用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2008 小一 chatroom
樓主: licca
go

2008 小一 chatroom [複製鏈接]

A.Pekkle

唔係 war, 個日一貼左張label 0係手冊上我就上 internet, OK 無問題, 但都try 了few times, 個internet  上仲有哂所有同學的 e-mail a/c.

原帖由 A.Pekkle 於 08-9-29 14:49 發表
之前老師有貼左張label 0係手冊上,係 internet D log-in 資料, 我想問吓有無人知道幾時開始, 因為上星期我試過但係入吾倒 ?

A. Pekkle,

我都入到喎!  你再式下啦!
登入時用 msc14wth1, 唔好用加 " - " 係msc後面

[quote]原帖由 A.Pekkle 於 08-9-29 14:49 發表
之前老師有貼左張label 0係手冊上,係 internet D log-in 資料, 我想問吓有無人知道幾時開始, 因為上星期我試過但係入吾倒 ? [/quot

JICHANG , Rabbitlolo,

今朝先入到去, 但入面好多都未有內容, 其實都吾係好知學校要求佢地做咩, 係咪我好蠢呢 !

原帖由 Rabbitlolo 於 08-9-30 11:14 發表
A. Pekkle,

我都入到喎!  你再式下啦!
登入時用 msc14wth1, 唔好用加 " - " 係msc後面

[quote]原帖由 A.Pekkle 於 08-9-29 14:49 發表
之前老師有貼左張lab ...

想問下大家, 你哋的囝囝囡囡識唔識讀 "English For You" 的生字呢? ( P.4 : Listen and write the missing sounds- a/b/c/d 同埋 P.6 Review)
因為阿囝返黎次次都話阿sir 無教佢哋讀, 又無播cd!  

我都唔知阿仔係聽唔明位外國老師講嘢或是係另有問題

下次中英文故事書考查是幾時?

請問有無人知道呀 ?

nene,

英文考查係 Nov 4, 2008, 中文就未通知!

原帖由 nene 於 08-10-27 10:20 發表
請問有無人知道呀 ?

Rabbitlolo,
呢本書, 阿囡攞過一次回家咁大把, 好似係做填missing sound(好似有牛油果)呢版, 我叫佢讀d字比我聽, 佢好勉強地能讀到比我聽, 我問佢老師有冇教點讀, 佢話「讀左一兩次咁啦!」但讀一兩次, 有d深及小用的字, 他們真的很難會記得怎讀!

原帖由 Rabbitlolo 於 08-10-16 17:39 發表
想問下大家, 你哋的囝囝囡囡識唔識讀 "English For You" 的生字呢? ( P.4 : Listen and write the missing sounds- a/b/c/d 同埋 P.6 Review)
因為阿囝返黎次次都話阿sir 無教佢哋讀, 又無播cd!  

我都唔知阿仔係聽 ...
:-)

nene,
未必班班一樣, 好似上次英文d班比其他班早測的, e班仲未知日期!

請問有無人知道呀 ?
:-)

回覆 # 的文章

請問各位媽咪有無join 公文 中/英/maths, 有無好介紹. Thank you

請問有無人知道呀 ?

中文課外考查在20/11星期四

原帖由 licca 於 08-8-23 23:36 發表
最近BK有病, 上次個topic 無左, 再來一次.

希望日後功課/溫習上可以交流一下.

1A
tchan37        仔

1B
Royston       仔
BLOG          仔

1C
JCHANG          大孖囡

1D
JCHANG               細孖囡
YEETON ...

Hi Licca,

1B  Kathy
嚟報到啦!

回覆 # 的文章

Hi Tchan37,

我個女都參加咗圍棋。
你囝囝返幾點呀?

測驗成績如何呀?

各位家長:

相信大家都收到測驗成績喇,你哋嘅仔女成績點呀?
我個女中文和數學尚算可以,英文就慘敗,只得5x分,想問吓有乜辦法幫到佢呢?

我個考得都 OK 喎, 我見係第一個學期所以無同佢溫書,要佢自己溫,  每次都只會問佢, 今日TEST喎, 得吾得? 佢會好有信心咁話 "得" , 我就收貨喇 !
除左 英文GE 得7字頭外, 其他全部科學目都係9字頭, 我已經好安慰架喇 !

原帖由 OULAU 於 08-11-3 13:49 發表
各位家長:

相信大家都收到測驗成績喇,你哋嘅仔女成績點呀?
我個女中文和數學尚算可以,英文就慘敗,只得5x分,想問吓有乜辦法幫到佢呢?
...

原帖由 A.Pekkle 於 08-11-4 10:36 發表
我個考得都 OK 喎, 我見係第一個學期所以無同佢溫書,要佢自己溫,  每次都只會問佢, 今日TEST喎, 得吾得? 佢會好有信心咁話 "得" , 我就收貨喇 !
除左 英文GE 得7字頭外, 其他全部科學目都係9字頭, 我已經好安慰架喇  ...

你就好啦,佢咁叻,唔需要你擔心。
如果我個女好似你嗰個咁,我就安落啦!
而家我就要周圍搵英文學校比佢補吓,希望可以幫吓佢。

oulau

佢地兩姊妹同你個囡一樣最弱 GE, 其餘都 OK, 你都好有5x分,家姐 4x 而呀妹 7x, 呀妹仲話佢個班有人只得 15分,都唔知係唔係?

頭兩個月我比佢地補習,我覺得返來的的功課佢地都唔係好明就做咗,有時有時間就再教,但無時間就....一日拖一日, 因日日都有新嘢跟本緊加無時間再溫之前的 ,我現在自己來,希望好啲。

A. Pekkle,

你囝囝好叻, 好乖喎!
我個仔有d8字頭, 有d9字頭, 我都好滿意了
同你一樣, 因為今次第一次test, 所以無刻意同佢溫書, 只係同佢默下中英生字!

不過我位大少好大意, 抄字都寫錯, 數圖又數錯, 如果小心d, 成績會更好!

想問下你點解唔load你囝囝張相係e-class "同學錄"到?  想認識下你位叻仔呀

原帖由 A.Pekkle 於 08-11-4 10:36 發表
除左 英文GE 得7字頭外, 其他全部科學目都係9字頭, 我已經好安慰架喇  ...

回覆 OULAU 的文章

Hi OULAU,

我個囝返星期六早上10:30am嘅圍棋班, 同你個女同唔同班呀?

tchan37

Rabbitlolo

其實我都好滿意架喇, 但都要嚇佢囉, 同佢講今次只係測好小內容, 下次就由頭到尾全部要考架喇, 吾溫書吾得架, 不過最緊要係佢平時上堂要留心, 因為如果上堂都吾明的話就點溫書都無用架喇. 佢又好似聽得明喎. 呢排功課我都同佢CHECK 小左(但等佢訓左先偷偷地同佢CHECK一次), 反而功課又比以前整齊喎, 可以將個責任比返佢自己真係會吾同D.

我吾知原來 E-CALSS 上可以 LOAD 相架喎, 之前好似有試過但係吾得. 等我再試吓先.

A. Pekkle,

你囝囝好叻, 好乖喎!
我個仔有d8字頭, 有d9字頭, 我都好滿意了
同你一樣, 因為今次第一次test, 所以無刻意同佢溫書, 只係同佢默下中英生字!

不過我位大少好大意, 抄字都寫錯, 數圖又數錯, 如 ... [/quote]

原帖由 tchan37 於 08-11-5 18:08 發表
Hi OULAU,

我個囝返星期六早上10:30am嘅圍棋班, 同你個女同唔同班呀?

tchan37

Hi Tchan,

我個女都喺返星期六早上10:30am噃!
有機會約埋食早餐啦!
不過我個女一早9:00am要返小提琴,所以通常8:00am已經喺學校附近食早餐喇。
‹ 上一主題|下一主題