用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 P1B parents
go

P1B parents [複製鏈接]

Hello,
May P1B parents being active here?
Cheers
Our daughter at class: Charlie
   0    0    0    0

Hello,

My daughter, Prudy, also in P1B.

Nice to meet you online.  Keep in touch!

P1B Parents

Hi All,

My son is Marco.  Let's keep in touch.

Hello,

My daughter, Tina/TingTing,  in P1B.

Hello,
我仔仔都係P1B,多多指教!:)  保持聯絡啊!
仲有bbdou個仔仔都係讀P1B架!
我哋住坑口搭校車返學係東港城上車!我諗緊第一天同亞仔返學,搭校車好定同佢行返學好!
下個星期一就開學喇!心情好緊張啊!亞仔問我,媽咪係咪下個星期一返小學..我話係!佢話好野!

wrong posting, deleted, sorry.

我們會送囡囡上校車然後飛的入TKO看看她,因想她盡快投入學校的生活

PRUDY MUM

原帖由 kongsou 於 08-8-29 12:00 發表
Hello,
我仔仔都係P1B,多多指教!:)  保持聯絡啊!
仲有bbdou個仔仔都係讀P1B架!
我哋住坑口搭校車返學係東港城上車!我諗緊第一天同亞仔返學,搭校車好定同佢行返學好!
下個星期一就開學喇!心情好緊張啊!亞仔問 ...

1st school day seems pretty good but a bit shinny so kids may sweat if waitng too long in the playground so I will let her arrive around 8:20.
Can see still has parents knock the door today

Charlie Dad

原帖由 terrylvpool 於 08-9-1 01:09 發表
我們會送囡囡上校車然後飛的入TKO看看她,因想她盡快投入學校的生活

PRUDY MUM

terrylypool,
我今日我同老公一齊送亞仔上教車,本應諗住送佢返到學校,但係亞仔又話想搭校車!咁點解你吾同亞女一齊返學既?咁你女女係邊到上車?

原帖由 terrylvpool 於 08-9-1 01:09 發表

PRUDY MUM

各位好,

今朝阿仔自己坐媬姆車返學,我地跟住飛的去學校門口,好多人呀,頭先打左電話俾佢,佢話今日返學好開心呀,希望小一生快d適應學校生活,日日都開開心心咁去返學!

我個仔都係P1B!

bbdou,
hello!我今天送亞仔返學心情仲緊張過佢啊!點知佢係車到見到佢平時返興趣班既同學仔!不過佢心情就一d都吾緊張啊!係我緊張多d啫. 佢放學返黎都話好開啊!已經識到新同學仔tim啊! 我問佢你見吾見之前去bbq啲小朋友,佢話吾見喎,可能你仔仔太靜,佢吾記得左邊個!下次真係要出多幾次黎交流下先!
pls check pm!

我地係匯景人,係16座上車,囡囡叫PRUDY, 我同另一個家長飛的去學校,雖然見不到她,但盡力的見下她,而且我話比佢知我有去學校,佢都問下我企係邊,佢又話番比我知佢企係邊,有多D話題。

另外,佢話我知明天穿運動服,但通告不是咁講,我叫佢自己問老師,佢自己打左返學校,個RECEPT問佢係邊個,為什麼打電話來,問什麼,最彼個RECEPT問佐老師穿UNIFORM,我覺得比D責任個囡囡,讓佢學習承擔,自己管理自己。

原帖由 kongsou 於 08-9-1 10:33 發表
terrylypool,
我今日我同老公一齊送亞仔上教車,本應諗住送佢返到學校,但係亞仔又話想搭校車!咁點解你吾同亞女一齊返學既?咁你女女係邊到上車?

terrylypol,
我個仔話佢搭13號車,佢返完第一日話我知,好開心同埋老師好好喎!:) 但係佢講時個樣子帶古古惑惑 吾知今天食飯食得似吾似一隻蝸牛咁慢呢!

原帖由 terrylvpool 於 08-9-1 23:04 發表
我地係匯景人,係16座上車,囡囡叫PRUDY, 我同另一個家長飛的去學校,雖然見不到她,但盡力的見下她,而且我話比佢知我有去學校,佢都問下我企係邊,佢又話番比我知佢企係邊,有多D話題。

另外,佢話我知明天穿運動服,但通告不是咁講,我叫佢自己 ...

P1B
charlie2002    女女
terrylvpool     女女
melissa          囝囝
萬樂珠            女女
bbdou            囝囝
kongsou        囝囝

hihi!多d入黎交流下啦!
今日佢哋第一日正識返學,有冇好擔心佢哋食飯食得好慢同好吾習慣全日返學呢?我禽晚幫亞仔拾書包,都頭都大埋啊 !吾知邊d書可以放係學校呢?因為個書包真係好重啊!

我個仔又係話兩位老師都好好喎,好鍾意兩位老師咁話!

我都好擔心個仔食飯,佢係12月出世的細仔,食飯又係龜速,都唔知佢搞唔搞得掂。我又驚佢係學校唔飲水同唔去廁所,今朝早千叮萬囑要飲水同去廁所,唔知廁所係邊就要問,等放學打俾佢問下至得!

原帖由 kongsou 於 08-9-2 12:10 發表
P1B
charlie2002    女女
terrylvpool     女女
melissa          囝囝
萬樂珠            女女
bbdou            囝囝
kongsou        囝囝

hihi!多d入黎交流下啦!
今日佢哋第一日正識返學,有冇好擔 ...

bbdou,
亞仔都話d老師好好人啊!起碼咁都係好開始既第一步! 吾洗怕,我個仔陪你個仔,如果你個仔係食飯慢到好似龜咁,我個仔都吾弱,係一隻蝸牛! 亞仔平時係屋企都吾飲水架..係學校我諗忘記飲水里樣東西都得lu!我今日下午叫左工人帶飯既時候,攞埋一包果汁過佢飲,起碼都食完飯一定會飲..

hi 各位1b家長
唔介意我來chat下
我係1c班家長

bbdou & kongsou
食飯慢呢樣野要預埋我個仔
佢話今日盒飯唔好食 (佢訂左b餐)
仲話食得一半咋.

回覆 # 的文章

We try to keep lunch box warm so we wasted one just bought because food is not warm enough after 45mins - always not easy

She said the school bag is too heavy, can't imagine if she bring books. We may need a wheel bag............

我個囡話超好食,但就食唔哂!

原帖由 bignose 於 08-9-2 16:55 發表
hi 各位1b家長
唔介意我來chat下
我係1c班家長

bbdou & kongsou
食飯慢呢樣野要預埋我個仔
佢話今日盒飯唔好食 (佢訂左b餐)
仲話食得一半咋.

Bignose,
歡迎你入黎一齊傾計tim啦!:)多d入黎交流吓更good吖!近排babykingdom吾知攪咩 我只係想揾個topic都勁難吖!我個仔出其地食得好快,仲吾夠飽tim啊! 佢話姐姐整得好好味不過太小!

charlie2002,
亞仔冇話書包重,不過我都覺得幾重啊!我問佢返學開心嗎?佢話開心,仲睇電視tim,佢話睇電視又去電視房架,好大喎!佢話佢好鐘意返學,又問我幾時有電腦堂上,佢放學話我知,都冇用過d書,暫時未有功課做!咁早知吾帶咁多書返學啦!

terrylvpool,
可能太多所以食吾曬,咁你囡囡話超好食,咁你又煩少樣啦!:)  

另外!你地見吾見手冊寫住星期四要過膠,係咪張locker圖畫架呢?
‹ 上一主題|下一主題