用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

stliu,
我有問Arthur上堂有無分組,蘋果組, 佢話無.
仲有係呀, 佢哋尋日排隊行天橋 (搖吓搖), 佢話好好玩.

原帖由 stliu 於 08-9-10 11:55 發表
All,

我尋日問阿仔, 佢都仲係話自己係蘋果組, 我諗佢真係蘋果組. 咁你地小朋友有冇話自己咩組呀? 我仔冇講到. 佢連尋日玩平衡木都冇提到啊!
Arthur 媽媽

雙子媽媽,
Arthur都係10:30左右入房, 不過都要11:30左右先瞓到, 但係下午通常會瞓2個鐘. 希望佢夠瞓啦, 但我就一定唔夠瞓.

你話尋日發生既蔑蔑事件, 我都希望唔係真, 每個家長都希望d老師係有愛心有耐性.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-10 10:55 發表
係呀, 我估佢係唔夠瞓羅. 因為佢夜晚唔願瞓, 見到我地未瞓佢就死都唔肯瞓. 仲有, 死都要等埋婆婆(婆婆同佢同一間房). 但婆婆要睇家好月圓, 所以最早都10:30上床, 通常要成11:00先瞓著. 由尋晚開始, 我地全家人10:30 ...
Arthur 媽媽

amymitpro,

我仔大概9:20分左右入房, 睇一陣故事書, 祈禱熄燈瞓覺. 佢通常10前都一定瞓著. 所以朝早6:30起身都仲okay, 係唔知冬天點樣.

唔好太在意襪襪事件了, 因為唔同語氣,唔同場景, 可能表達的都唔同. 我地做家長當然希望老師對小朋友有愛心. 但有時佢地表達左, 而小朋友接收的亦好唔同.
我仔試過以前N班時, 回家話老師鬧佢呀... 但事實係冇囉,佢地太take it personal了... 哈哈!

真係奇, 究竟佢地有冇分組呢? 不過我仔亂講都唔奇, 佢D想像力好豐富!  

原帖由 amymitpro 於 08-9-10 12:19 發表
雙子媽媽,
Arthur都係10:30左右入房, 不過都要11:30左右先瞓到, 但係下午通常會瞓2個鐘. 希望佢夠瞓啦, 但我就一定唔夠瞓.

你話尋日發生既蔑蔑事件, 我都希望唔係真, 每個家長都希望d老師係有愛心有耐性.

...

all,

我個仔今日話又有貼紙,都唔知係唔係,
仲有,佢又係無講佢有分組,一舊雲咁!

我個仔好早瞓,九點就入房,五點幾六點就起身,一直都係咁,所以又無大問題,因為細個我送左佢去托兒所,之後又返 nursery...所以佢慣左早睡早起!
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

嘩....妳就好啦, 羨慕死人. 我都想亞囝可以早d瞓, 咁起碼我會有d私人時間呀ma .

Mm.....至於襪襪事件, 我其實都唔打算深究, 因為始終唔知亞囝講的野有幾可信 . 不果如果真係佢自己作出黎, 都幾得人驚
原帖由 jocola 於 08-9-10 13:35 發表
all,

我個仔今日話又有貼紙,都唔知係唔係,
仲有,佢又係無講佢有分組,一舊雲咁!

我個仔好早瞓,九點就入房,五點幾六點就起身,一直都係咁,所以又無大問題,因為細個我送左佢去托兒所,之後又返 nursery...所以佢慣左早睡早起! ...

雙子媽媽,

真係架, 佢地早D瞓, 之後果D先至真係自己時間, 佢地晏瞓, 變相我自己都冇晒時間.

我覺得未必係Cyrus作, 應該係發生過, 但當中的細節又未必完全係Cyrus個版本... 唉, 總之係好似一個謎咁.

我今日打俾仔仔, 佢直頭都費時同我講呀, 講未夠兩句已經話收線了..

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-10 14:19 發表
嘩....妳就好啦, 羨慕死人. 我都想亞囝可以早d瞓, 咁起碼我會有d私人時間呀ma .

Mm.....至於襪襪事件, 我其實都唔打算深究, 因為始終唔知亞囝講的野有幾可信 . 不果如果真係佢自己作出黎, 都幾得 ...

嘻嘻......咁似Cyrus ge. 佢依家好衰, 講唔夠2句就走左去, 一係就唔出聲(我知佢其實係度睇實電視). 所以依家我都小打左比佢, 請願放工返去同佢face to face傾.
原帖由 stliu 於 08-9-10 15:20 發表
雙子媽媽,

真係架, 佢地早D瞓, 之後果D先至真係自己時間, 佢地晏瞓, 變相我自己都冇晒時間.

我覺得未必係Cyrus作, 應該係發生過, 但當中的細節又未必完全係Cyrus個版本... 唉, 總之係好似一個謎咁.

我今日打俾 ...

我都係咁話.

頭先真係比我工人嚇 親,佢話阿仔手冊chop咗blue flower, 我唸來唸去都唔明,佢話問咗Jaden點解, Jaden話自己洩. 但我記得blue flower 代表"不清潔,不整齊". 再問佢咁有冇red flower, 佢話都有.
後來, 我記得好似派咗工作紙,會chop "blue flower" 通知.  今晚, 返去睇吓先.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-10 15:45 發表
嘻嘻......咁似Cyrus ge. 佢依家好衰, 講唔夠2句就走左去, 一係就唔出聲(我知佢其實係度睇實電視). 所以依家我都小打左比佢, 請願放工返去同佢face to face傾.
...

唔係呀. blue flower真係代表唔整潔. 如果有工作紙/通告比家長, 係chop星星架.
原帖由 little_chit 於 08-9-10 16:40 發表
我都係咁話.

頭先真係比我工人嚇 親,佢話阿仔手冊chop咗blue flower, 我唸來唸去都唔明,佢話問咗Jaden點解, Jaden話自己洩. 但我記得blue flower 代表"不清潔,不整齊". 再問佢咁有冇red flower, 佢話都有.
後來, 我 ...

好心急想知,點解又有Red Flower, 又有細Blue Flower...
:cry:
原帖由 雙子媽媽 於 08-9-10 16:51 發表
唔係呀. blue flower真係代表唔整潔. 如果有工作紙/通告比家長, 係chop星星架.

原來是little blue star印咗成little blue flower咁... 真的有hand-out派咗.

Jaden都話佢係蘋果組,咪同妳個仔一組.

原帖由 stliu 於 08-9-10 11:55 發表
All,

我尋日問阿仔, 佢都仲係話自己係蘋果組, 我諗佢真係蘋果組. 咁你地小朋友有冇話自己咩組呀? 我仔冇講到. 佢連尋日玩平衡木都冇提到啊!

little_chit,

你工人好好喎, 仲幫你check仔仔手冊.
我尋日返去見倒果張"清潔約章"都諗, 佢係咪要帶返去, 我問仔仔, 佢又話唔使, 後來睇手冊, 見倒果個blue star/flower的物體, 意會倒係派左資料.
我估如果係不整潔的blue flower, 應該係好似平時red flower咁大朶呢! 我估冇乜小朋友會被"給" blue flower呀... 大家小朋友都好整潔.

等我今晚返去問下我仔, 佢果組有冇Jaden先, 不過佢呢, 都唔係好願答我D問題啊!

原帖由 little_chit 於 08-9-10 23:29 發表
Jaden都話佢係蘋果組,咪同妳個仔一組.

stliu

我工人都算關心我個仔.  不過, 尋日收到電話後真的有少少唔開心, 原來自己嚇自己. 這件事都提醒自己,唔好咁緊張.:loveliness:

我都有問Jaden, 有冇同學仔叫Jonathan係蘋果組, 佢話有.. 不過問親佢嘢,佢好多時都會話"有"和"係".  我個仔中文名叫"希哲", 老師可能會叫中文名. 妳可以問吓Jonathan識唔識.

原帖由 stliu 於 08-9-11 08:48 發表

你工人好好喎, 仲幫你check仔仔手冊.
我尋日返去見倒果張"清潔約章"都諗, 佢係咪要帶返去, 我問仔仔, 佢又話唔使, 後來睇手冊, 見倒果個blue star/flower的物體, 意會倒係派左資料.
我估如果係不整 ...

真係唔好意思, 我都嚇左妳一跳tim . 我亞囝成晚羅住個張紙叫我同佢'油'顏色
原帖由 little_chit 於 08-9-11 09:46 發表
stliu

我工人都算關心我個仔.  不過, 尋日收到電話後真的有少少唔開心, 原來自己嚇自己. 這件事都提醒自己,唔好咁緊張.:loveliness:

我都有問Jaden, 有冇同學仔叫Jonathan係蘋果組, 佢話有.. 不過問親佢嘢,佢好多 ...

仲有, 今朝起身後發現Cyrus 好似有d傷風. 我諗聽日未必比佢返學, 廢時傳染人呀ma . 想問吓唔返學係唔係打電話比老師就ok, 係唔係仲要寫手冊?

另外, 可唔可以介紹妳的個兒科醫生比我. 因為Cyrus睇開o個個好貴, 近排又加左價, 普通傷風咳都要$800一次. 我見佢都3歲多, 應該睇d一般的都ok掛

我仔仔叫晉熹, 等我今日返去問下佢識唔識希哲先. 我仔又係咁架, D答案好慳, 得一兩個字咁. 有時問佢, 佢答左, 我又覺得佢唔知係咪敷衍我咁. 唔知真定假.

雙子媽媽,
我都會緊張架, 因為實在小朋友細, 我地又唔係自己送返學, 好多時收左D野, 真係唔知係要來做乜架... 問佢地又好似講D唔講D咁. 但好似little_chit所講, 大家都放鬆D啦. 始終都係幼稚園, 斷估唔會因為欠交功課而記缺點呱! 哈哈!

原帖由 little_chit 於 08-9-11 09:46 發表
stliu

我都有問Jaden, 有冇同學仔叫Jonathan係蘋果組, 佢話有.. 不過問親佢嘢,佢好多 ...

雙子媽媽 ,

尋日我仔都有D鼻水呀, 係好少, 但今朝又冇事了. 唔知係咪而家一早一晚天氣涼左少少. 好易病, 大家都要保重.
如果請假, 應該打電話返學校請假就okay了.

醫生資料, 我PM左俾你, 請check.
嘩, $800幾蚊真係好貴呀.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-11 10:17 發表
仲有, 今朝起身後發現Cyrus 好似有d傷風. 我諗聽日未必比佢返學, 廢時傳染人呀ma . 想問吓唔返學係唔係打電話比老師就ok, 係唔係仲要寫手冊?

另外, 可唔可以介紹妳的個兒科醫生比我. 因為Cyrus睇開o個個 ...

其實免得過, 我都真係唔想同佢請假. 因為+埋連續幾日假期, 真係怕佢過左後又唔願返學. 不果, 將心比已, 我都唔想佢'野'到人. 或者今日放左學後睇吓點先. 其實我今朝都有同佢食返d舊藥(for 收鼻水的), 不果依家d菌咁犀利, 我真係唔敢掉以輕心
原帖由 stliu 於 08-9-11 10:24 發表
雙子媽媽 ,

尋日我仔都有D鼻水呀, 係好少, 但今朝又冇事了. 唔知係咪而家一早一晚天氣涼左少少. 好易病, 大家都要保重.
如果請假, 應該打電話返學校請假就okay了.

醫生資料, 我PM左俾你, 請check.
嘩, $800幾蚊 ...
‹ 上一主題|下一主題