用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問右眼125度,左眼150度近視,是否配眼鏡好D? ...
go

請問右眼125度,左眼150度近視,是否配眼鏡好D?

如題

我一定會配眼鏡。因為唔配的話, 近視會好快深。

gigibb,

Thank you
咁配戴後,係唔係要keep住,除左上堂外,其他時間都戴

原帖由 gigibb 於 08-8-24 00:05 發表
我一定會配眼鏡。因為唔配的話, 近視會好快深。

如是小學,應看不清黑板,除非坐好前

Eye sight Correction

Go to the polytechnic Ground floor the ocptical clinic and wear a hard len in night time.
My son wear glasses in Primary one just 250 and now 400 during a year.  Dont wear glasses.

Go to find a Dr in Poly U and book the check-up appointment .  My friend's son got 150 in age 7, now he dont need to wear any glasses.  Just wear hard len everynight.

It is better coz my son broke 3 glasses in a year and it is not convience for swimming, playing football and ice-skate........

Never try to wear a glasses.....kids are still young and you may control the growing of the eyeballs.

Nic mum

原帖由 LV77 於 08-8-23 23:35 發表
如題
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Hi NichoB

Thank you for your reply
囝囝就係在polyvision理大護眼check眼,1月時
兩隻眼只係50度(視光師話唔需要戴),半年後
再覆就變成1xx度,因為今次係我老公同佢去,
視光師話我仔配眼鏡好些,但我老公即時覆
佢應該唔需要住 (我老公一家人都係大近視,
全家人做左激光,佢俾我清楚要唔要戴眼境)
而視光師又無同佢講除左戴眼鏡仲話有其他方法!
你講既wear hard len at night time,係唔係夜晚
成晚住戴住幅眼鏡瞓,令眼球不會拉長,日間
就不用戴眼鏡 ,佢堂家姐用緊,我有問過佢媽咪
有無後遺症? 佢就話無,但我驚成晚戴住瞓,恐
怕有危險o 你囝囝及你朋友囝囝係唔係戴繄
呢種 ??? 咁我應該打去問理工學院 ? 還是問返
Polyvision理大護眼呢 ? 又請問係唔係戴一段時間
就ok ? 但我見囝囝堂家姐戴左好耐喎?
唔好意思 , 麻煩你

原帖由 NichoB 於 08-8-24 17:55 發表
Go to the polytechnic Ground floor the ocptical clinic and wear a hard len in night time.
My son wear glasses in Primary one just 250 and now 400 during a year.  Dont wear glasses.

Go to find a Dr in ...

我囝囝都有75度散光,但驗光師話暫時唔須要佩眼鏡,只須好好保讓下就可以,但必須每半年check眼.

原帖由 LV77 於 08-8-23 23:35 發表
如題

眼鏡不可以醫好近視的, 只可以幫助將近視度數不要增加得太快. 發育時期之小朋友, 保護得好, 一般每年 +50至+100左右(以好好保護計). 正常情況下小朋友一定會發育的, 所以近視亦一定會加深. 因眼球亦會發育的嘛! 如身體不再發育, 那近視度數亦會停下來.

戴眼鏡就是保護視力之其中一個好方法!

晚上帶的 hard lens, 好緊/ 好硬/ 好唔舒服 (因要keep住眼球之弧度), 小朋友不會肯帶的, 但又要晚晚帶才有效. 我同事對仔女帶不到2星期已不肯帶, 要放棄了.  

那用怕眼鏡?! 我個仔都帶了2-3年, 因我兩公婆都有近視  由100度開始帶, 現在150度, 算是keep得好了.

再大個一點就可以做激光, 或者10年/8年後又有新方法!

我囡囡半年前都係理大護眼CHECK咗, 話佢有50度近視, 到7月即半年後再CHECK, 加深到100度, 而佢本身有少少隱性內斜視, 所以姐姐話要帶眼鏡, 要配好似大人帶既漸進鏡去改善, 小童既漸進鏡出面唔係咁普遍, 同埋我驚度數唔準, 最終係番理大配, 不過都既貴

Hi all mums,

多謝大家既意見

我剛才致電”理工大學眼科視光學診所”,問佢
跟POLYVISION 是否同一公司,佢回覆是附屬,
我又問”理工”係唔係由醫生驗眼,佢話兩邊都係
註冊視光師驗眼(不是醫生驗),兩邊都提供相同
服務

我又問是否有一種睡覺戴既眼鏡以保持/減低近視?
及要戴幾耐?佢話果種叫 ”矯視鏡”,價錢
第一幅鏡$17,000 每年換一幅3,000每三個月覆疹一次若數佰元," 矯視鏡”要
每晚戴,直至18歲(因18歲才發育完成)mouth:" />

唔怪得我見佢堂家姐話仲有戴緊啦
咁計落(我仔未夠8歲),頭頭尾尾要
成50,000,兼唔知對眼球有無影響,
但戴眼鏡要運動時又真係唔方便:( 所以
我會再search多些意見先決定,到時話你地聽
我決定如何下
原帖由 dkkk 於 08-8-25 15:13 發表
我囡囡半年前都係理大護眼CHECK咗, 話佢有50度近視, 到7月即半年後再CHECK, 加深到100度, 而佢本身有少少隱性內斜視, 所以姐姐話要帶眼鏡, 要配好似大人帶既漸進鏡去改善, 小童既漸進鏡出面唔係咁普遍, 同埋我驚度數 ...

原帖由 LV77 於 08-8-25 17:26 發表
Hi all mums,

多謝大家既意見

我剛才致電”理工大學眼科視光學診所”,問佢
跟POLYVISION 是否同一公司,佢回覆是附屬,
我又問”理工”係唔係由醫生驗眼,佢話兩邊都係
註冊視光師驗眼(不是醫生驗),兩邊都提供相同
...

exactly, 矯視鏡是貴 及 戴得不舒服, 但大部份人都說有效, 她比較適合一些 12/13歲(中學)才開始近視, 及又懂"她"的好處, 肯自發地戴"矯視鏡"才可. 不合適一些10歲下之小朋友, 一"摔"眼就走位, 那晚就等於沒有戴, 跟住副 con 又不知走了在那? 又要亞媽跟他找回出來, 都幾嚇人...

Hi LV77,

我阿囝一隻25, 一隻100, 因兩眼度數相差比較遠, 所以都配了眼鏡,

你地講個隻矯視鏡個大囡戴緊, 她之前近視在一年內由百幾加深到2百幾, 所以幫她配, 她現已戴了兩年, 近視完全沒有加深, 戴矯視鏡只是剛睡覺不舒服, 瞓著咗就唔覺 (阿囡配之前我自己配咗先試吓個感覺), 日間唔洗戴眼鏡真係好方便, 尤其是運動時.

我覺得戴矯視鏡真的要個小朋友肯戴先得, 女孩子貪靚好易攪, 阿囡班女同學(升中一)好多都有戴, 一齊行出黎個個望落都無戴眼鏡, 好smart .

其實而家如見到高小以上的小朋友無戴眼鏡, 多數係戴矯視鏡, 因為香港小朋友真係好少無近視

Joe媽 & 木土土,

剛才食飯跟屋企人傾過,亦問過囝囝亞嬸(囝囝
堂家姐今年13歲,戴左“矯視鏡”兩年),佢意見
覺得1xx度暫時唔駛戴“矯視鏡”,佢個女百幾
二百度都係配眼鏡,但發育期間,近視加深得好快
去到四百幾度,怕佢繼續落去唔掂 (因我老公
全家都大近視,最淺近視就係我老公都5xx度)  
大約小六轉左戴“矯視鏡”,佢話佢女(我仔堂家姐)
戴左兩年無增加過近視度數,亦無話戴得辛苦,可能
呀堂家姐戴左幾年眼鏡都深明戴眼鏡之苦
佢認為我仔先配眼鏡直至度數再深,才決定是否轉
“矯視鏡”, 而我老公/叔仔/姑仔就覺得我仔從無
“瞇”起對眼睇野, 應該暫時唔需要配眼鏡住,
但叫我留意囝囝返學會唔會多左抄錯野,又叫我
"間唔時"去到邊就問下囝囝對面馬路d字/d人/d物件
睇唔睇得清楚喎
我讚成你地講法,十歲以上又願意戴“矯視鏡”
既小朋友應該適合些,一來要保持對“鏡”好清潔,
二來太細唔識“溫柔”d 捽眼,好易就唔見左,
周圍搵都算事小,呀堂家姐試過跌左一隻“鏡”
落地,俾佢爸爸踏爛,要配過 一對係47xx,不過堂
家姐個醫生就話若果幅“鏡”keep得好,就可以
用兩年,唔一定要年年換喎

原帖由 Joe媽媽 於 08-8-25 19:18 發表

exactly, 矯視鏡是貴 及 戴得不舒服, 但大部份人都說有效, 她比較適合一些 12/13歲(中學)才開始近視, 及又懂"她"的好處, 肯自發地戴"矯視鏡"才可. 不合適一些10歲下之小朋友, 一"摔"眼就走位, 那晚就等於沒有戴,  ...

Hi,木土土

我仔編左3C,而你仔3D班呀 要等一年
再睇下有無機會同班呀, 大家保持聯絡啦

我知你仔差唔多五六月配左眼鏡,因我仔返黎又講,
佢仲要我配俾佢   其實佢小一見同學仔戴眼鏡都“螺”過我,話想要戴眼鏡 (其實佢無近視), 跟住
見到你仔配左眼鏡果日, 即刻同我講:“ xxx都有配
眼鏡,我都想要配一幅  
終於佢如願以償,有1xx度近視,相信就算現在唔配,
過得幾個月加深到2xx度,又係要配俾佢  
配眼鏡唔係一個問題,但我相信小朋友(我仔為例,
好多時運動)戴下唔戴下,一定更快加深度數,
所以我都好頭痕
我諗住聽老公講,留意下囝囝返學會唔會抄錯野,而且
又見到有人介紹一間“magic eyes”,話vision training,
母須戴眼鏡,可以improve eyesight,我今早打過電話去問,佢話會搵同事聯絡我講詳情,但一直都未有人覆過:-|
有新進展再話你聽

你班既班主任打左電話俾你未 我仲未
Good night

原帖由 木土土 於 08-8-25 21:06 發表
Hi LV77,

我阿囝一隻25, 一隻100, 因兩眼度數相差比較遠, 所以都配了眼鏡,

你地講個隻矯視鏡個大囡戴緊, 她之前近視在一年內由百幾加深到2百幾, 所以幫她配, 她現已戴了兩年, 近視完全沒有加深, 戴矯視鏡只是剛睡 ...

you mean你個小朋友兩年只加深50度?咁真係保養得好好喎!可唔可以分享下點樣保養對眼?

我的小朋友半年加100,但佢現時得果幾歲,配ok lens又唔適合,都唔知點算!

請問你小朋友長帶眼鏡定係抄黑板至帶眼鏡?

原帖由 Joe媽媽 於 08-8-25 14:03 發表

眼鏡不可以醫好近視的, 只可以幫助將近視度數不要增加得太快. 發育時期之小朋友, 保護得好, 一般每年 +50至+100左右(以好好保護計). 正常情況下小朋友一定會發育的, 所以近視亦一定會加深. 因眼球亦會發育的嘛! 如 ...

原帖由 redhot 於 08-8-26 12:23 發表
you mean你個小朋友兩年只加深50度?咁真係保養得好好喎!可唔可以分享下點樣保養對眼?

我的小朋友半年加100,但佢現時得果幾歲,配ok lens又唔適合,都唔知點算!

請問你小朋友長帶眼鏡定係抄黑板至帶眼鏡?

...

c6跟我都近視, 所以知道亞仔都好大幾會有, 細B時已好緊張看電視要遠, 床上不可看書, 但他都中招, 我估係遺傳多. 他之習慣已很正確, 沒有壞習慣 (暫時還可控制到 -快10歲了).

每星期五才准上網一至兩小時, 平時做完每日一篇就算, 不可以再玩電腦.  如在書桌上做功課或玩玩具....都好, 都一定要開博士燈, 因較柔和及不反光, 多吃藍草莓(不過唔知有沒有用?!). 看TV要距離遠, 打nds亦是放假才可玩, 每次半小時, 星期六/ 日早晚各一次(好似食葯

由細B開始那麼教他, 暫時還未懂要求, 亦暫未敢偷玩. 驗眼師亦說他算keep得好, 但再大一點, 12/13 歲男仔之發育時期一定會深得好快, 可能一年會100-200度, 已有心理準備, 上中學帶 con, 再大一點給他做 laser, 或到時又有新科技呢! 我又不太擔心, 盡力做好一點點無愧就算啦.

Joe媽媽:

你教得囝囝咁自律,真犀利

我仔無咁自律,就算睇電視都 "I" 完左 ”I ”右,
成條懶蛇咁,所以短短8個月,就由50度加深
到125 及 150 我保守估計每年加
深一百度既話,佢11 / 12歲都可能有400-500度,
到時真係要轉"矯視鏡"

原帖由 Joe媽媽 於 08-8-26 13:54 發表

c6跟我都近視, 所以知道亞仔都好大幾會有, 細B時已好緊張看電視要遠, 床上不可看書, 但他都中招, 我估係遺傳多. 他之習慣已很正確, 沒有壞習慣 (暫時還可控制到 -快10歲了).

每星期五才准上網一至兩小時, 平時做 ...

要留意 ok 鏡有度數限制, 若無記錯約係近視度數 5xx, 散光 2xx 內!  囡囡戴 ok 鏡時已十歲, 本身度數二百度左右, 戴了一年, 這年內度數 keep 住了;  另外同班亦有同學仔都有配戴, 所以 e 家應該已經比較普遍;  清潔程序一定要好留意, 其實都跟我地戴 soft lens 一樣, 不過 ok 鏡係 hard lens, 會冇咁舒服, 小朋友有機會會抗拒.

LV77,

我個視光師話戴下唔戴下,都唔會更快加深度數,基本上發育時間近視加深是天生, 唔受生活習慣影響.

你講個vision training我睇咗成年, 買咗本書, 等緊course schedule, 之前d course時間唔arm, 我個friend剛上星期上完都話有用, 我會自己上course然後教小朋友, 你有興趣不如一齊上, 三人行有discount.

班主任未打俾我,其實次次見班主任都無特別野講, 見唔見都罷.

原帖由 LV77 於 08-8-26 00:42 發表
...配眼鏡唔係一個問題,但我相信小朋友(我仔為例,
好多時運動)戴下唔戴下,一定更快加深度數,
所以我都好頭痕
我諗住聽老公講,留意下囝囝返學會唔會抄錯野,而且
又見到有人介紹一間“magic eyes”,話vision training,
母須戴眼鏡,可以improve eyesight,我今早打過電話去問,佢話會搵同事聯絡我講詳情,但一直都未有人覆過...

Zoey,

多謝你提醒 我會留意住

我都知道戴ok鏡普遍, 因為囝囝堂家姐班同學仔都
係好多有戴,我諗都係一個教一個,而且女仔貪靚d,
容易接受掛

原帖由 Zoey 於 08-8-26 17:11 發表
要留意 ok 鏡有度數限制, 若無記錯約係近視度數 5xx, 散光 2xx 內!  囡囡戴 ok 鏡時已十歲, 本身度數二百度左右, 戴了一年, 這年內度數 keep 住了;  另外同班亦有同學仔都有配戴, 所以 e 家應該已經比較普遍;  清潔 ...