用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2008 小一 chatroom
go

2008 小一 chatroom [複製鏈接]

最近BK有病, 上次個topic 無左, 再來一次.

希望日後功課/溫習上可以交流一下.

1A
tchan37        仔

1B
Royston       仔

BLOG          仔

1C
JCHANG          大孖囡

1D
JCHANG               細孖囡
YEETONG18        

Happysiu               仔
joan280137          囡
nene               仔
Elizabeth       仔

1E
licca                仔
china               仔 Jason
chingb82          仔

Karen Karen     囡

1F
Rabbitlolo         仔
cclottice

TAMAMABB     仔
A.Pekkle           仔

0    0    0    0

Hello!

Jason  1E   囝囝

多多指教~ E-Mail : [email protected]

licca :

每天大概有5-6 or 6-7 樣功課, 但如果專心做, 很快就做哂, 但如果磨爛蓆就........., 一個cycle有6day, day3 中默 (兩課), day6 英默(about 12-15 sentence), 其實剛默完中文, 就要立刻温英文, 過程係辛苦, 但好快又一年, 好彩辛苦都有回報, 囡囡今年成績好好, 1E班老師又好好, 囡囡今年升二年級了, 希望來年都有咁好成績.

kaayee

又係1E....這裡有很多1E的同學仔喎!!!
請多多指教!

hi kaayee,

多謝你報料!  好羨慕你有一位好叻的女兒.  你的辛勞有美好的回報 以後我有事唔明, 要向你請教.

1E班主任我未曾接觸過, 希望她是位有耐性有愛心的老師, 因為剛升上小一, 小朋友都一舊雲, 如果老師太嚴/惡, 佢地會好慘.   

每天6-7樣功課非也不少, 默書每次2課, 即是每星期教2課書??  我個仔好慢, 真擔心他消化不來.  

原帖由 kaayee 於 08-8-24 14:00 發表
licca :
每天大概有5-6 or 6-7 樣功課, 但如果專心做, 很快就做哂, 但如果磨爛蓆就........., 一個cycle有6day, day3 中默 (兩課), day6 英默(about 12-15 sentence), 其實剛默完中文, 就要立刻温英文, 過程係辛苦, 但好快又一年, 好彩辛苦都有回報, 囡囡今年成績好好, 1E班老師又好好, 囡囡今年升二年級了, 希望來年都有咁好成績.

1F 都黎報到 ~ 囝囝
請多多指教

好多囝囝呀! 女同學去晒邊
大家唔好齋睇啦,  快啲來報到

你地做晒暑期作業未?   我地常識呢本P.10 "訪問記錄"仲未做,  你地點做?   

Hi! licca & chingb82

你們的仔仔叫咩名?

Royston 1B 囝囝
多多指教

china,
please check PM.

原帖由 china 於 08-8-26 23:14 發表
Hi! licca & chingb82

你們的仔仔叫咩名?

暑假進入最後倒數, 還有4天就開學. 升小一好緊張呀

Hi licca,

希望她是位有耐性有愛心的老師

P1E班主任絕對是一位不折不扣的好老師, 全校聞名, 何止有耐性有愛心, 溫柔, 體貼, 細心(好似賣廣告), 我個大仔P1讀另外一班, 但我去P1E做家長義工, 見識過呢個好老師, 而我個仔d幼稚園同學有d都去左呢班, 個個都讚口不絕, 咁我個女升小一時, 就好想佢讀到1E, 點知好好彩, 真係派到, 我個仔有d有細佬妹的同學, 今年讀小一, 都好想好似哥哥姐姐咁讀到P1E, 但都失望而回, 所以讀到呢班好似中獎咁, Miss LAW教英文, 所以呢班d英文好好; 家長日呢班等候的時間最長, 因為老師大把野同你講, 佢仲分析我個女既性格, 將來做咩職業等等......第二班d老師好快就送客. 她做了很多老師唔會做既額外野, 氹到d細路好開心. 我個女都係得到她的鼓勵, 所以很努力讀書, 同埋好快適應小一生活, 仲有當年我個大仔讀P1時, 學校第一年全日制, 午餐在學校食, 我去P1E做家長義工時, Miss LAW沒有在lunch time食飯, 我問她為何不吃, 她說想睇住d學生食, 而她等到放學或有空堂才吃飯, 到我個女讀P1E, 我問個女:Miss LAW Lunch Time 有冇一起食飯, 她說沒有, 因為Miss LAW要照顧我地食, 但我去第二班做家長義工時, 老師係一起食, 由家長義工去照顧小朋友的 (做LUNCH TIME家長義工是不會照顧自己小朋友嗰班的), 所以你地入到呢班, 一定唔使擔心個小朋友啦!

kaayee

miss law fans

見到大家讚miss law, 都忍唔住要加入。未睇晒你篇文已經諗起miss law,一定係佢。佢第一年入民生就教我個仔,至今呀仔升中三,miss law仲記得佢,最重要係佢仍然係呀仔,同所有同學最尊敬、最愛ge小學老師。

大家都對miss law讚不絕口啵    

原帖由 mcc014 於 08-8-27 20:11 發表
見到大家讚miss law, 都忍唔住要加入。未睇晒你篇文已經諗起miss law,一定係佢。佢第一年入民生就教我個仔,至今呀仔升中三,miss law仲記得佢,最重要係佢仍然係呀仔,同所有同學最尊敬、最愛ge小學老師。 ...

我的小孩P1F多指教

有其它P1F嗎?
大家交個朋友吧!!^.^

已加入新同學  

大家得閒多啲入來傾計, 催谷吓人氣先

原帖由 cclottice 於 08-8-29 12:13 發表
有其它P1F嗎?
大家交個朋友吧!!^.^

等我又報到先

希望日後功課/溫習上可以交流一下.

1B        Royston      仔

1C        JCHANG     大孖囡

1D        JCHANG     細孖囡

1E        licca            仔
           china           仔
           Jason
           chingb82     仔

1F       Rabbitlolo    仔
          cclottice

hi 我都來報到先
1D 囝囝
多多指教!!!

Welcome JCHANG & YEETONG18

我已經更新了第一頁的名單.

我尋日湊阿仔放學, 係操場等頭頂晒到出煙咁濟, 唔知落雨小朋友又係邊度排隊

原帖由 YEETONG18 於 08-9-2 00:04 發表
hi 我都來報到先
1D 囝囝
多多指教!!!

hi 咁多位,我都黎報到呀!
我個仔係1F 班.

‹ 上一主題|下一主題