用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問:有無需要買甚麼"全港幼稚園一覽"之類既書? ...
go

請問:有無需要買甚麼"全港幼稚園一覽"之類既書? [複製鏈接]

有無用呢??因為通常target都只係某一區,or某幾間既幼稚園,買成本介紹全港幼稚園果d書係咪無乜用??其實係咪上各幼稚園既website就可以搵到info??

有經驗既媽媽可以俾些意見嗎??many tks!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

click here:
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/index.php
你想睇既資料, 90%都會睇得到 (可能9月初會update)
書入面: 其他家長訪問.....你有興趣的確可以買本黎睇......學生多數升去邊.......由得間學校up, 好多都話自己d畢業生入名津小, 關間幼稚園鬼事咩........面試內容.....上bk大把有得8啦!

原帖由 pino 於 08-8-25 02:39 PM 發表
有無用呢??因為通常target都只係某一區,or某幾間既幼稚園,買成本介紹全港幼稚園果d書係咪無乜用??其實係咪上各幼稚園既website就可以搵到info??

有經驗既媽媽可以俾些意見嗎??many tks! ...

agree 冇謂晒左甘既  掠水者 
原帖由 Charlotte_mom 於 08-8-25 16:57 發表
click here:
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/index.php
你想睇既資料, 90%都會睇得到 (可能9月初會update)
書入面: 其他家長訪問.....你有興趣的確可以買本黎睇......學生多數升去邊.......由得間學校up ...

agree agree

agree.

You can borrow from the library.  Some articles 'hard sell' the kindergarten only.  No need to waste money!!!

原帖由 Charlotte_mom 於 08-8-25 16:57 發表
click here:
書入面: 其他家長訪問.....你有興趣的確可以買本黎睇......學生多數升去邊.......由得間學校up ...

agreed, 係圖書館都有得借. 我舊年都係咁.

tks all for your advice!!其實我bb只係剛出世無耐,不過突然諗起佢第時搵學校既野就已經有點驚,所以想得閒留意下!

其實而家比較hit,多家長揀既幼稚園有邊d呢??我淨係成日聽到"根德園"!

I saw some mother said can search kindergarten details in forum, what is the web-site for forum ne? Many Thanks!

醒目開學勳章 王國長老

你睇梗呢版"談幼稚園"lor, 仲有http://www.edu-kingdom.com/custompage/edu/kinder_list.php
:
原帖由 esther_lam_ny 於 08-8-27 06:00 PM 發表
I saw some mother said can search kindergarten details in forum, what is the web-site for forum ne? Many Thanks!

原帖由 Charlotte_mom 於 08-8-27 23:17 發表
你睇梗呢版"談幼稚園"lor, 仲有http://www.edu-kingdom.com/custompage/edu/kinder_list.php
:

你講既呢個list,list出黎呢d係咪就係比較hit既幼稚園呢??九龍城區咁多間既??邊間較好呢??

醒目開學勳章 王國長老

正常黎講, 多人關心=popular, 好唔好, 見人見志啦, 有人鐘意st cat, york果d勁谷, 有人鐘意靈糧堂果d有系統咁玩, 有人會考慮直升, 有人target左小學至揀幼稚園等

sorry呀, 我係港島人, 唔係太熟九龍d學校, 睇下有無媽咪幫到你?
原帖由 pino 於 08-8-29 01:18 PM 發表
你講既呢個list,list出黎呢d係咪就係比較hit既幼稚園呢??九龍城區咁多間既??邊間較好呢??

hi, Charlotte_mom

我都係港島人,想知邊幾間幼稚園好D。一條龍升上小學和中學?

醒目開學勳章 王國長老

只有私校可以安排小朋友直升, 等我唸下.....
蘇浙啦, st paul, 真光, 玫瑰崗, 嶺南, 聖心私小(唔肯定係咪全部直升), st clare's, 維多利亞而家都唔係收晒了, 其中最難考算係st paul, 其次係真光同聖心, st paul又分nursery(4年全日制)同kg(3年半日制)
有d津校有幼稚園部如st stephen's girl, 聖心pm, 寶血, st jo就各有不同, ssg太多人爭了, 而且去到round3至可自主收生, 聽講幼稚園畢業生都未必入到, 聖心都有一定機會叩門時入到既, 寶血o係12網唔算大熱, 唔駛幼稚園生都好易入, st jo 無k1只有k2k3, 雖然係津校不過多班, 聽講都收得晒幼稚園畢業生的
嘩, 講到中學咁遠.....上面講果d學校, 去到中學部又變返津中, 例如真光同聖心, 到時點都係要同出面學生競爭下, st paul中學部轉左直資, 基本上中英數合格都安全了 (所以n1已經爭崩頭lor!)
原帖由 Jovita_yung 於 08-8-29 05:09 PM 發表
hi, Charlotte_mom

我都係港島人,想知邊幾間幼稚園好D。一條龍升上小學和中學?
‹ 上一主題|下一主題