用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

little_chit,

我自己仔仔又係講D唔講D, 可信程度60%
所以係靠上BK來砌返成幅圖囉! 我仔成日都吽吽咁架! 哈哈!
原先以為雨季已過, 點知今朝都好大雨. 搭校車前, 我本來係俾仔仔著住件雨褸架(入面已經著左冷外套, 因為天氣有D涼 ), 後來見冇乜雨, 先除左件雨褸, 若不然, 我真係驚仔仔響車度焗桑拿呀! 因為佢坐成個鐘校車架. 校車老師今朝都話, 唔使著住啦, 如果落車有雨會同佢地著..

係呢度要讚下同多謝老師 , 之前未返學, 我成日好擔心KV要小朋友好獨立, 無論係去廁所 / 著外套等,我仔又唔算大仔, 怕佢搞唔掂.開學後, 我所接觸的老師都好好, 好細心, 尋日第一日返學上左校車後, 老師都第一時間幫仔仔著左件外套了.. 唔使驚車上D冷氣太勁.

原帖由 little_chit 於 08-9-3 13:27 發表
Hi, Stliu & Jocola

唔怪之得,阿仔午睡完要睇Noddy啦. 原來係學校睇過.
係bk,我哋可以更了解佢哋係學校的情況. ::" />

我都要趕住去揾件細雨衣比阿仔.

stliu,

接放學係唔可以睇到jonathan坐邊架, 因為ms. tam會安排佢地係隔離間房等. 家長係門口排隊. 不果係排隊時妳可以莊係佢做緊咩. 我尋日莊到佢, 好得意, 時坐時企, 仲有d唔耐煩咁, 好攪笑.

我都希望間唔中可以比個surprise佢, 接佢放學, 可惜我今年已經無咩假lor
原帖由 stliu 於 08-9-3 13:17 發表
little_chit,

我仔仔叫jonathan.  
等我今晚返去問下我仔, 佢隔籬位個男孩子係咪叫jaden先   ... 似乎而家上BK的K1F mami仔仔都係搭校車(保母車)為主, 好難睇倒大家小朋友的座位安排...

我今個禮拜五會去 ...

雙子媽媽,

原來係咁, 咁如果我11:05先到學校, 都趕得切接佢, 係嘛? 因為我10:30先響公司過去, 有D趕.

其實我都係呢兩個禮拜的放學時間可以接佢咋... 因為佢地早放, 如果佢放12:10, 我係接唔倒架.
之前佢返N班, 我係一次都冇接過, 因為時間就唔倒. 其實我真係好想自己接送佢, 不過要返工, 冇法啦!
而家學校適應週, 我就安排接佢一次囉.
我見張校車時間表寫左, 生日會都係放早D的, 咁或者到時生日會我都可以去接下佢...
但生日會好似係兩個月一次, 唔知有冇記錯...

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-3 14:11 發表
stliu,

接放學係唔可以睇到jonathan坐邊架, 因為ms. tam會安排佢地係隔離間房等. 家長係門口排隊. 不果係排隊時妳可以莊係佢做緊咩. 我尋日莊到佢, 好得意, 時坐時企, 仲有d唔耐煩咁, 好攪笑.

我都希望間唔中可 ...

11:05去到係ok架. 我依家送埋佢上褓母車先再搭車返工, 其實都好趕, 因為平時我習慣早d出門口, 無咁多人. 但送完亞囝啱啱踏正繁忙時間, 小巴等左半個鐘, MTR又要等幾架先迫到上車. 我今日都係just on time. 遲吓等佢習慣左, 我可能唔會送佢上車, 等婆婆陪佢羅. 其實我都好enjoy可以湊佢返/放學, 但無辦法啦.

e.....我返而係留意幾時有生日會tim. 我都要認真mark底佢的放假時間表係公司先得.
原帖由 stliu 於 08-9-3 14:17 發表
雙子媽媽,

原來係咁, 咁如果我11:05先到學校, 都趕得切接佢, 係嘛? 因為我10:30先響公司過去, 有D趕.

其實我都係呢兩個禮拜的放學時間可以接佢咋... 因為佢地早放, 如果佢放12:10, 我係接唔倒架.
之前佢返N班,  ...

雙子媽媽,

我同你剛相反, 送完仔仔搭校車, 比我平時出門口的時間係早左15分鐘有多. 所以我搭車都okay, 返到公司亦都好早, 最衰公司彈性上班只係count 8:30-9:00, 如果唔係, 我咁早返咪可以早D放工囉.

我將佢個校車時間表同埋學校假期影印左放左份響公司, 以備不時之需囉.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-3 14:50 發表
11:05去到係ok架. 我依家送埋佢上褓母車先再搭車返工, 其實都好趕, 因為平時我習慣早d出門口, 無咁多人. 但送完亞囝啱啱踏正繁忙時間, 小巴等左半個鐘, MTR又要等幾架先迫到上車. 我今日都係just on time. 遲吓等佢 ...

今日又有禮物, seahourse keychain. 亞囝好開心呀.
不過佢始終未知同學叫咩名. 不過, 佢話今日教"人"字同其他字, 但其他字深d, 佢唔記得.

仲有呀, 今日班校車(放學時)早到差不多8分鐘, 好彩婆婆早咗到湊佢, 如果唔係都唔知點算.

Arthur 媽媽

原帖由 stliu 於 08-9-3 15:10 發表
雙子媽媽,

我同你剛相反, 送完仔仔搭校車, 比我平時出門口的時間係早左15分鐘有多. 所以我搭車都okay, 返到公司亦都好早, 最衰公司彈性上班只係count 8:30-9:00, 如果唔係, 我咁早返咪可以早D放工囉.

我將佢個校車 ...

amymitpro,

係呀, 我仔尋日都有個狗仔key chain. 不過佢都唔係好講響學校做乜, 但就好開心.
尋日校車早左十幾分鐘, 搞到老師要打返我屋企, 搵人去接佢呀... 哈哈..

原帖由 amymitpro 於 08-9-3 21:52 發表
今日又有禮物, seahourse keychain. 亞囝好開心呀.
不過佢始終未知同學叫咩名. 不過, 佢話今日教"人"字同其他字, 但其他字深d, 佢唔記得.

仲有呀, 今日班校車(放學時)早到差不多8分鐘, 好彩婆婆早咗到湊佢, 如果 ...

Cyrus 個都係狗仔key chain. Arthur咁醒識得講老師教"人"字. 我問Cyrus 係學校做咩, 佢即係話比我聽睇barney.

佢今朝好扭計, 唔肯起身. 又唔肯刷牙. 扭完一輪食早餐時又話要睇電影 . 不果上褓母車時就好醒, 只係不停remind我放學時記得去車站接佢.

原帖由 stliu 於 08-9-4 10:20 發表
amymitpro,

係呀, 我仔尋日都有個狗仔key chain. 不過佢都唔係好講響學校做乜, 但就好開心.
尋日校車早左十幾分鐘, 搞到老師要打返我屋企, 搵人去接佢呀... 哈哈..

...

雙子媽媽,

我家jonathan連睇Barney都係我響BK八左, 返去問佢咋, 佢好似乜都唔知 / 唔記得, 如果佢唔係讀K1, 我會懷疑佢有冇返學呀 ! 哈哈!

我今朝要上大陸, 所以出門口仲早過我仔呀, 唔知佢返學搭校車點樣... 暫時我響站頭都未識倒同學仔媽咪呀... 希望明天會見倒...

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-4 10:56 發表
Cyrus 個都係狗仔key chain. Arthur咁醒識得講老師教"人"字. 我問Cyrus 係學校做咩, 佢即係話比我聽睇barney.

佢今朝好扭計, 唔肯起身. 又唔肯刷牙. 扭完一輪食早餐時又話要睇電影 . 不果上褓母車時就好 ...

講吓講吓, 我地家的小爺仔又放學羅. 一陣睇吓佢有無update 先

亞囝都係話我知睇Barney, 果然係堅既.

佢地依家(11:28)放咗學搭緊校車, 唔知今日佢哋玩d咩呢?

Arthur媽媽

講時講, 我尋日問亞囝點痾珠珠, 佢話d e e 教佢係褲腳羅出黎. 仲有要揸住'雀雀' 如果唔係會痾到週圍到係

婆婆啱啱接咗Arthur (校車都係早咗7-10分鐘到). 亞囝好開心喎, 話米奇老鼠識得變魔術, ~~詳細未知, 遲D會報.

Cyrus 都已經返左屋企, 但唔知點解唔肯同我講電話, 所以唔知佢今日做左d咩. 淨係知佢食唔晒我預備比佢的荼點 .
原帖由 amymitpro 於 08-9-4 12:03 發表
婆婆啱啱接咗Arthur (校車都係早咗7-10分鐘到). 亞囝好開心喎, 話米奇老鼠識得變魔術, ~~詳細未知, 遲D會報.

佢話睇左怪獸公司. 跟住我問佢老師係唔係變魔術, 佢話唔係老師變, 係米奇變 . 問佢仲有做咩, 佢話都係玩玩具羅

我問囝囝有無睇怪獸公司, 但佢無答我. 但係佢今日又唱"一閃一閃小星星, 一晁一閃小星星..." 我問佢係唔係學校教, 佢話唔係, 都唔知真定假.

又收到張貼紙呀,Arthur好開心呀!  

聽日開始k3返學啦, 校車應該多好多人, 會熱鬧d, 但又可能會遲d先返到學校.

Arthur媽媽

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-4 13:31 發表
佢話睇左怪獸公司. 跟住我問佢老師係唔係變魔術, 佢話唔係老師變, 係米奇變 . 問佢仲有做咩, 佢話都係玩玩具羅

各位媽咪

而家先有時間上BK, 等我講吓問到阿仔D咩..

昨天唱"London Bridge".
今天唱"Twinkle, Twinkle, Little Star"
Mickey Mouse變本書比老師, 故事關於"返學"

不過以上有幾成真,就要自行判斷.:

佢仲話課室好安靜, 校車都好安靜.

ai.........rainning again la

my son didn't say anything....
just say have sticker je...he is so greddy...hahahahhahahaha
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

all,

我仔都係, 講D 唔講D咁, 可能真係好似另一個thread的媽咪講, 響學校的事係秘密來... 所以就算問佢地都係講少少咁. 但總的來說, 佢地都係開心... 因為我仔仔放學返到家都係好cheerful咁.

今朝我地個站只係多左一個K3哥哥咋... 睇來我地個站唔係咁多人搭校車 / 讀KV....

原帖由 little_chit 於 08-9-4 22:23 發表
各位媽咪

而家先有時間上BK, 等我講吓問到阿仔D咩..

昨天唱"London Bridge".
今天唱"Twinkle, Twinkle, Little Star"
Mickey Mouse變本書比老師, 故事關於"返學"

不過以上有幾成真,就要自行判斷.::" />

佢仲話 ...
‹ 上一主題|下一主題