用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 2008- St. Mary - Primary Two
樓主: wingnam-ma
go

2008- St. Mary - Primary Two [複製鏈接]

An invitation to join the "i-Learner"

Had a trial practice already !  It is an useful and interesting learning site to my kid.  Certainly her English with spelling and writing will improve a lot after a short period of practice .  

As a parent, I like both the parts vocabulary & writing task best .  

Children can learn the skill of phonetic to spell the words according to their individual sounds, as well as the part of speech of each word. After finishing the essay, she also tries to write some relative sentences as what she would think. It is helpful for them to do dictations & writings.

I can't see the SCH29. Anyone can see it?

各位靚靚家長,記住明天要交Sch29下面attach的 pdf 回條喎!!!!!

原帖由 phyonna 於 08-10-16 20:01 發表

I try  more time can see, 我唔識post 上來 or 教我post 上來, 請留e-mail

I can see it. Thanks a lot.

我想問各位媽咪,怎樣才可以看到學校的通告,為什么我在內聯網看不到通告?

回覆 # 的文章

登入內聯網-->互動通訊-->佈告板

某些通告是要用家長的身份登入才可看到的

原帖由 keywong 於 08-10-23 10:52 發表
我想問各位媽咪,怎樣才可以看到學校的通告,為什么我在內聯網看不到通告?

今天是學校秋季旅行,囡囡昨晚到今朝都好興奮,重話要帶部數碼相機攝影大自然參加比賽.起初我不允許,因為擔心她大頭蝦丟失或(正壞)部機(部機三年前買番來都要幾千蚊,如果真係唔見左係好肉痛).但我老公話囡囡大個女啦,給她機會嘗試怎樣保管自己私人財物(其實我覺得我老公想買個部新機,所以....咁樣係咪一舉兩得呢.),囡囡都好乖應承我地好好保管及影d靚相給我們看及參加比賽,見她咁有信心,我都應承她可帶部機去旅行.
你們幫囡囡準備什麼午餐?我只係做二件芝士三文治及一包餅乾,希望她夠食.

我囡囡帶了十隻雞中亦, 一包薯片, 得力素糖一包, 同同學仔分享, 水一樽, lemon tea 一包, 全部清晒, 重要食人地的零食, 果真發育時期開始了。

Marians

原帖由 wingnam-ma 於 08-11-7 11:30 發表
今天是學校秋季旅行,囡囡昨晚到今朝都好興奮,重話要帶部數碼相機攝影大自然參加比賽.起初我不允許,因為擔心她大頭蝦丟失或(正壞)部機(部機三年前買番來都要幾千蚊,如果真係唔見左係好肉痛).但我老公話囡囡大個女啦, ...

原帖由 wingnam-ma 於 08-11-7 11:30 發表
今天是學校秋季旅行,囡囡昨晚到今朝都好興奮,重話要帶部數碼相機攝影大自然參加比賽.起初我不允許,因為擔心她大頭蝦丟失或(正壞)部機(部機三年前買番來都要幾千蚊,如果真係唔見左係好肉痛).但我老公話囡囡大個女啦, ...

我都有比囡囡帶相機去影吓相,一來有個攝影比賽,二來都相她影d相留念,起初她不敢帶,驚唔見咗,是我們鼓勵她的.結果她影了很多相回來,但多是出發前和回程後在課室的情況,同大自然的有關的並不多.
囡囡今年大一歲,又去返上年個地方,熟悉好多,識玩很多,只是顧著玩,我今朝一早整咗腸仔,雞肶同雞蛋,仲有兩件蛋糕,糖兩包及一盒餅,結果她一件蛋糕都無吃,只吃了少許雞肉同雞蛋,腸仔都食唔哂,餅糖樣樣都剩,回來後只是一直說很好玩,玩了甚麼甚麼,仲話好想再去多次,不過我見到她咁開心,我都好開心.

我都有比囡囡帶相機, 她影了很多相. 大了一歲, 真是識玩咗, 她們問人找到了小食部, 買食物和玩具, 好像當買嘢係一種遊戲, 很開心. 和一年班時相比, 她長大了很多.

原帖由 timaliceching 於 08-11-7 22:47 發表

我都有比囡囡帶相機去影吓相,一來有個攝影比賽,二來都相她影d相留念,起初她不敢帶,驚唔見咗,是我們鼓勵她的.結果她影了很多相回來,但多是出發前和回程後在課室的情況,同大自然的有關的並不多.
囡囡今年大一歲,又 ...

我听人講年年都是去同一個地方, 是不是真的? 咁五六年班時咪好悶?

想請問 GS 小測是否Ch1-3和Ch6,因小囡寫Ch1-3.6,我唔係好明,Thanks。

正確,GS小測範圍是Ch1-3 & 6, 但今天家課冊寫GS小測日期改了12/12, 大家確定是否正確或只是2D班改期.

原帖由 froggybb74 於 08-12-1 17:48 發表
想請問 GS 小測是否Ch1-3和Ch6,因小囡寫Ch1-3.6,我唔係好明,Thanks。

原帖由 wingnam-ma 於 08-12-1 19:16 發表
正確,GS小測範圍是Ch1-3 & 6, 但今天家課冊寫GS小測日期改了12/12, 大家確定是否正確或只是2D班改期.

Thanks. 2B都是12/12 GS小測

[size=+1]12 月 3 日上午
[size=+1]包美達社區中心(禮堂) (不設家長及觀眾席)

散文集誦 - 粤語 - 小學一、二年級 - 男子或女子或男女合誦均可

白河湖(節錄) --- 閻俊華

項目: U536

以下參賽者的比賽時間為上午9:30
1.
華德學校上午校

2.
嘉諾撒聖瑪利學校

3.
九龍塘宣道小學

4.
聖若翰天主教小學

5.
保良局馮晴紀念小學

6.
獻主會小學

--------------------------------------------------

今天二年級集誦比賽取得冠軍.

Yes! my little girl who also participated in the competition yesterday told me yesterday.  Really appreciate the teachers and students effort for the past few months.
SW

心急:想問2D SCIENCE 考什么?囡囡寫4&3,不明白她寫什么,?

Science short test is Chapter 4-5 on next week.
‹ 上一主題|下一主題