比較令人頭痛, 就係staff turnover, 呢個係好多新思維直資面對既問題, 因為成個system都係新, 所有教材都唔同以前, 又要花extra時間去管教學生(唔鬧得wor), 教學野同admin野都多左, 咁老師自然覺得工作辛苦啦! 而且直資好多都係新學校, 未必吸引到d experienced teacher黎(因為長俸問題)
家長參與係要的, 我唔會話好多, 不過學校會較為著重訓練學生思考, 變左有d有死板既基本功, 就要靠家長喇, 而學校要求學生上網搵資料, 預備默書bonus part等等, 都要父母幫手的.......時間一定要用, 不過唔係幫細路背背背溫溫溫咁啦

非常多謝您的寶貴意見!!

謝謝謝謝

原帖由 Charlotte_mom 於 08-8-26 16:51 發表
考試測驗-p1-2無測考的, 靠持續評估, 即上堂表現, 堂課, project(堂上做+返屋企完成), 堂上工作紙等........中英有默書既, 不過唔多, 約隔星期一次
港同係一間校風校開放既學校(如果想小朋友成為大家閨秀詩禮傳家果d ...

醒目開學勳章 王國長老

唔駛客氣, 你覺得有用就得啦~!
原帖由 tangrickytang 於 08-8-26 04:57 PM 發表
非常多謝您的寶貴意見!!

謝謝謝謝
‹ 上一主題|下一主題