用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 P1-P4教PhonicsP4-P6教國際音標?
go

P1-P4教PhonicsP4-P6教國際音標?

昨天去左st.margaret's,佢地好注重英文教學,P1-P4教Phonics,P4-P6教國際音標,仲話以此教學只此一家,其他學校係無,係咪真呢?咁其他名牌小學又點教英文?

Hi derrybaby

Could you share more info. about introduction session.

Thanks a lot.

原帖由 derrybaby 於 08-8-26 03:08 發表
昨天去左st.margaret's,佢地好注重英文教學,P1-P4教Phonics,P4-P6教國際音標,仲話以此教學只此一家,其他學校係無,係咪真呢?咁其他名牌小學又點教英文? ...

Phonics can help pronunciation and spell words well. The IPA not only helps pronunciation but also providing a path for the child to learn new words by their self. It seems to me is a very good curriculum. Would you please keep in contact and send me some information about that?
My addr: [email protected]
Thanks a lot.

原帖由 cwdad 於 08-9-4 10:55 發表
Phonics can help pronunciation and spell words well. The IPA not only helps pronunciation but also providing a path for the child to learn new words by their self. It seems to me is a very good curric ...

APS adopts this method

我仔仔是St. Margaret's 08-09 P1, 剛上一週學, English已開始學Phonics (且English class全由一個英國人教), 中文課用普通話並也開始學"拼音"-a o e, i u u  他還回來讀給我聽.

原帖由 derrybaby 於 08-8-26 03:08 發表
昨天去左st.margaret's,佢地好注重英文教學,P1-P4教Phonics,P4-P6教國際音標,仲話以此教學只此一家,其他學校係無,係咪真呢?咁其他名牌小學又點教英文? ...

我囡囡係ST. MARGARET'S讀小三, PHONICS對佢幫助好大, 基本上好多字佢自己都拼到出嚟, 英文亦進步咗好多.  宜家同佢出去睇外國卡通片, 佢都要求睇英文版, 佢自己可以聽得明8成以上.

回覆 # 的文章

APS also provide a native teacher teaching students Phonics from P1-P3 and P4-P6 IPA(Phonetics) .  It is absolutely helpful and challenging!

My son was already learned the phonic from K1 in kindergarten.  I know some private kinders start to learn phonic .  learning phonic is very common in this moment.

Phonics 可能係common咗, 但國際音標IPA就唔係好多學校會教, 事實仍然有好多字phonics未必完全可以拼讀到, 要靠睇音標作準, 所以學懂國際音標, 對學習英文係有好大幫助.

我囡囡讀九龍塘宣道小學, 佢學校都係P.1- P.3讀Phonics, P.4 - P.6 讀國際音標.

我朋友兩個仔讀宣小(私), 佢果日問我個大仔係邊度學phonics, o甘我同佢講邊間可以考慮. 但後來佢話,我介紹果間要讀好耐, 學兩年, 唔制啦!o甘我問佢宣小, 有無? 佢話"有"!
但佢地一班有4x人, 要出去再補好d, 但佢話學校另外有得學, 不過要比$,(不過收費唔貴). 另外宣小既英文主要係本地老師教,一星期都有外籍老師.

SMC初小好多科目都係外籍老師, 我上次去到,連教art果位老師都係abc, 唔識講中文. 基本上小朋友跟得鬼多, 學唔學phonics, 都無問題, 如小朋友每日大部份時間都能與外籍老師有接觸, 學習既野, 更係自自然然去吸引最好, 英文發音好係必然!
我囡囡果間國際幼稚園k1&k2,都無phonics教, 讀完k2入國際小學, 無k3 讀. 佢地d小朋友既英文好好, 尾音發好靚.
返而上到去p3/4要學IPA, 聽聞st francis 都有IPA. 因好多英文唔一定可以比你拼出來,有d係法文&拉丁文轉過來.  

原帖由 nabi 於 08-9-6 21:23 發表
APS also provide a native teacher teaching students Phonics from P1-P3 and P4-P6 IPA(Phonetics) .  It is absolutely helpful and challenging!

補充, 上次SMC小一說明會, 校董利先生話,學校所有老師包括外籍, abc or 本地英文老師,都要佢train up 過,先至可以教英文, 利先生本身係中國人,相信係香港土生土長, 不過好注重英文發音, 中國人challenge鬼佬發音, 只此一間學校掛?

利先生教我地讀 "market" , 佢話好多人讀錯, 這個甘簡單既字, 我返去問亞女點讀, 佢真係讀得 arm 喎!可能我地讀左甘多年, 都係錯掛??

另外SMC的外籍老師與學生比例很高, 暫時全港走主流學校來說, 佢係只此一間.

Hi catcatmon,

Do you mind telling me which phonics centre that you recommend ?  As I am now finding a good centre for my son.  Tks !

原帖由 catcatmom 於 08-9-8 13:44 發表
我朋友兩個仔讀宣小(私), 佢果日問我個大仔係邊度學phonics, o甘我同佢講邊間可以考慮. 但後來佢話,我介紹果間要讀好耐, 學兩年, 唔制啦!o甘我問佢宣小, 有無? 佢話"有"!
但佢地一班有4x人, 要出去再補好d, 但佢話學 ...

我有朋友的女讀德望,但他要出外補英文,是否 SMC 的英文課程比德望好呢?

cat 424

我大仔之前學果間, 有多媽咪唔係甘鐘意,但N年前我貪佢平, $9x/hr, 補習社地方一般. 但e+應貴好多吓, 我大仔都快中學, 佢係k3下學期讀.地方係太子近深水步, 另外topics講緊jolly,d媽咪話好好喎!
如果你真的要,pm比我, 我比個補習社既名你,地址&電話都唔記得啦!

原帖由 cat424 於 08-9-8 18:42 發表
Hi catcatmon,

Do you mind telling me which phonics centre that you recommend ?  As I am now finding a good centre for my son.  Tks !

kls12

千其唔好介意, 我想講既係! 好多私校既學生都要補習, 有好多媽咪覺得入左私校, 交了學費, 師資同課程都會比津校好.  以為入了私校就唔需要出去補習班.其實出名補習班好多學生係係來自: x正, 民x, 宣x, dxs, 陳xx...  因佢地媽咪都想係好top既學校裡面爭最top既名次, 或者有d學生追唔上, 要留班就好慘, 多交1年學費. 而且好多出名既私小, 主科一科不合格, 要留班,如果唔係甘, 點有7x%band1生show係果website到.
你朋友女兒果間更加啦!追唔上既, 老師講到明, 叫家長去搵補習.甘入得去讀既家長都唔會係無錢!   

原帖由 kls12 於 08-9-8 23:19 發表
我有朋友的女讀德望,但他要出外補英文,是否 SMC 的英文課程比德望好呢?

我朋友女兒在德X6年小學都讀得好辛苦, 因為只係返半日, 課程教得比較急, 係外面補習之後都跟唔上, 小朋友同大人都好吃力, 今年升中仲升唔返原校.  所以好睇個小朋友係咪"谷"得既人.