用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 P1B parents
樓主: charlie2002
go

P1B parents [複製鏈接]

yinbb:
我囡昨晚都有玩扮鐘聲, 拍兩下手, 跟住"伏响枱".  我問"伏响枱"訓覺呀?  佢話如小朋友嘈, 老師就會扮鐘聲喎.

bbdou
我囡之前都有話老師好惡.  我心諗唔會掛, 播道老師不是出名有愛心的嗎.  我估是老師大聲小小控制場面, 她就覺老師惡.  我地再觀察下, 間5使問下她對老師感覺.  如都是很怕老師, 就要和老師溝通下.

我琴晚試左架啦,不過佢都係講唔出!琴晚工人同我講話熙熙一行出學校,就同工人講話老師鬧佢呀,同埋見到爸爸又投訴話要換過個水壺,因為係學校漏水老師鬧佢呀,所以我好想知究竟老師係唔係真係鬧佢,如果真係,我就覺得有d過份囉。

原帖由 kongsou 於 08-9-5 12:35 發表
bbdou,
吾係掛!個水壺漏水都要丙,我諗吾係既,可能老師話佢知,你囝囝以為老師話佢!不如你試下返home再問囝囝一次,叫佢辦老師,你就辦你個囝囝..咁就一清二楚啦! 絶蕉嗎!

...

Hi all,
我都問我囡囡backpack workbook 是否給老師收左,還是放左入locker,不過她竟然話唔知,請問是否給老師收左?
是否星期二,三,,四著P.E.衫?

琴晚ot好夜返,冇得同阿仔玩添!

講真,我會信我個仔話老師鬧佢,因為我自己對Ms. Cheung的印象麻麻,由佢係手冊度寫住小朋友 "欠交" 通告一事上,我已經覺得呢位老師唔太跟到EC的教學理念,EC講求用愛教育小朋友,以表揚來鼓勵小朋友學習,但我覺得佢似乎唔多有耐性,又唔多有愛心咁。
阿仔K3時個班主任係出晒名惡的,但係只係惡唔聽話的小朋友,阿仔都好鍾意佢,之前仲問我EC的老師係唔係好似 X 老師咁好咁樣喎,睇來我地真係要多D觀察,互相通多D消息,如果真係有問題,都可以早D知同埋尋求解決辦法呀嘛!

原帖由 tatacat 於 08-9-5 13:41 發表
yinbb:
我囡昨晚都有玩扮鐘聲, 拍兩下手, 跟住"伏响枱".  我問"伏响枱"訓覺呀?  佢話如小朋友嘈, 老師就會扮鐘聲喎.

bbdou
我囡之前都有話老師好惡.  我心諗唔會掛, 播道老師不是出名有愛心的嗎.  我估是老師大聲小 ...

bbdou
唔好唔開心,
比多少少時間觀察,
我地最緊要上來交流多d,
有個照應.

ms. cheung 好似新黎架, ms. yip 就係mr.lo 既得力助手, 好多活動都關佢事. 同埋舊年ms. yip 個班既中文係全級最好tim. 可以話文盲都變精英喎 . 咁樣算有得有失啦. 都有一個好老師响到.
不過, 如果ms cheung 真係咁惡, 只要佢唔亂黎, 咪當比小朋友一個磨練, 等佢知道呢個世界咩人都有, 唔係個個都會好nice. 咁樣算唔算阿Q左d 呢

回覆 # 的文章

Yes, agree, we can't change sometimes teacher's own charater but if we can organise to discuss here I believe the fact can be viewed. Let's show the power of internet.

Every school has teacher who act as bad guy mixing up like a school.

But I also agree EC teacher has to show up the school's teaching style as what Mr. Lo said.

咁多人冇書, 應該老師收左.
呢一刻都未知LWL著咩先啱, 為有星期一再問學校.
:(

原帖由 萬樂珠 於 08-9-5 13:48 發表
Hi all,
我都問我囡囡backpack workbook 是否給老師收左,還是放左入locker,不過她竟然話唔知,請問是否給老師收左?
是否星期二,三,,四著P.E.衫?

bbdou,
咁你試下打去學校瞭解件事情係點先!又可能重中有d誤會都吾出其既!你要聽埋老師講會好d!不過佢寫錯手冊又吾改喎..錯左要改架嗎!你話我講得岩吾岩先!都係嗰句第一頁手冊比人寫"欠交"小一咋...溫馨提示都完全冇喎!況且都未到星期五tim啊!

yinbb,
咁好我哋個班有個精英教中文:) 其實我覺得老師惡,吾緊要,不過要惡得有有道理就ok,由其是教我囝囝,有時吾惡真係吾得架tim!不過又聽亞仔講miss cheung好好人喎! 仲好好人tim啊!

原帖由 kongsou 於 08-9-5 15:21 發表
bbdou,
咁你試下打去學校瞭解件事情係點先!又可能重中有d誤會都吾出其既!你要聽埋老師講會好d!不過佢寫錯手冊又吾改喎..錯左要改架嗎!你話我講得岩吾岩先!都係嗰句第一頁手冊比人寫"欠交"小一咋...溫馨提示都完全冇 ...

佢係寫「交」﹐還是「交」?

係寫「欠交」,星期三返來係第一頁寫左「欠交MMR針通告」,咁我地星期三晚填好連同一張memo (因為小兒周日會自行往兒科醫生打,所以寫左張memo話針咭會於周日打針後的周一, 即9月8日補交),加埋其他要交的野 (包括揀選LWL活動的通告、locker label、寫左鼓勵語句的星星紙),放好係一個透明膠袋裡面,咁阿仔星期四返學成袋野交晒,連膠袋都俾老師收埋,但係星期四返返家課冊,係第二頁又寫左「欠交MMR針通告」,連續寫左兩日,睇見個心真係好唔舒服。其實張通告係話9月5日或之前交回俾老師,我的理解係未到期都唔應該算係「欠交」,更何況小兒9月4日已經交晒所有野,點解都仲係「欠交」呢?咁我驚老師係一時眼大睇過籠,就係家課冊度寫返話我地周四交左囉!

原帖由 PaPa 於 08-9-5 15:35 發表

佢係寫「欠交」﹐還是「補交」?

回覆 # 的文章

Yinbb

I call up school said LWL should wear PE uniform, pls also note below I paste from the other parent today:
wwgjc,

I have asked principle Lo what time we wear /sportswear?  He said whatever uniform/sportswear he also accept.  As some students need attend LWL/PE they will wear sportswear if not white uniform.  He said even parents forgot, it doesn't a matter, the most important thing is let kids happy & enjoy school life

Papa,
手冊第一頁,九月二號好大隻字寫住"欠交"
第二頁,九月二號未交mmr!
但係其實都未到九月五號喎!你提我就ok,但係一次又一次咁話我冇就吾係咁岩!

原帖由 PaPa 於 08-9-5 15:35 發表

佢係寫「欠交」﹐還是「補交」?

現階段我唔會打去學校,我會先觀察一段時間,如果問題繼續存在,我會同學校反映。
其實我唔明老師點解會寫「欠交」,我地全班都應該係寫「欠交」,都未過最後交通告的期限,又點會係「欠交」呢?可能老師其實係想提家長交通告,但用錯字眼,要知道「欠交」係一個負面詞,會令人產生負面情緒架嘛!我好明白老師要寫咁多本家課冊係好辛苦,但係唔可以因為辛苦就求其寫個筆劃少的字去提家長架嘛!

原帖由 kongsou 於 08-9-5 15:21 發表
bbdou,
咁你試下打去學校瞭解件事情係點先!又可能重中有d誤會都吾出其既!你要聽埋老師講會好d!不過佢寫錯手冊又吾改喎..錯左要改架嗎!你話我講得岩吾岩先!都係嗰句第一頁手冊比人寫"欠交"小一咋...溫馨提示都完全冇喎!況且都未到星期五tim啊!

yinbb,
咁好我哋個班有個精英教中文:) 其實我覺得老師惡,吾緊要,不過要惡得有有道理就ok,由其是教我囝囝,有時吾惡真係吾得架tim!不過又聽亞仔講miss cheung好好人喎! 仲好好人tim啊!

bbdou,
咁我哋大家都比d時間老師跟進!你明天會出來聚會嗎?燈籠晚會!出黎開心吓!

原帖由 bbdou 於 08-9-5 15:55 發表
現階段我唔會打去學校,我會先觀察一段時間,如果問題繼續存在,我會同學校反映。
其實我唔明老師點解會寫「欠交」,我地全班都應該係寫「欠交」,都未過最後交通告的期限,又點會係「欠交」呢?可能老師其實係想提家長交通告,但用 ...

會呀會呀,一齊食晚飯,等我認下你地先,上次都唔認得你地邊個打邊個!

原帖由 kongsou 於 08-9-5 16:05 發表
bbdou,
咁我哋大家都比d時間老師跟進!你明天會出來聚會嗎?燈籠晚會!出黎開心吓!

bbdou,
好吖!我提下你我係邊個,嗰日係你home走最尾嗰個媽咪,小小記得嗎? 我都出黎食晚飯!

原帖由 bbdou 於 08-9-5 16:11 發表
會呀會呀,一齊食晚飯,等我認下你地先,上次都唔認得你地邊個打邊個!

回覆 # 的文章

My daughter said 1B will start computer lesson next Friday. she is trying to remember something at school......Great

I also try to find out what she feels about 老師好惡, she said the case we discussed is really happened and she feels 老師 is not that angry. I think our kids are comparing teacher from their Kids school.

charlie2002,

囡囡好叻噃!唔知我個仔幾時先做到 , 今個week既功課都爭d唔記得做

agree, 幼稚園1對10, 小學1對33, 老師講野都要大聲d. 如果小朋友講極唔聽, 惡少少對佢都ok. 同埋老師要公平, 小朋友對於公平係好執著.

yinbb,
應該是兩個老師對33個小朋友!因為播道是雙班主任!

原帖由 yinbb 於 08-9-8 00:15 發表
charlie2002,

囡囡好叻噃!唔知我個仔幾時先做到 , 今個week既功課都爭d唔記得做

agree, 幼稚園1對10, 小學1對33, 老師講野都要大聲d. 如果小朋友講極唔聽, 惡少少對佢都ok. 同埋老師要公平, 小朋 ...
‹ 上一主題|下一主題