用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生"寒背”怎改善?
go

小學生"寒背”怎改善? [複製鏈接]

有沒有輔助設備可佩帶?
   0    0    0    0

使用輔助設備,並不是治本辦法,可讓小朋友學游水,增強背肌,注意書包重量,有執書包習慣,並多提醒小朋友留意姿勢,以改善寒背。

可以學芭蕾舞, 因芭蕾舞要求腰身筆直有線條。
http://hk.myblog.yahoo.com/angelachauhk

亦可以學溜冰
- 唔廷直身體, 初學時會跌倒.

我細個果時都寒背,
直至出來做野,
知道必須要改善,
我只是很在意自己要坐直和站直,
慢慢一段時間之後, (不知幾耐, 冇計過),
就沒有了寒背.
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

可建議用超薄枕頭/唔用枕頭訓覺!
我妹初小時代已發現有"寒背"現象, 當時佢自己不為意,  而我就大佢7年, 所以我知道當時唔即時改善佢既姿勢, 日後長大佢就一路都會繼續"寒背", 非常影響外觀及自信. 之後我話比媽咪知, 叫佢買過嗰適合我妹訓既枕頭, 現在我妹2X歲, 好彩冇再"寒背"

原帖由 WTY 於 08-8-24 18:22 發表
有沒有輔助設備可佩帶?

我個女都試過, 首先睇下個書包, 睇咪d帶冇拉緊, 一定要拉到緊貼背部, 還要注意書包重量, 唔係必要就唔好帶, 我仲的佢埋鏡睇下佢幾醜樣, 無時無刻都提住佢, touch wood依家冇啦
‹ 上一主題|下一主題