用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

大家好! 我係黎報到架!  我個仔叫卓弦,讀K1F.

hi, 我個仔子謙曾經提過有小朋友叫"卓然",我估可能係你個小朋友'卓弦"

chadmama,

你好呀, 歡迎你, 我仔叫晉熹(jonathan), 卓弦係邊組呢? 我仔話佢係蘋果組, 不過唔知係咪真.

雙子媽媽,

上星期的某天, 老師的確係送左包紫菜佢食呀.

原帖由 chadmama 於 08-9-16 23:08 發表
大家好! 我係黎報到架!  我個仔叫卓弦,讀K1F.

咩真係架? 我仲challenge佢係唔係講大話, 因為之前同佢講過唔可以再要司機叔叔比佢的紫菜. 睇黎我要返去同佢say sorry (如果佢仲記我我話過佢的話).
原帖由 stliu 於 08-9-17 09:16 發表
chadmama,

你好呀, 歡迎你, 我仔叫晉熹(jonathan), 卓弦係邊組呢? 我仔話佢係蘋果組, 不過唔知係咪真.

雙子媽媽,

上星期的某天, 老師的確係送左包紫菜佢食呀.

...

我有同事都係啱啱過左個禮拜去完返黎, 佢都係住祈福酒店. 我都知佢地個swimming pool好正, 我都試過book, 不果full 晒.

其實我上年已經去過一次, 去左歡樂世界, Zoo同睇馬戲. 爭水上樂園未去過, 聽聞今年加多左啱小朋友玩的area, 而我亞囝係超鍾意游水的, 所以咪去多次羅. 不果我同事話好多人, 週圍都排長龍, 攪到我都有d擔心. 妳知啦, 係pool度乾曬排隊, 真係好金架. 我仲struggle緊去唔去四海一家, 其實如果得我一家三口我地係會去的, 當見識吓羅, 不果我老公的亞哥一家5口去, 如果唔好食, 又唔平, 佢地好傷架ma.
原帖由 little_chit 於 08-9-16 22:46 發表
雙子媽媽

我一家剛剛去完長隆, 三日兩夜.我哋去咗睇circus show, zoo, 仲有係祈福的water world玩. Jaden好開心, 尤其個泳池,好啱小朋友玩, 又有韆鞦, 搖搖板,多條兒童滑梯.Jaden玩到唔拾得走.   妳係另一 ...

子謙話自己係西瓜組

雙子媽媽,

我諗Cyrus會鍾意媽媽係勇於講sorry的, 又難怪, 咁司機叔叔之前又真係成日請佢食紫菜嘛. 我仔之前冇乜食過紫菜架, 因為我地好少買, 上星期佢話老師送左一包俾佢. 佢居然食晒!

kanahose,

之前睇左你的留言, 都唔記得講, 你真係個好爸爸, 咁照顧子謙.  

請問K1F分左幾多組呢?

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-17 10:08 發表
咩真係架? 我仲challenge佢係唔係講大話, 因為之前同佢講過唔可以再要司機叔叔比佢的紫菜. 睇黎我要返去同佢say sorry (如果佢仲記我我話過佢的話).
...

我哋坐的士經過水上樂園,門口真的好多人入場, 可能是長假期,特別多人啦!我仲以為水上樂園淨係啱大人玩.  祈福的泳池好似唔係住客都可以去, $25入場, 妳可以check吓!

今次阿仔第一次去睇馬戲, 但因為d音響太大聲,佢成場要我用手掩著佢隻耳仔, 又睇到目定口呆. 可能太刺激啦! 之後問返佢 好唔好睇, 佢話有少少驚,原來驚d空中飛人跌落嚟.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-17 10:14 發表
我有同事都係啱啱過左個禮拜去完返黎, 佢都係住祈福酒店. 我都知佢地個swimming pool好正, 我都試過book, 不果full 晒.

其實我上年已經去過一次, 去左歡樂世界, Zoo同睇馬戲. 爭水上樂園未去過, 聽聞今年加多左啱 ...

Dear Jonathan mama, 是守賢 Brandon mama 先啱, 他說是綠楊舊友

angellychan,
啊, Brandon mama 我識呀, 仲幾熟!

傑傑同brandon一架校車, 咁咪即係同jonathan一架車囉? 因為佢都係OY線架! 不過佢頭站上車, 所以你都唔會知邊個係佢啦!  

原帖由 angellychan 於 08-9-17 14:20 發表
Dear Jonathan mama, 是守賢 Brandon mama 先啱, 他說是綠楊舊友

各K1F媽媽, 幾日無上黎, 大家好!!!
尋日個書包有本"朗文"書, 我唔知應唔應該收起, 今日照ling 返學, 但今日又攞返黎, 其實要唔要攞返學校家? 仲有今日a
Arthur 媽媽

... 唔知部機點解無啦啦打唔到.

... 今日Arthur貼咗個蘋果貼紙, 我問佢係唔係蘋果組, 佢話係. 仲話A - APPLE.

妳哋D小朋友呢, 有咩貼紙呀 ?
Arthur 媽媽

amymitpro

唔係妳講,我都唔知今日貼咗個貼紙係佢仔衫度,Jaden都係蘋果貼紙喎.每次問佢,佢都話自己蘋果組.

各位K1F媽咪,daddy

阿仔話今日Miss Tam教咗個"大"字,仲伸開手腳扮"大"字. 又話Miss Tam話"大風","大海". 仲講話有個人比大風吹咗落海.   我想小朋友都會好深刻認識到個"大"字, 很有趣的教法啊!

仲有,我都想知本書係咪要帶.阿仔話係,唔知真唔真?

原帖由 amymitpro 於 08-9-17 18:05 發表
... 唔知部機點解無啦啦打唔到.

... 今日Arthur貼咗個蘋果貼紙, 我問佢係唔係蘋果組, 佢話係. 仲話A - APPLE.

妳哋D小朋友呢, 有咩貼紙呀 ?

little_chit & amymitpro,

本書應該係每日帶返學, 等老師響學校同佢地睇, 直到教完為止. 你地仲有冇印象orientation當天, 老師話, 到本書有個印(不過我唔記得個印"給"響邊呀), 的時候, 就可以將本書放入果個橙色情景folder (有課室, 老師公仔同埋一個小男孩/女孩)裡面.  

果個情景folder你地攞過出來玩未呀? 我見有mami攞左出來同小朋友一齊玩, 小朋友好鍾意, 仲講左好多上堂的野呀, 所以我都想試下玩下...

我仔之前都有做個人型大字呀, 不過佢係講住大快活呀! 佢未講大風, 大海. 老師真係好好, 將D字串連埋, 一次過學左個形容詞.

原帖由 little_chit 於 08-9-17 22:22 發表
amymitpro

唔係妳講,我都唔知今日貼咗個貼紙係佢仔衫度,Jaden都係蘋果貼紙喎.每次問佢,佢都話自己蘋果組.

各位K1F媽咪,daddy

阿仔話今日Miss Tam教咗個"大"字,仲伸開手腳扮"大"字. 又話Miss Tam話"大風","大海".  ...

好耐無上黎
各位好呀

我個仔又話自己係蘋果組

但我再問下

佢話有bear bear熊組同青蛙組

佢都係亂說多架啦

我個仔叫Ian 洺銦,你地幫我問下係唔係你地仔仔o個組
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

Hi, Stliu

我都想和阿仔玩吓情景folder, 等佢更投入這故事學習. 我要"的"起心肝.... 奈何晚上的時間好似特別短.

我都日日check吓佢本故事書,因為唔知邊日敎完蓋印.

原帖由 stliu 於 08-9-18 08:48 發表
little_chit & amymitpro,

本書應該係每日帶返學, 等老師響學校同佢地睇, 直到教完為止. 你地仲有冇印象orientation當天, 老師話, 到本書有個印(不過我唔記得個印"給"響邊呀), 的時候, 就可以將本書放入果個橙色情 ...

哈哈.......我本來都想問吓, 竟然比Arthur媽快一步tim . 我問Cyrus使唔使帶返學, 佢話梗係要啦. 不果我唔知信唔信佢好. 另外, 佢都同我講話老師比左個蘋果貼紙去, 仲話羅比我睇, 點知轉頭大家都唔記得左. 妳地話個貼紙袋係衫袋, 死啦, 我地尋晚已經洗左衫tim
原帖由 amymitpro 於 08-9-17 17:56 發表
各K1F媽媽, 幾日無上黎, 大家好!!!
尋日個書包有本"朗文"書, 我唔知應唔應該收起, 今日照ling 返學, 但今日又攞返黎, 其實要唔要攞返學校家? 仲有今日a

回覆 # 的文章

但我個仔話星星組, 重有太陽同月亮組....
Dear Jonathan mama, 請問點可以upload張相在這裡, 好似 jonathan 張相咁..thx

雙子媽媽,

我都唔為意仔仔有蘋果貼紙添!

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-18 09:57 發表
哈哈.......我本來都想問吓, 竟然比Arthur媽快一步tim . 我問Cyrus使唔使帶返學, 佢話梗係要啦. 不果我唔知信唔信佢好. 另外, 佢都同我講話老師比左個蘋果貼紙去, 仲話羅比我睇, 點知轉頭大家都唔記得左. 妳 ...

angellychan,

我都唔知究竟有幾多組添!

嘻, 張相我今朝都搞左一陣呀. 我略略講下, 睇下你明唔明, 唔明再問我啦.
你去而家睇緊呢版的頂頭位置, 應該見倒"觀看賬號", click入去, 會見倒你D個人資料, 中間位置有"編輯個人資料", 再click入去. 右手邊有個選項係"上傳頭像", 你click入去, 就有指示架喇. 張相唔知使唔使縮細先, 但我都將幅相縮細左架,  變左100 X 150 pixel咋. 整完你save就得. 有其他mami教, 可能要logout左再login 返先至見倒轉左相架. 因為今朝我整完, 見佢冇變過, 仲以為整唔倒添(你知啦, BK成日都short short地!  )點知原來係得的.

原帖由 angellychan 於 08-9-18 09:58 發表
但我個仔話星星組, 重有太陽同月亮組....
Dear Jonathan mama, 請問點可以upload張相在這裡, 好似 jonathan 張相咁..thx

‹ 上一主題|下一主題