用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 P1B parents
樓主: charlie2002
go

P1B parents [複製鏈接]

回覆 # 的文章

Hi Kongsou,
Yes, MMR老師有寫欠交 - a bit confused

Heavy bag-One parent told me today only 2-3books can keep at the locker so what to do next?? don't know

I did call school , P.E. and LWL should wear P.E. uniform so my daughter wear wrong uniform today.

charlie2002,
係啦!寫左手冊頭一頁又話欠交喎!未到期交架嗎!
我之前打去學校問過,佢話今個星期冇lwl,所以吾需要著PE衫喎!
原帖由 charlie2002 於 08-9-4 11:24 發表
Hi Kongsou,
Yes, MMR老師有寫欠交 - a bit confused

Heavy bag-One parent told me today only 2-3books can keep at the locker so what to do next?? don't know

I did call school , P.E. and LWL should wear P ...

回覆 # 的文章

Kongsou,
School should have noticed and improved but I will be paitent for the first 2 weeks.

kongsou & charlie2002
same same,
我見通告寫 on friday 5/9,
so唔交住
點知琴日老師就寫係homework book到.

bignose,
第一頁寫住欠交,心情好down架嗎!你有冇寫住"欠交"!我只不過驚小朋友吾開心啫,因為第一日佢交曬通告,好開心咁話我知,老師比左兩個貼紙佢,我諗佢第二日都冇lu! 不過我哋都會比時間學校跟進既!可能真係第一個星期太多通告!

原帖由 bignose 於 08-9-4 12:54 發表
kongsou & charlie2002
same same,
我見通告寫 on friday 5/9,
so唔交住
點知琴日老師就寫係homework book到.

kongsou
我果邊冇寫欠交.
只係老師mark比我睇的note.
冇辦法, 始終係新校,
我地都要比時間大家適應.

kongsou,

一定啦!有得同大家傾下計都不知幾開心!

個張pink "便條" 有寫明G.S. 1D 架, 不過阿仔都帶漏左"聆聽1下, 但係老師冇寫欠帶, 淨係叫佢聽日記得帶番.
仲有, 阿仔今日冇左本backpack workbook, 問佢放左响边, 有話唔記得 ,俾佢激c !你地個本响唔响到呀?係咪比老師收左呢?

吓! LWL要帶體育衫返去換? 阿仔唔識換噃, 唔知老師會唔會幫佢換呢? 我淨係柬左跆拳道咋, 平時要坐校車(我唔係住tko)

bbdou,
嘩! 你好忙噃, 又去新加坡又要搞阿仔開學. 不過有得遊下又幾開心既. mr. lo 好好人呀, 真係好關心d學生, 入到黎讀又真係幾幸福 .

原帖由 kongsou 於 08-9-4 11:07 發表
bbdou,
你去新加坡不是公幹嗎?你就開心啦!去食好野!你個仔咁叻仔識得講咁多學校發生既事情比你知,你就好啦!亞仔你問佢一句答一句咋!:tongue: 盧校長真好人啊!見你仔仔濕曬用紙巾幫佢抹頭!你個仔又好乖咁吾該佢!
二. ...

阿仔手冊今日又寫左欠交MMR打針通告,但係其實老師已經收左,仲要寫欠交,於是我係本手冊到寫返話今日已經交左,同埋問佢交通告的deadline唔係9月5日咩,都未到期,為何話我仔欠交!我真係有D火火地!

原帖由 kongsou 於 08-9-4 13:00 發表
bignose,
第一頁寫住欠交,心情好down架嗎!你有冇寫住"欠交"!我只不過驚小朋友吾開心啫,因為第一日佢交曬通告,好開心咁話我知,老師比左兩個貼紙佢,我諗佢第二日都冇lu! 不過我哋都會比時間學校跟進既!可能真係第一 ...

我唔係去公幹,我份工唔駛出trip架,我地係去探親加遊行,所以食左好多野,好好玩呀!阿仔唔係自動講晒咁多野架,都係要我問下問下至問到出來架!

原帖由 kongsou 於 08-9-4 11:07 發表
bbdou,
你去新加坡不是公幹嗎?你就開心啦!去食好野!你個仔咁叻仔識得講咁多學校發生既事情比你知,你就好啦!亞仔你問佢一句答一句咋!:tongue: 盧校長真好人啊!見你仔仔濕曬用紙巾幫佢抹頭!你個仔又好乖咁吾該佢!
二. ...

今日好忙, OT到啱啱至返到,阿仔話唔知老師收左兩本定三本書喎!

如果LWL要帶體育衫返去換,一來佢地自己換實好慢,二來個書包已經好重,仲要帶衫同鞋咪重到唔駛行?

原帖由 yinbb 於 08-9-4 22:37 發表
kongsou,

一定啦!有得同大家傾下計都不知幾開心!

個張pink "便條" 有寫明G.S. 1D 架, 不過阿仔都帶漏左"聆聽1下, 但係老師冇寫欠帶, 淨係叫佢聽日記得帶番.
仲有, 阿仔今日冇左本backpack workbook, 問佢放左响边, 有話唔記得 ,俾佢激c !你地個本响唔响到呀?係咪比老師收左呢?

吓! LWL要帶體育衫返去換? 阿仔唔識換噃, 唔知老師會唔會幫佢換呢? 我淨係柬左跆拳道咋, 平時要坐校車(我唔係住tko)

bbdou,
嘩! 你好忙噃, 又去新加坡又要搞阿仔開學. 不過有得遊下又幾開心既. mr. lo 好好人呀, 真係好關心d學生, 入到黎讀又真係幾幸福 .

bbdou,

唔好咁火啦, 雖然比著我都會唔開心, 不過阿Q d, 可能老師認錯人咪寫錯左囉, 唔好搞到自己唔開心啦!

bbdou,

我都係要返工, 平時7/8點先返屋企, 同阿仔食個飯傾幾句, 個仔9點就話眼訓要上床, 好多野都講到唔清唔楚, 真係要靠大家幫手解答下, 仲有, 遲d多功課要做都真係唔知點算 , 仲要應付考試tim ! 頭都大埋

見阿仔背個咁重書包, 心都痛埋
唔通要買多套衫鞋放响locker ?再响每個Sat 既LWL 返去更換 ? 咁樣係咪好方法?

原帖由 bbdou 於 08-9-4 22:50 發表
我唔係去公幹,我份工唔駛出trip架,我地係去探親加遊行,所以食左好多野,好好玩呀!阿仔唔係自動講晒咁多野架,都係要我問下問下至問到出來架!

...

遊行

hello bbdou,
記得報名玩燈籠呀

哎呀,打錯字俾你捉到添!

去邊到報名玩燈籠呀?太多個TOPIC我撈到亂晒添!我地駛唔駛猜下燈謎添呀?

原帖由 心心 於 08-9-4 23:19 發表

遊行

hello bbdou,
記得報名玩燈籠呀

各位早晨!

琴晚熙熙 (我個仔) 同我講話 Ms. Cheung 鬧佢喎,話佢個水壺漏水,我問佢Ms. Cheung點樣鬧佢,佢又講唔出,有冇同學仔係目擊證人,可以話返俾我知呀!熙熙話Ms. Cheung有少少惡咁鬧佢喎!

回覆 # 的文章

Hi,
I think 9/10 parents were finding out where is the workbook 1 last night. And I think 9/10 kids said they forget what they did during class - funny.

My daughter still able to make some friends which I feel relax and I asked her to write dnow new friends name.
They will be getting closer after few months I believe.

Teacher said they can't talk when they are having lunch?? Is that true??

I would request school to let P1 students to put more books at locker? Can you think of any problem?

Charlie 2002

我囡囡1A班都係wor. lunch唔可以講野.

原帖由 charlie2002 於 08-9-5 12:04 發表
Hi,
I think 9/10 parents were finding out where is the workbook 1 last night. And I think 9/10 kids said they forget what they did during class - funny.

My daughter still able to make some friends wh ...

bbdou,
吾係掛!個水壺漏水都要丙,我諗吾係既,可能老師話佢知,你囝囝以為老師話佢!不如你試下返home再問囝囝一次,叫佢辦老師,你就辦你個囝囝..咁就一清二楚啦! 絶蕉嗎!

原帖由 bbdou 於 08-9-5 09:55 發表
各位早晨!

琴晚熙熙 (我個仔) 同我講話 Ms. Cheung 鬧佢喎,話佢個水壺漏水,我問佢Ms. Cheung點樣鬧佢,佢又講唔出,有冇同學仔係目擊證人,可以話返俾我知呀!熙熙話Ms. Cheung有少少惡咁鬧佢喎! ...

bbdou, kongson,

阿仔昨晚玩扮老師同學, 要我聽到鐘聲(佢自己扮鐘叫)即刻"拍手"同"伏响枱", 我做得慢, 佢會好勞氣話我, 我問佢使唔使咁勞氣, 佢話老師都係咁, 叫佢答詳細d, 又話唔清楚, 比佢激c :evil: , 仲有, 佢今朝起身話發夢見到學校有怪獸, 好驚喎!
唔通老師嚇驚左佢? 但係佢又冇唔願返學噃!真係要多d留意下先得!

係呀, 佢地好似比人左洗腦, 乜都唔記得, 阿仔連玩緊既同學仔名都唔知喎! 但係, 得閒又講少少比你聽, 引下你囉! .
我p.2既表哥仔媽咪話, 學校會收起部份workbook. 咁就帶少左書, 冇咁重喎. 咁連埋music 放locker, 都係得maths, backpack, chi, pth, G.S, 5本啫, 係咪可接受呢

quote]原帖由 charlie2002 於 08-9-5 12:04 發表
Hi,

My daughter still able to make some friends wh ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題