用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 2008- St. Mary - Primary Two
樓主: wingnam-ma
go

2008- St. Mary - Primary Two [複製鏈接]

頭先接囡囡放學時,遇到相識一個媽咪講開,佢話通告有註明絲帶可以,但我早上問學校時,校方說連絲帶都最好唔好,所以我都唔知究竟可唔可以.

原帖由 PansyMummy 於 08-9-5 12:44 發表
吓 ?  咁我剛剛買咗D有絲帶連橡根圈嘅頭飾咪唔用得 ?
咁請問黑色嘅橡根圈又用唔用得呢 ?

請問今日係咪上唔到 kealearning?

囡囡都上唔到.

原帖由 cinnamonbb 於 08-9-5 22:43 發表
請問今日係咪上唔到 kealearning?

Same for me.  It shows invalid password.
SW

我想請問怎樣可以参加校際普通話朗誦

keywong,

你是否指個人項目,你要問中文科老師索取表格,填妥表(要選埋誦材及表演地區)和繳付現金$70,然後交由學校代你報名(但就要自己找導師或自己訓練小朋友). 不過我知明天就截止. 如果你真係要參加,嘗試明天親身到學校填表或致電學校問一問老師,睇吓趕唔趕得切報名.
希望我無報錯料,你最好明天一早致電回校問一問.

原帖由 keywong 於 08-9-11 15:14 發表
我想請問怎樣可以参加校際普通話朗誦

回覆 # 的文章

多謝wingnam-ma ,好彩赶得及,老師幫手報名,

回覆 # 的文章

多謝大家的提醒,今早打過電話,老師說可以幫手報名,我問問你是自已報名参加還是代表學校参加,因我唔知學校是以學生的什么成績來決定代表學校参加比賽?

phyonna,
不用客氣,大家互相幫助,我囡囡都好大蒙,係厘到都係多得其他媽咪幫手提點. 所以有時我提醒你,有時你提醒我,最緊要互相幫忙.

原帖由 phyonna 於 08-9-12 12:11 發表

wingnam-ma 說得對,
我今天先上bk,遲了看到幫忙不到Keywong.
BK各位家長很好人, 我享受到各位熱心的幫助已有1年多.
十分多謝各位於!
我是已經交回表格給學校. 如果有什麼問題和意見大家交流吓, 我的女兒是2B ...

keywong,
其實囡囡舊年巳有參加(普通話),我都係經學校報名,是否以示代表學校我就唔知,但是舊年的經驗是表演時需穿上整齊校服,之後中文老師會問囡囡取朗誦的分紙作紀錄等.咁我就唔知算唔算代表學校.
至於學校會挑選一些學生集誦,學校老師會培訓他們,這個形式我相信是代表學校.
資料如有錯誤,請其他媽咪補充.

原帖由 keywong 於 08-9-12 12:26 發表
多謝大家的提醒,今早打過電話,老師說可以幫手報名,我問問你是自已報名参加還是代表學校参加,因我唔知學校是以學生的什么成績來決定代表學校参加比賽? ...

回覆 # 的文章

wingnam-ma
好多謝你的資料,我想問是不是要把朗誦的文章背下來,你的囡囡有没有說好驚?仲要注意些什么方面?係你自己教囡囡還是請老帥教她?不好意思,好多問題,我自已感覺無所適從.

我今年都報了名呀

原帖由 phyonna 於 08-9-12 12:11 發表

wingnam-ma 說得對,
我今天先上bk,遲了看到幫忙不到Keywong.
BK各位家長很好人, 我享受到各位熱心的幫助已有1年多.
十分多謝各位於!
我是已經交回表格給學校. 如果有什麼問題和意見大家交流吓, 我的女兒是2B ...

keywong,
我自己完全不懂普通話,所以不能自己教.
記得舊年比賽前和比賽完後,她都說明年不會再參加(因為她說很緊張和很驚),今年我問她會否再參加,她沒有任何抗拒(可能巳有經驗及大個女左),當然不會很高興說'YES'. 所以我就幫她報名囉.
文章一定要背熟,因為無小朋友拿出誦材來朗讀的,還要加堆動作,所以我諗你最好找導師幫一 幫佢.

原帖由 keywong 於 08-9-12 14:14 發表
wingnam-ma
好多謝你的資料,我想問是不是要把朗誦的文章背下來,你的囡囡有没有說好驚?仲要注意些什么方面?係你自己教囡囡還是請老帥教她?不好意思,好多問題,我自已感覺無所適從. ...

回覆 #34 的文章

wingnam-ma
真係好多謝你的寶貴經驗,因囡囡平時很怯場,平時考試她都說驚,一緊張會也不會了,所以我想讓她多些經驗,可能會好些,但也好怕到時一上場會不會全部不記得晒呀!

囡囡不記得老師說多少錢了?120元或是102元? 因我報考二個(散文和詩詞),請問各位媽咪,有誰知是多少?因要下星期二交錢.

keywong,
你不用太擔心,小朋友好容易適應,末試過,什麼都話唔得,什麼都話驚.我囡囡就是這樣的小孩,比他們試過一次,就好好多.舊年我都有你的優慮,擔心她會驚到背唔倒,到最後她雖然不能取得很高分,但她臨場的表現我很滿意,她能夠好'淡定'地完成她的誦讀,其實我心裏巳很滿足.

原帖由 keywong 於 08-9-12 15:22 發表
wingnam-ma
真係好多謝你的寶貴經驗,因囡囡平時很怯場,平時考試她都說驚,一緊張會也不會了,所以我想讓她多些經驗,可能會好些,但也好怕到時一上場會不會全部不記得晒呀! ...

I am SMCS past student,
I am now study in SMCC~
我上年是1B班的"水果姐姐"~
即是今年的2B班

‹ 上一主題|下一主題