用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 P1B parents
樓主: charlie2002
go

P1B parents [複製鏈接]

1. Penmanship 寫Aa & an apple
2. workbook  是聖經

原帖由 yinbb 於 08-9-8 22:55 發表
漏左唔記得講, 阿仔話penmanship 要畫apple & backpack 喎.

同埋我問佢, workbook P.4-5 係聖經定G.S. (因為寫响功課簿既G.S.個欄, 懷疑佢有冇記錯)佢話係聖經. 你地小朋友係咪都一樣呀? ...

oh! they are group 1 right, she said they already be friend with Charlie and another one girl, your daughter is HO or Choi? She said they always stay together during the recess time. Of course, we need to keep contact, as i know another parent who lives in lam tin, her son group 2, she always talks in baby kingdom.

原帖由 charlie2002 於 08-9-8 18:40 發表
terrylvpool

Your daughter and mine has already be a friend since last week, she brought a photo back today, your daughter is so cute. They share some candy today. Hope they can communicate more and m ...

terrylvpool,

thankyou, 但係penmanship 要寫埋a backpack 同埋加畫畫, 阿仔初時淨係寫字冇畫畫, 但係同佢counter check 佢先講話要畫.

仲有冇人知道係咪咁做呀?

yinbb,
請問咁係咪要寫全版a backpack and a apple架呢?吾該曬!
原帖由 yinbb 於 08-9-8 23:18 發表
terrylvpool,

thankyou, 但係penmanship 要寫埋a backpack 同埋加畫畫, 阿仔初時淨係寫字冇畫畫, 但係同佢counter check 佢先講話要畫.

仲有冇人知道係咪咁做呀?

kongsou,

根據我反覆問阿仔 (佢好多時冇乜記性, 怕佢記錯, 要好似審犯咁問佢幾次 ), 佢話係全版要寫,  第一行 Aa, 第二行 an apple, 第三行 a backpack, 重覆寫左4次. Aa 就寫得比較唔平均, 不過我冇擦佢, 等老師話佢會入腦d.   

原帖由 kongsou 於 08-9-8 23:44 發表
yinbb,
請問咁係咪要寫全版a backpack and a apple架呢?吾該曬!

希望學校個"家課"website 快d好番啦, 唔使我地check 得咁辛苦, 成日怕佢地寫漏野.

yinbb
你個仔同我個仔 1C班做的penmanship
差唔多一樣
係佢自己咁寫的

yinbb,

吾該曬你吖!好彩你post左d家課出黎,亞仔寫漏左聖經d功課,我攞出黎問佢,佢先話,係吖!仲有里本啊!跟住英文攞本penmanship, worksheet出黎又話吾知要寫幾多個字,又吾記得左做d咩!我話你放學嗰時又話做曬功課,攞下又一樣攞下又一樣,激屎吖! 禽晚都幾多功課做啊!做到好夜啊!但係一定要做曬!因為我吾想見到佢手冊又寫大大隻"欠"字!
聖經要背金句p.5(老師friday問),亞仔本手冊又冇寫既
好似中文又要背書對嗎? (都好似係friday問)
學校個web-site又未post到佢哋有咩功課!佢地又間吾中寫漏,一漏左dd,老師又寫你"欠"!

bignose,
好似特然間多左好多功課咁!又要做功課又要背書!

kongsou
MMR解決未

回覆 # 的文章

Terry,
Yes, they are friend group of 3 girls, I don't remember the other girl name. My daughter is Charlie Ho. Keep up contact each other OK
Charlie said most of the candy she bring was share it with her friend..... good start to built up relationship!!!!
We leave near Park Central so we walk everyday
Hope we can meet someday

琴日咁多功課要做,熙熙今日就慘啦,今晚有排做啦,我已經囑咐佢今日一放學返屋企,換左衫就即刻做功課,識的就做晒佢先,唔識的要等爸爸返屋企教佢,因為我今晚又會夜返。

原帖由 kongsou 於 08-9-9 10:38 發表
yinbb,

吾該曬你吖!好彩你post左d家課出黎,亞仔寫漏左聖經d功課,我攞出黎問佢,佢先話,係吖!仲有里本啊!跟住英文攞本penmanship, worksheet出黎又話吾知要寫幾多個字,又吾記得左做d咩!我話你放學嗰時又話做曬功課,攞 ...

我的MMR都仲未解決呀,今日至交針咭,老師最快都要今晚至俾到張MMR Form俾我補簽,唔知今日本家課冊又會唔會寫 "欠交MMR Form" 呢?真係無奈!

原帖由 心心 於 08-9-9 10:42 發表
kongsou
MMR解決未

想請問大家,小朋友可唔可以放個鉛筆刨係locker架,因為我個仔擺係locker d木顏色要刨架喎,但佢又話唔帶得鉛筆刨返學校,咁點算呢?

請問有冇第6組的家長,熙熙話佢係第6組喎!

心心,
更係未解決,仲有非常多既壓力tim吖!老師都從未覆過我電話吖! 我諗佢哋兩個老師一齊都都超忙掛!我都冇心機再揾,不過佢吾好再寫我欠字,因為係佢吾覆我咋!咁多功課又要背書!佢背咪即係我都要背埋一份! 禽晚叫亞仔做功課都叫到我口倦吖!做到成十二點啊,佢做親功課都好心散,你一行開佢就即遊雲! 睇小眼都吾得架

原帖由 心心 於 08-9-9 10:42 發表
kongsou
MMR解決未

kongsou,

唔使咁客氣啦, 大家互相幫忙啫! 我諗佢地一個月後習慣左, 就會好d既啦, 大家就唔使咁勞氣 .
不過佢升左小學, 我都冇晒私人時間, mon-thu 都唔夠胆約人, 要 stand by 响屋企睇功課同温習

原帖由 kongsou 於 08-9-9 10:38 發表
yinbb,

吾該曬你吖!好彩你post左d家課出黎,亞仔寫漏左聖經d功課,我攞出黎問佢,佢先話,係吖!仲有里本啊!跟住英文攞本penmanship, worksheet出黎又話吾知要寫幾多個字,又吾記得左做d咩!我話你放學嗰時又話做曬功課,攞 ...

原帖由 yinbb 於 08-9-9 12:32 發表
不過佢升左小學, 我都冇晒私人時間, mon-thu 都唔夠胆約人, 要 stand by 响屋企睇功課同温習  ...

請問你點樣同小朋友溫習?

吓, 我唔知道唔帶得噃, 仲放左响佢筆袋tim!

你地會唔會帶多套顏色筆比V.A. 個堂用呀?

原帖由 bbdou 於 08-9-9 11:43 發表
想請問大家,小朋友可唔可以放個鉛筆刨係locker架,因為我個仔擺係locker d木顏色要刨架喎,但佢又話唔帶得鉛筆刨返學校,咁點算呢?

yinbb,
你講得岩吖!我完全一至四都吾會約人去街,吾好諗tim啦!睇埋佢禽日d功課,我都吾敢幫佢報出面d課外活動!因為真係驚應付吾黎!同埋放完一個長暑假亞仔都懶左好多!又要從頭做起!我都冇幫佢報朗誦,因為我諗都冇咁多時間train佢!係呢!你知吾知小朋友放左d咩書係學校架呢?

原帖由 yinbb 於 08-9-9 12:32 發表
kongsou,

唔使咁客氣啦, 大家互相幫忙啫! 我諗佢地一個月後習慣左, 就會好d既啦, 大家就唔使咁勞氣 .
不過佢升左小學, 我都冇晒私人時間, mon-thu 都唔夠胆約人, 要 stand by 响屋企睇功課同温習  ...

哦!之前同佢溫"高效識字". 响學校個網download 左普通話讀本, play 比佢聽, 等佢早d入左腦先. 又預先做下maths d題目, 但係都唔可能晚晚做到, 自己放工遲, 佢又9pmy就要訓覺, 仲有街外學野既功課要做.

原帖由 PaPa 於 08-9-9 12:35 發表

請問你點樣同小朋友溫習?
‹ 上一主題|下一主題