用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 ...
樓主: Carmen2004121
go

禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 [複製鏈接]

原帖由 MICHAELGO 於 08-10-26 18:29 發表
HI!

25/10那份家長通告10月號
初中英語延展教學,個3科是數學,經公及綜合
科學

阿女話好似有派 . 不過忘記放在那 .
都是自已上網編出來算了 .
阿女話搭食越來越不好食 . 但又不想自已帶飯 .真煩 .

HI!

我個仔第一個月是自己帶飯,
9月10月就訂飯.

如果真係唔好食,硬係帶飯啦, 食得飽D.
尤其是妳囡囡多運動, 要有 ENERGY先得.

妳細女應測完驗啦, 可以輕鬆下啦 :D

原帖由 MICHAELGO 於 08-10-28 23:38 發表
HI!

我個仔第一個月是自己帶飯,
9月10月就訂飯.

如果真係唔好食,硬係帶飯啦, 食得飽D.
尤其是妳囡囡多運動, 要有 ENERGY先得.

妳細女應測完驗啦, 可以輕鬆下啦 :D ...

問過她了 , 話訂飯好 d . 費時帶 .我也懶得整 .
細女剛小測完 , 下月中又要考試 .
知否中二是否只要 keep 到 3 / 5 全校名次 . 就能讀到正常 3 班 . 因阿女 TSA 考得不好 . 派不到這幾班 . 但如有分別 . 當然是希望她中二能讀回這幾班 . 因阿女也這樣想 .
如中一便定生死 . 便不公平 . 阿女也以這 3 班為目標 . .

我聽舊生家長講 . 中二打后年級再分精英班 . 最大分別是英文是外國人老師教 . 不知是否正確 . 這點也要打聽下 .

HI!

訂唔訂飯硬係小朋友自己話事. 真係唔想吃先
想辦法啦.

讀小學真係緊張刺激過初中

考幾高名次才可入A,B,D班就唔知. 但無意中看到有遊客回覆, 中一考得好就會升上 這3班其中一班.

妳囡囡都在進步中, 一定入到. 統測及考試著緊D就得啦.

總知D細路唔勤力唔緊張就大鑊啦.
見到個仔唔緊唔要, 心好唔舒服, 又唔敢罵, 多罵多損佢自尊自信. 唔知點好. 我老公好少管佢讀書. 最多管下D品行.
又唔敢噤快問老師佢D學習情況, 好似好衰噤, 好唔開心.

HI!

其實好多中學中一只分 英文輔導班, 數學輔導班, 英數輔導班, 其他普通班.
中二才真正分精英班 (不會公報) , 但學生會知道. 另外 中4.5, 大多數人會認定理科班一定係精英班.

跟住來的 3.3.4學制, 唔知會唔會又唔同
睇法????

原帖由 MICHAELGO 於 08-10-30 00:23 發表
HI!

其實好多中學中一只分 英文輔導班, 數學輔導班, 英數輔導班, 其他普通班.
中二才真正分精英班 (不會公報) , 但學生會知道. 另外 中4.5, 大多數人會認定理科班一定係精英班.

跟住來的 3.3.4學制, 唔知會唔會又 ...

明晚家長會 . 希望能聽到多些家長對這校意見 .

HI!

是呀, 一定會有好多問題發問.
學校強調重視操行校風較多.
也想聽一下改善(提高學業成績)成績的方法,過程及成效, 仲有小朋友們的反應!!!

希望明天會知多D.

原帖由 MICHAELGO 於 08-10-30 23:52 發表
HI!

是呀, 一定會有好多問題發問.
學校強調重視操行校風較多.
也想聽一下改善(提高學業成績)成績的方法,過程及成效, 仲有小朋友們的反應!!!

希望明天會知多D. ...

因要返工 . 最快要 7 : 30 才到 , 不知會否聽小好多 .
今晚萬聖節 . 明天不用返學 . 散會后約埋阿女出街行下 . 感受下氣氛 .  

唔好意思, 打斷你地話柄, 我又有野想問.  我個仔應走唔甩Band 3, 想知道呢間學校D學生B2 定B3多D. 如果B2多D, 我就唔敢高攀.
仲有, 想問吓返放學係?點, 同埋食午飯準唔準出去食?

Hi!

其實我都唔係太清楚band 2及3的比例, 但我仔係民小 BAND 3組別, 統一派位但4志願派入, 希望這些資料可以幫到妳.

放學係 3:55P.M.
中一至 中四留校吃午飯,唔准外膳.

HI!

嘩!家長會搞到好夜.
好羡慕D家長可以有時間做義工及委員. 自問暫時真的分身不了.
原來我仔上堂時係多咀怪,經常傾計, 操行分肯定唔高.

呢間學校真是肯花時間及心思去調節學生D差異, 因才思教,我想唔係間間學校真的肯敢做.
老師同校長真係做左好多功夫. 越來越鐘意這校.

妳有何感想及意見呢?

原帖由 MICHAELGO 於 08-10-31 23:53 發表
HI!

嘩!家長會搞到好夜.
好羡慕D家長可以有時間做義工及委員. 自問暫時真的分身不了.
原來我仔上堂時係多咀怪,經常傾計, 操行分肯定唔高.

呢間學校真是肯花時間及心思去調節學生D差異, 因才思教,我想唔係間間學校 ...

老師對阿女在學業及成績上的評語也不錯 , 聽后放心好多 . 只要繼續在旁觀察住 . 應可慢慢試放手 .

我也相當同意這校的校長及老師真的不錯 . 可能阿好之前間小學較深 . 雖然成績不太好 . 但在這校反而應付到 .

對於習體留堂一事 . 已返應了 . 待學校商討下我們的意見 , 看看會否修正下 .

還有電腦內之欠功課記錄 . 因當天 update 不及 . 所以或會看不到最新記錄 , 這點有待改善 .

而升班評分 . 不是按名次分 . 老師話學校有一套計分標準 . 上年資料顯示 , 1 E 班有十幾人升了 A or D 班 . 當然這兩班有部份學生因成績退步了 . 升了 C or E 班 .

原來中一已按成績分了班 . 最好是 B 班 . 但成績好的班 . 操行未必是最好 . 因老師話 D 班成績比 E , C 班還差 .

不過這次家長會收獲幾好 , 下次也要參加 . 我想如有空也想抽時間做下義工或委員 . 了解多些學校 . 與阿女一起成長 .  

原帖由 Carmen2004121 於 08-11-1 00:40 發表

老師對阿女在學業及成績上的評語也不錯 , 聽后放心好多 . 只要繼續在旁觀察住 . 應可慢慢試放手 .

我也相當同意這校的校長及老師真的不錯 . 可能阿好之前間小學較深 . 雖然成績不太好 . 但在這校反而應付到 .

...

HI!

因家長有好多問題發問, 所以沒有留後單獨問老師呀仔D嘢. 個仔自己話英文及數學是算中上. 中文就普普通通. 因只有中文老師在, 英文及數學求証唔到.

班主任都有講過D班D秩序及紀律真係較差, A班是算係幾乖及較有紀律, 可能大家要一致做好班本經營吧.

整體來說, 算過得去. 只要勤力D,早D溫習,搞明白所學就得架啦.
希望妳囡囡和我呀仔可以升上 好班啦.

原帖由 Carmen2004121 於 08-11-1 00:40 發表

...

嘻嘻! 漏左唔記得講.

D家長反而好同意罰留堂, 原來罰留堂可以因多回答問題而減留堂時間, 我呀仔試過多回答問題, 罰少留堂1/2個鐘.

須然罰留堂會令學生較晚回家, 但留堂也是溫書做功課, 也不錯, 老師唔怕夜下班, 其實雙方也有犧牲, 真的希望學生明白老師的苦心.  因我上網有時見到D學生寫BLOG, 老師罰佢地留堂就在網上罵老師,說他們的不是. 講真,罰學生留堂等如老師自己都要留堂, 人地都有屋企家人架, 真係陪學生多過陪自己D仔女, 真係唔知D學生想D咩嘢.

發多左嚕囌,唔好意思.有感而發姐, 因我亞哥也是老師, 自己個女都係要聽人地教多D!!!

原帖由 0809GO 於 08-11-1 12:06 發表

嘻嘻! 漏左唔記得講.

D家長反而好同意罰留堂, 原來罰留堂可以因多回答問題而減留堂時間, 我呀仔試過多回答問題, 罰少留堂1/2個鐘.

須然罰留堂會令學生較晚回家, 但留堂也是溫書做功課, 也不錯, 老師唔怕夜下班,  ...

留堂都沒問題 . 但最緊要是有資料看到當天是留堂 .

家長會后我也覺得 d 老師真是幾好 . 因阿女這班雖然不超是好的班 . 但老師也很有心機教 . 最重要是阿女有進步 .

有些家長反映 . 希望能放學 . 成績不好的學生再留校加補 . 我覺得就不需要  . 因老師放學后也有其他工作 . 而且他們已是中學生 . 還有學生的成績好與壞 . 是要學生自已努力 . 家長支持及老師教導 . 小一不可 . 但出乎意料之外這提意是由一個退休老師爸爸講的 . 這個家長已做了家教委員.

原帖由 Carmen2004121 於 08-11-3 00:14 發表

留堂都沒問題 . 但最緊要是有資料看到當天是留堂 .

家長會后我也覺得 d 老師真是幾好 . 因阿女這班雖然不超是好的班 . 但老師也很有心機教 . 最重要是阿女有進步 .

有些家長反映 . 希望能放學 . 成績不好的學生 ...

HI! CARMEN,

其實有家長提出也是好的.好多時d小朋友唔識唔明又唔敢問老師, 要等家長開口. 其實學校真的可以安排輔導班, 也是好事, 最大好處是可以按學校課程及進度輔導, 效果最好. 因外面的補習班照顧沒這麼周全.
話需如此, 但也要老師門有空. 如不安排老師負責輔導, 可以請人來輔導. 但學校又要額外投入資源.真係談何容易. 校長又要頭疼了.
其實成績真係好差,但又真的好想讀好書的學生, 值得花資源幫囉.

唔知妳點睇.

我舊同事的仔仔讀沙田陳楷, 放學後每天都有社工幫他們跟巧課,溫書等, 真的很好, 我同事放心好多, 因他仔仔有輕微學障.

其實我不是不讚同加補班的做法 . 可能阿女果班已是雙班主任 . 所以等同小班教 , 較果應較單班主任好 . 如這樣成績也未能達標 , 不能不是教法出問題 , 或程度深 , 而是這些學生的學習能力或學生本身所付出的努力不足夠 .
我想如是在週六幫這批成績較差的學生加補個別科目 . 我覺會較好 . 集中 d .
因每天已一早起床上學 . 放學后還要加補做功課 . 這種學習模式未必 ok . 反而會領到學生討壓學習 .
相等您們每天上班 . 下班后老細仍要求您們加班 . 我想您們也不會接受及感覺享受 .
成績好與壞需要多方面的配合 . 如學習能力有問題的學生 , 他們在學習上會更困難 . 所以要讓他們慢慢地學習及接受成績慢慢進步 . 這樣才對家長及學生雙方也較好 .
如是學習能力 ok . 但成績差 . 這多是因他們沒有盡力 . 如是這樣 . 學校開多幾班加補班也沒有用 . 因他們通常在加補班也是不會投入 . 浪費時間 .
是呀 . 您阿仔 A 班是否只有一個班主任 .

原帖由 Carmen2004121 於 08-11-3 22:33 發表
其實我不是不讚同加補班的做法 . 可能阿女果班已是雙班主任 . 所以等同小班教 , 較果應較單班主任好 . 如這樣成績也未能達標 , 不能不是教法出問題 , 或程度深 , 而是這些學生的學習能力或學生本身所付出的努力不足 ...

HI!

只MOUSE燒左, 部電腦用唔到!所以昨晚沒覆妳.

如果輔導用在有需要的學生, 學校會樂意安排的, 可能會叫教會D姐姐哥哥教. 因老師實在太忙.

我仔個班都係雙班主任, 其實5班都係. 可能呢間學校要常罰學生留堂,罰抄等, 所以要雙班主任才能應付.總之, 都係個句, 罰學生等如罰老師.

我舊同事個仔讀個間陳楷, 無常罰留堂, 要輔導的才留低.
所以時間上對學生都不會做成太大不便.

相反我地個間,又要罰留堂又要輔導, 個學生真係未必頂得住.

希望D學生生性啦!世界愈來愈艱難, 學生仔要勇於面對現實,
返學學習是他們的JOB,大家好做D, 日子過生舒服D囉!

阿女今天派數測卷 . 話我知分數 35/50 . 我聽后冇特別反應 . 因次次都差不多 , 阿女就話我次次聽完都是這個反應 . 感覺我不夠滿意 . 我解釋給她知 . 真心講當然希望她能再取高分 d . 但又不想給她假做出來反應 . (辦開心) .多講兩句 , 她又話我貪心 . 真難做 .

明天學校是假期 . 但功課不多 . 週五要默書 . 要提提她自動波 .

原帖由 Carmen2004121 於 08-11-4 22:53 發表
阿女今天派數測卷 . 話我知分數 35/50 . 我聽后冇特別反應 . 因次次都差不多 , 阿女就話我次次聽完都是這個反應 . 感覺我不夠滿意 . 我解釋給她知 . 真心講當然希望她能再取高分 d . 但又不想給她假做出來反應 . (辦 ...

HI! CARMEN.

其實佢地唔多點溫習都有70多分, 算啦, 接受吧!
呀仔只伯會跟比佢低分d同學比較, 總是不會學人家高分的借鏡, 無符!
我惟有同仔講, 考試一定要盡全力. 要有責任心.
‹ 上一主題|下一主題