用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 ...
樓主: Carmen2004121
go

禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 [複製鏈接]

原帖由 0809GO 於 08-11-5 10:13 發表

HI! CARMEN.

其實佢地唔多點溫習都有70多分, 算啦, 接受吧!
呀仔只伯會跟比佢低分d同學比較, 總是不會學人家高分的借鏡, 無符!
我惟有同仔講, 考試一定要盡全力. 要有責任心. ...

我想問下妳囡有否要求放假要同同學去街, 我仔今日問我可否去看戲, 我唔比, 佢好唔HAPPY. 點算. 次次唔比,好似好衰, 但又怕佢係出面唔止看戲噤簡單!!!

原帖由 0809GO 於 08-11-5 11:40 發表

我想問下妳囡有否要求放假要同同學去街, 我仔今日問我可否去看戲, 我唔比, 佢好唔HAPPY. 點算. 次次唔比,好似好衰, 但又怕佢係出面唔止看戲噤簡單!!! ...

阿女小學已問 . 試過一次考試后比她與同學一起去唱 K . 請了半天假陪她去 . 見到有其中一個媽咪在場 . 便放心 d 行開在外商場行街等她 . 還留了電話聯絡 . 之后有假期又要我被她去 . 我就 say no , 交個波比老豆 . 老豆一聲 no , 就冇得上訴 .  
上中學后有問過 . 試過行商場 , 但話明要在我短距離範圍 . 如同一商場 . set 一個時間要走 . 如半個鐘 . 再電話約接送地點 .
上了中學也有問過如有同學約外出 . 比吾比 , 我 set 了中四才可以 . 但要 6 : 00前回家 . 當然要知約了誰及留聯絡電話 . 中五就可晚小許 8:00 前 . 要回家吃飯 . 暫定是這樣 . 要看 case 及 行為分可彈性處理 . 可能是阿女 . 要 set 得緊 d . 有時吾批准她當然不好受 . 心情吾好 . 但過一會便沒事 . 再給她小許甜頭 . 如一起看戲 . 吃她喜歡吃的東西 . 轉頭就沒事 . 當然不會話她知是補償 . 費時種壞她 .

原帖由 Carmen2004121 於 08-11-5 23:49 發表

阿女小學已問 . 試過一次考試后比她與同學一起去唱 K . 請了半天假陪她去 . 見到有其中一個媽咪在場 . 便放心 d 行開在外商場行街等她 . 還留了電話聯絡 . 之后有假期又要我被她去 . 我就 say no , 交個波比老豆 . ...

sorry , 插錯位 . 修正 : 行商場是小學時的事 .

原帖由 Carmen2004121 於 08-11-5 23:49 發表

阿女小學已問 . 試過一次考試后比她與同學一起去唱 K . 請了半天假陪她去 . 見到有其中一個媽咪在場 . 便放心 d 行開在外商場行街等她 . 還留了電話聯絡 . 之后有假期又要我被她去 . 我就 say no , 交個波比老豆 . ...

HI!

我也讚成女仔一定要看緊D. 妳女肯聽也替妳高興.
我個仔好鍾意跟人去街, 同學找他去街, 一定問到妳比佢去為止. 好煩.
宜家叫佢同妳出街, 真係唔肯去, 好HURT.
好彩大仔做事較有分寸, 如果兩個都係噤, 死得啦.

原帖由 0809GO 於 08-11-6 09:36 發表

HI!

我也讚成女仔一定要看緊D. 妳女肯聽也替妳高興.
我個仔好鍾意跟人去街, 同學找他去街, 一定問到妳比佢去為止. 好煩.
宜家叫佢同妳出街, 真係唔肯去, 好HURT.
好彩大仔做事較有分寸, 如果兩個都係噤, 死得啦. ...

e-class 改了版面 . 入吾到家長 e - class check 阿女 d 功課及記錄 . 您知否點入 , 教教我 . 吾知系吾系轉左  I T 人 . 成個版面吾同晒 . 迷路了 , 突然覺得版面英文化好多 .

阿女今天派了中測卷 19 / 30 . 我覺得麻麻 . 但老師給了她貼紙讚她測得不錯 . 阿女話取最高分的同學都是得 20/30 . 都吾知系這班 d 入能力較差還是阿女取這個分數已叫不錯 .
您阿仔讀 A 班的學生 . 成績怎樣 .

明天又背書 , 又默書 , 又測驗 . 好彩今晚有去補習幫補下 .
還有中吏小測未派卷 . 阿女話要再給我驚喜 . 有時她好似看通您想點 , 真比她玩死

原帖由 Carmen2004121 於 08-11-6 23:28 發表

e-class 改了版面 . 入吾到家長 e - class check 阿女 d 功課及記錄 . 您知否點入 , 教教我 . 吾知系吾系轉左  I T 人 . 成個版面吾同晒 . 迷路了 , 突然覺得版面英文化好多 .

阿女今天派了中測卷 19 / 30 . 我 ...

HI!

初初我都迷路了. 按下按下, 不來按資訊服務,就找到家課記錄.慢慢試啦, 好快又適應.

呀仔中文測驗,數學測驗及VOCAB QIUZ都未派, 唔知點解噤耐都唔派, 定係呀仔出古惑.
呀仔唔肯讀書, 所以要讀書的科目都是合格多D, 怎罵也沒用, 因只計平時分. 不大緊張, 英及數都算理想. 中英默書一向都是自己可搞掂(肯溫書的話). 佢話平時上堂多答問題都算入平時分, 所以上堂也幾主動答問題. 攞左好多G.

都是他說的, 我就是要看他考試的成績如何, 才跟他做檢討.

呢個仔小三,四的時候已表態不喜歡讀書, 真係傷心.
我想A班的學生有幾位是好突出,其他都是一般.  呀仔話有一個同學是書不離手的, 小休都是做功課, 真係好勤力, 成績點都會好D啦. 總之,要勤力啦. 明白左,唔懂用適當的文字表達出來, 點攞高分呀. 要記下有用的字眼加自己所明白的, 就容易讀D啦, 講到口水乾, 都係當我發翕瘋

原帖由 0809GO 於 08-11-7 10:14 發表

HI!

初初我都迷路了. 按下按下, 不來按資訊服務,就找到家課記錄.慢慢試啦, 好快又適應.

呀仔中文測驗,數學測驗及VOCAB QIUZ都未派, 唔知點解噤耐都唔派, 定係呀仔出古惑.
呀仔唔肯讀書, 所以要讀書的科目 ...

Sorry , 我想問下平時分是怎樣計 ? 有這麼多分要計嗎 ? 我真是沒您這麼細心 . 學校每點細節您也留意到 . 我
每次派通告都是過下眼就算 . 所以都沒太上腦 . 好彩識了你這位網友 . 可在網上交留下 .  .

原帖由 Carmen2004121 於 08-11-7 13:32 發表

Sorry , 我想問下平時分是怎樣計 ? 有這麼多分要計嗎 ? 我真是沒您這麼細心 . 學校每點細節您也留意到 . 我
每次派通告都是過下眼就算 . 所以都沒太上腦 . 好彩識了你這位網友 . 可在網上交留下 .  . ...

嘻嘻!

我也要回家再看一次, 好似手冊有寫, 但沒有寫比重.
問呀仔又唔知.            
再唔係,寫張紙返學校問下老師. 心裏有數嗎.

Hi ,

我想問下您知吾知阿仔個班用什麼形式測成語 . 另我們開學時交了錢買的中英報紙 . 您見阿仔有冇取回家做剪報 .
錢就比左 . 就吾太覺有看 . 是旦剪段就做剪報 . 既浪費又吾環保 . 如是這樣 . 在一般的報紙上找段新聞做都得啦 .

阿女個班的老師幾有趣 . 默書 100 分又有小禮物 . 做卷對晒又有雪糕卷 . 測驗 ok . 又貼貼紙 , 覺得好似讀更幼稚園 . 不過阿女受 .

現在HK 的孩子有太多物質供應 . 所以一般物質已對她們沒有吸印力 . 所以見阿女喜歡新款電話 . 常想我買 . 我便用這點開個盤口給她 . 只要中二上到 B / A 班就買給她 .
如上到 B 班 . 禮物會更吸印 . 當然 D 班也會有份安慰獎 .

阿女話今天學校突擊檢查部份班的書包 . 結果找到有學生帶了遊戲機 . 遊戲帶 , 比老師收左 .  另 D 班有人被同學爆料話放學在附近公園所食煙 . 記錄了 . 其實我覺得學校每週找一日 < 不定 > 做突擊抽查都幾好 . 一個月再做一次全查 . 這樣 d 學生就會冇更大膽 .   
我地做家長就會更放心 .  

原帖由 Carmen2004121 於 08-11-8 00:11 發表
Hi ,

我想問下您知吾知阿仔個班用什麼形式測成語 . 另我們開學時交了錢買的中英報紙 . 您見阿仔有冇取回家做剪報 .
錢就比左 . 就吾太覺有看 . 是旦剪段就做剪報 . 既浪費又吾環保 . 如是這樣 . 在一般的報紙上找 ...

HI!

中文好似未教成語哦! 又要調查一下, 可能唔同老師, 進度唔同. 我想應該跟小五,六的差不多吧.

剪報好似每星期一次, 都係找新聞做感想, 其他就唔睇.
浪費是避不了, 如果在網上做, 學生就有借口沒電腦,
電腦壞而唔交功課, 拿報紙回家, 好醜也要完成.
都是要給學生制造學習及看報機會.
學校指定報紙,是因為這兩份報紙較健康吧. 其他學校都大多數定訂明報及南華早報.

功課,測驗及秩序好, 老師打賞, 其實個個都受, 一個貼紙都會好開心. 我大仔讀中7,老師都有CHOCOLATE 及 印仔打賞, 把口話好低B,其實佢地都好受落, 返屋企都會掛在口邊, 有人欣賞喎, 更開心啦. 我呀仔都收過2支玩具筆及
一支水筆, 糖好似得幾粒, 佢唔係噤鐘意食糖, 全部比
呀哥食.

買手電呢個問題, 我也曾像妳一樣, 叫呀仔考好個試才買給他, 但見他苦口苦面, 最終都買左比佢. 總之, 呀哥有D咩佢都要埋一份. 眼淺.

妳囡囡是主動學習的話, 一定升到 A 或B班的. 得閒同佢一齊睇下D課本, 交換下意見,當溫書. (如果佢肯)

回覆 # 的文章

HI!

要知道成績及計分方法, 請看10月號家長通告. 常分比例好似好重, 一半!!!. 辰問清楚老師先得.

回覆 # 的文章

HI!

要知道成績及計分方法, 請看10月號家長通告. 常分比例好似好重, 一半!!!. 辰問清楚老師先得.

原帖由 0809GO 於 08-11-10 10:51 發表
HI!

升學好似冇計平時分 . 不是中一上下學期考試各計 50% .
今天副班主任政電給我回應家長會時所講欠交功課紀錄未能即時放上網給家長查看一事 . 結果是因時間太急 . 欠交人數也多 , 所以未能有人手即時 update e-class . 但校務處會有記錄 . 但這樣 d 學生拖得兩拖就沒事 . 因只要他們盡快補回欠交的功課 . 老師或會不追究 . 但如再多犯就會編入留堂班 . 但這樣發生多次后才作出處罰做法 . 怕學生變成習慣 . 到家長知道時已是重犯 . 到時真是氣死了 .

原帖由 Carmen2004121 於 08-11-10 23:29 發表

升學好似冇計平時分 . 不是中一上下學期考試各計 50% .
今天副班主任政電給我回應家長會時所講欠交功課紀錄未能即時放上網給家長查看一事 . 結果是因時間太急 . 欠交人數也多 , 所以未能有人手即時 update e-class ...

HI!

通告上寫 常分是各學期考試50% 的一半!!!請查一下我有否看錯, 都是唔知點計.

看學生紀錄, 呀仔好似唔係呢間學校的學生, 一D紀錄都無.
連上 下課時間也一次都看不到??? 沒人手, 真係無辦法

原帖由 0809GO 於 08-11-11 12:54 發表

HI!

通告上寫 常分是各學期考試50% 的一半!!!請查一下我有否看錯, 都是唔知點計.

看學生紀錄, 呀仔好似唔係呢間學校的學生, 一D紀錄都無.
連上 下課時間也一次都看不到??? 沒人手, 真係無辦法 ...

有關欠交功課的記錄要直接問考師查查 . 另今天阿女了份計份表回來簽名 , 一看便知龍與鳳. 但已是 9 ~ 11月的事 , 那些事加份與那些事扣分一看便知 .冇走雞 .

新 e-class 有一版沒變 . 就是查學生上下課記錄 . 您入到嗎 , 我已入過 . 其他位置也開始能找到 . 要快點跟回 . 否則走失了很難追 .  

新版面有很多部份都是未存資料 . 所以看看今天派的計分紙應較清楚 . 阿女這兩個月取了 70多分 , 但又倒扣了 20多分 . 扣完連本分 50分只有 100 多分 . 您阿仔點呀 . 儲到多小分 .

天氣轉涼 . 昨晚即去特色先取回長袖毛衫 . 其他待學校通知才取 .  , 但阿女話學校有很多人已穿克色外套返學 .

回覆 # 的文章

HI!

我都收到份積點表, 呀仔這2個月沒有欠交功課, 算乖了.
呀仔今期得85分, 扣左1分,唔知係咪唔記得帶書?? 加底分有 134分. 都好啦. 希望佢繼續努力啦, 真係可以再用心d同認真d架.

點解妳囡囡比人扣成20多分, 是否都是上課秩序唔好, 比人累呀??

講起e-class, 我昨天打比學校問, 有一位陸先生教我點入才看到上下課時間, 原來是好簡單, 當時真的覺得自己好蠢, 多按一下便可以了. 另 第一個畫面右面的homework list, 一按就出功課資料. 如辰看清楚, 就要按 e-service後再按 homework list,那個file的資料較詳細.
其他的都是通告及舊資料, 可以慢慢看.
糸有否留意到, 功課list上已清楚標示 a 及 b組, 無標示即是a,b組都要做,無走雞了.

真係好多謝有關老師噤肯花心思去搞好呢個system. 真係好花時間及金錢架.

天氣又涼又乾,
穿多件衣服呀, 病左就益左d醫生咋.
呀仔話學校件長袖冷衫好暖, 妳囡囡是否買一件無袖及一件長袖??

扣分原因是欠功課和課室秩序欠佳 ( E 班秩序係更上下 ) . 所以現在已開始跟貼 D 功課 . 不過老師已通知如再犯 . 便要留堂 . 所以阿女已知哀 ! 她那班都很難取到高分 . 大部份都是精英中精英 . 多數坐吾定 . 所以常被罰留堂 . 好彩她那班的老師不錯 , 只要找老師談談 , 她們都會跟進事件 . 想起小學個 D 老師 ...........唉 !

開學時已買了背心 , 現在買多件長袖 .

今天旅行 , 阿女負責買炭 , 托死佢 !

總括來講 . 阿女比小學時已進步很多 .

回覆 # 的文章

HI!

如果是這2個問題, 就好易解決.

上課秩序, 唔係囡囡可控制, 少D參予傾計就得啦. 我仔都比MISS投訴同後面的女同學傾計, 話極唔聽, 問佢仲咩唔聽話, 佢解釋係後面女同學有嘢唔識要問佢, 我叫佢同同學講唔識要馬上問老師,老師點都答得比你好啦.佢話都有同老師解釋.

另外功課, 真係要自己跟返, 等D細路知道有人會睇仔佢地D嘢, 會做好D. 我個衰仔, 又將D做得唔好的功課收埋, 但點都比我摷出來, 真係唔發火當我病貓, 做得唔好, 咪再睇書再做對咪OKAY囉, 留返返學先改, 點會改得啱, 學習態度差, 好難讀好書姐.

我宜家每天都把功課LIST PRINT OUT出來, 回家同佢對, 無走雞. 有人跟, 佢地會較緊張.
校長同主任係講得啱架, 唔好當佢地大個仔/女, 一定要好似小學生一樣, 照跟. 真心講嫁, 我大仔讀中一時, 開學日D校長同主任都係噤講. 個仔都有把功課比我檢查, 後來佢真係搞得掂(老師都話佢自律),我先至放得手落.

妳也要分D時間比大女呀.

原帖由 Carmen2004121 於 08-11-13 13:08 發表
扣分原因是欠功課和課室秩序欠佳 ( E 班秩序係更上下 ) . 所以現在已開始跟貼 D 功課 . 不過老師已通知如再犯 . 便要留堂 . 所以阿女已知哀 ! 她那班都很難取到高分 . 大部份都是精英中精英 . 多數坐吾定 . 所以常被 ...

HI!

講開小學老師, 個大仔讀私小, 細仔又係讀私小, 細仔D老師真係唔係好關照D成績差D學生. 只會話妳知個仔D成績唔掂, 搵人補習. 得唔得就自便啦. 有時小朋友係要老師比佢地信心同關心. 唔係只得批評. 可能係大部份小六生會升上直屬中學, 一定要保質, 所以唔花時間係成績唔好D學生身上吧!

大仔個間小學D老師好好架, 有咩做得唔夠好, 會提點佢, 唔係批評. 大仔原先讀官小, D老師好似唔係噤理D學生, 所以係小3係好偶然的機會下同佢轉私小, 考入學試係校長及主任監考, 呀仔話好難, 好多唔識做, 我想一定唔收, 最後都收左, 我問佢做卷做得唔好, 點會收你, 佢話考完入學試時,校長已知佢好多唔識做, 但校長跟佢說, 唔識唔緊要, 我地教你.對呀仔 真係好大鼓勵.初時連默書都唔合格, 英文考試平均分得60多分, 死定了,但老師話由官小轉過來讀有這成績已經係好好啦, 嘩!又得到鼓勵, 於是個仔就越讀越有信心. 呢D就係小朋友得到鼓勵同批評的分別了.

唔知妳囡小學老師對成績唔好D學生的態度如何呢

hi

我阿女個間不是私小 , 但不知為可阿女更吾好彩 . 小五/六最重要的兩年跟的老師大都是劣品那種 . 可為劣品 , 我個人認為 . 只識找學生短處來投訴 , 不識找學生長處來欣賞的老師便是劣品 . 我還記得阿女個班主任回應我的一翻說話 : 我真是找不到您阿女有什麼優點可幫她寫一封老師信 . 這段說話 , 我想直到永遠也會記在我心深處 .我知阿女成績不是太好 . 間中也欠家課 , 但在這兩年裏她有做過班長 / 服務生 / 泳隊 / 校務義工 / 圖書館理員等 . 還取過優點 . 但當我請老師寫一封信時 . 她竟是這樣答我 . 還有那個中文老師 , 雖然因阿女間中有欠交他的功課 . 但也不能屈阿女 . 是就是 , 不是就不是 , 差點還領我做埋幫空 . 好彩醒目 , 否則以后阿女也不會同我講心事 .那個阿 Sir 還惡人先告狀 , 當時是下學期 , 竟發難問我阿女幾時會交上學期所欠功課 . 差點想鏟佢 .不過為左阿女餘下時間還有好日子過 . 隱左佢 . . 您話呀 , 比著您由這種對您有偏見老師來教您讀書 . 上堂時都吾會上腦 . 怎會成績好 .所以您阿大仔就好好彩啦 !
‹ 上一主題|下一主題