用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 我囡囡話唔想琴...
go

我囡囡話唔想琴... [複製鏈接]

佢今年升k3, 今個暑假開始比佢學琴, 唔肯去琴行practice, 宜家同我講唔想再學    但老師話佢幾好.  係咪應該比佢停左先?
   0    0    0    0

hi dorchiu,
你有無問下囡囡點解唔想學呀?
係咪覺得難? 或者覺得悶呀?
一開始點解會去學琴o既?

醒目開學勳章 王國長老

你有無陪佢學or陪佢練? 佢得4,5歲, 如果你由得佢識就識唔識就下次問, 小朋友會好frustrated架!
襯佢仲學得淺, 努力d追上去(我講你呀....), 陪下佢嘛, 睇下情況有無改善? 如果都係唔鐘意, 就唔好迫佢喇......

原帖由 dorchiu 於 08-8-25 11:53 AM 發表
佢今年升k3, 今個暑假開始比佢學琴, 唔肯去琴行practice, 宜家同我講唔想再學 mouth:" />   但老師話佢幾好.  係咪應該比佢停左先?

原帖由 Charlotte_mom 於 08-8-25 17:03 發表
你有無陪佢學or陪佢練? 佢得4,5歲, 如果你由得佢識就識唔識就下次問, 小朋友會好frustrated架!
襯佢仲學得淺, 努力d追上去(我講你呀....), 陪下佢嘛, 睇下情況有無改善? 如果都係唔鐘意, 就唔好迫佢喇......

...

最初我囡囡要求學小提琴, 咪比佢試左2堂, 老師都話佢ok, 但建議6 歲先開始學. 咁我叫囡囡試吓學鋼琴, 又試左2 堂又ok 咪繼續.

點之上星期開始話唔想學, 我之前都陪佢去琴行練習, 未夠十分鐘又叫走, 可能真係有d resist

原帖由 dorchiu 於 08-8-26 16:34 發表

最初我囡囡要求學小提琴, 咪比佢試左2堂, 老師都話佢ok, 但建議6 歲先開始學. 咁我叫囡囡試吓學鋼琴, 又試左2 堂又ok 咪繼續.

點之上星期開始話唔想學, 我之前都陪佢去琴行練習, 未夠十分鐘又叫走, 可能真係有d  ...

我唔敢作結論.
你囡囡最初係自己想學琴, 還是只你一味讓她學? 如果佢曾經都有提過話自己都好想學. 而老師又話佢學得唔錯, 咁係咪因為佢覺得難, 覺得辛苦唔學? 而你對佢學琴有期望嗎?
我自己有個兒子, 佢最近都常常話唔要學琴, 不過我的情況, 我就要佢繼續學, 唔比佢停, 因為我個仔似乎因為遇到越來越難就要放棄. 而佢的的確確係有音樂天份的. 雖然我唔係要佢有咩音樂成就, 但我唔希望佢一遇困難就卻步. 而我教他無論做什麼事, 都有困難的時候, 我每天都唔想起床, 但我每天都準時起床, 因為人係有自己的責任同義務.
但當然每個人的情況不同,  如果只係想怡情, 咁或許跟小朋友的意願好d. 你囡囡的反抗大嗎? 還只是少少不喜歡呢?

我覺得你要知道佢點解唔想學先

原帖由 dorchiu 於 08-8-26 16:34 發表

最初我囡囡要求學小提琴, 咪比佢試左2堂, 老師都話佢ok, 但建議6 歲先開始學. 咁我叫囡囡試嚇學鋼琴, 又試左2 堂又ok 咪繼續.

點之上星期開始話唔想學, 我之前都陪佢去琴行練習, 未夠十分鍾又叫走, 可能真係有d  ...

我覺得知道原因係好重要的,知道原因,多d溝通,會較容易處理同安排。
還有,家長亦要懂得教導小朋友不要輕易放棄。這份能耐,唔單止係學習鋼琴上,將來對小朋友也很有幫助。
其實,大家睇 大長今 都知,成功背後,係要有堅持同忍耐,不要輕易放棄。雖則不是說要小朋友有甚麼成就,但學樂器、畫畫、體育,甚麼都好,除了學會應有的技術外,還要學會堅持。
喜歡鋼琴、彈琴及教琴的我~~只想看著我的學生開開心心快快樂樂的成長~~

Piano

I wish to buy a piano for my 6yrs old girl who has been learning for 2 yrs
Any advice on which model i should go for?
Some guy advised Yamaha U2 , but it would be $44,xxx. Any place i should go for some discount.
BTW how about Kawai???

j3579,

香港應該係無u2喎.....你朋友叫你去二手琴倉買?
如果你想買yamaha新琴的話, 都係去返tom lee買安全o的, 話哂都係香港o既代理.......

睇返你buget係幾多?

discount方面, 你問下你鋼琴老師有無入tom lee or parsons 個會, 入左會就有discount了, 我諗大部分老師都有入會o既~

你o係買琴之前帶囡囡去下o的大琴行試下彈o的琴先, 睇下佢鍾意o的咩琴?
各個牌子唔同model的琴, 彈落去o既手感, 需要o既力度同埋彈出o黎o既聲都會有分別, 而部琴係囡囡彈o既, 帶佢去揀係必要o既~
‹ 上一主題|下一主題