用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

我都問個附近既 Kumon, 佢都話無k1班, 無試堂,所以真係唔太清楚,
Arthur 媽媽

chingchingb.ma,

唔該晒你就真!
而家BK呢, 如果係BK主版, PM係仲有提示的, 但教育王國呢邊就冇提示喇. 我開頭以為只係一個PM, 其實係兩邊有兩個PM呀! 唔check就唔知教育王國呢邊果個PM架喇!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-12 20:07 發表
stliu,

Pls check email.

唔好意思,完全唔知收過你嘅pm,因而家BK唔會通知我哋有pm,就算入番個pm centre,如果唔係click番入個message,跟本就睇唔到你已經reply咗。 ...

angellychan & amymitpro,

我老公尋日都問咁去唔去聽下kummon個簡介先, 好似係要聽左簡介先可以試堂? 咁我都有問, 係咪有K1班呢? 佢話有啊! 唔會到時聽完又話K3先有呱?

原帖由 angellychan 於 08-9-14 16:29 發表

Dear Jonathan ma ma, 我樓下嗰間kummon就唔收嘞. 而cambridge english 都係 K3 先收!

Dear Jonathan ma ma, 我諗都值得聽吓kummon嘅, 遲早都要了解/讀...我樓下嗰間就冇得聽住嘞..
I have heard some friends using flash card at home to teach english words, very amazing woh, can read 3 years old book at 2 years old woh.
真係好多嘢要追...
BTW, 識唔識孝賢 ma ma (以前綠楊), 而家同傑傑同一校車...

angellychan,

我都打算去聽下kummon, 但要睇下就唔就倒時間.
flash card我之前有同仔仔玩過, 不過玩左一排就冇心機囉, 就停左...  如果你睇過本書, 信佢個理念呢, 係唔錯架.

孝賢mami我唔識呀, 不過我仔都係讀綠楊N1架... 因為我好少送佢返學, 或者其他mami會識啊.

原帖由 angellychan 於 08-9-16 11:31 發表
Dear Jonathan ma ma, 我諗都值得聽吓kummon嘅, 遲早都要了解/讀...我樓下嗰間就冇得聽住嘞..
I have heard some friends using flash card at home to teach english words, very amazing woh, can read 3 years ol ...

妳地的小朋友有無報料話今日做左d咩呀? 返多左一個鐘, 唔知係唔係開始學字呢?

雙子媽媽,

佢冇點講呀, 淨係好開心咁話老師俾左本書佢.
佢今朝有情緒呀, 可能放左long weekend, 唔肯起身返學呀, 氹掂佢, 上校車都okay. 好在佢放學時心情都okay.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-16 14:23 發表
妳地的小朋友有無報料話今日做左d咩呀? 返多左一個鐘, 唔知係唔係開始學字呢?

stliu,

我Cyrus今朝反而好ok wor. 我估死佢after long weekend 會扭計, 出奇地又無wor . 小朋友的行為真係估佢唔到.

我after lunch打比佢, 佢喂左一句就唔同我講嘞, 所以完全唔知佢今日做過咩. 我媽咪話佢一入屋就話好hungry, 要食飯. 再檢查佢的茶點盒, 只係食左一半, 唔怪得啦.:cry:
原帖由 stliu 於 08-9-16 15:05 發表
雙子媽媽,

佢冇點講呀, 淨係好開心咁話老師俾左本書佢.
佢今朝有情緒呀, 可能放左long weekend, 唔肯起身返學呀, 氹掂佢, 上校車都okay. 好在佢放學時心情都okay.

...

雙子媽媽,

Cyrus確係叻叻呀!
我仔平時D禮拜一其實都會有"morning sickness"即係逢星期一都會有情緒, 係開學頭兩個禮拜都冇事. 估唔到今日又回復常態囉. 睇來, 禮拜日晚都係唔好玩得太開心, 免得佢禮拜一會唔想返學.

食唔晒茶點? 會唔會唔夠時間食呢? 我仔通常都食晒架. 同埋我見今日多左一個鐘, 俾多左少少野佢添. 不過, 我都係諗緊果個唔夠水飲的問題, 但又唔知點解決呀...

我朋友女女讀K3, 佢話, 佢地個水樽裝滿水, 放學時都係飲晒架, 即係都飲好多水. 如果只係茶點時間飲一杯, 真係少左D...

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-16 15:19 發表
stliu,

我Cyrus今朝反而好ok wor. 我估死佢after long weekend 會扭計, 出奇地又無wor . 小朋友的行為真係估佢唔到.

我after lunch打比佢, 佢喂左一句就唔同我講嘞, 所以完全唔知佢今日做過咩. 我媽咪話佢一 ...

Dear Jonathan ma ma, which book of flash card are you referring to??

其實佢好多時都食唔晒d茶點 , 唔知係唔係唔啱胃口, 定係早餐未落格. 係呢, 妳知唔知佢地大約幾多點係茶點堂架 . 亞囝今朝飲左約4安奶+一片果jam麵包.

我就係怕佢玩到心散, 所以尋日比較早返左屋企, 仲有我媽咪睇小左15分鐘家好月圓陪佢瞓. 可能瞓多左小小, 就好dd羅.
原帖由 stliu 於 08-9-16 15:37 發表
雙子媽媽,

Cyrus確係叻叻呀!
我仔平時D禮拜一其實都會有"morning sickness"即係逢星期一都會有情緒, 係開學頭兩個禮拜都冇事. 估唔到今日又回復常態囉. 睇來, 禮拜日晚都係唔好玩得太開心, 免得佢禮拜一 ...

angellychan,

係"如何教寶寶閱讀", 佢係中文翻譯. 英文係"Your baby can read", 同一系列有幾本的. 理念唔錯, 但我冇恆心呀!
本書我都係去公共圖書館借.

原帖由 angellychan 於 08-9-16 15:46 發表
Dear Jonathan ma ma, which book of flash card are you referring to??

雙子媽媽 ,

我仔呢就有時係太早起身, 食唔晒早餐, 不過佢好古惑, 成日話, 陣間有茶點食, 唔會肚餓, 所以好多時早餐都食唔晒架!  反而茶點就清晒!

茶點係幾點我都唔清楚呀. 我估都係10點幾咁上下, 係咪呢?
哈哈, Cyrus婆婆好好呀, 睇少15分鐘家好圓月陪佢瞓. 我仔尋晚其實唔算夜瞓, 同平時差不多, 估計係佢之前玩得太開心... 所以今朝唔願起身返學呀!

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-16 16:01 發表
其實佢好多時都食唔晒d茶點 , 唔知係唔係唔啱胃口, 定係早餐未落格. 係呢, 妳知唔知佢地大約幾多點係茶點堂架 . 亞囝今朝飲左約4安奶+一片果jam麵包.

我就係怕佢玩到心散, 所以尋日比較早返左屋企, ...

如果真係10點幾先食茶點, 佢應該食得落架bor, 因為話晒都隔左成3個鐘, 不果呢d細路.....真係.........

唉........過左呢個long weekend, 又要擔心下一個嘞. 因為我地黎緊個星期六去長隆, 星期日夜晚先返. 希望唔好玩喪就好啦 .
原帖由 stliu 於 08-9-16 16:16 發表
雙子媽媽 ,

我仔呢就有時係太早起身, 食唔晒早餐, 不過佢好古惑, 成日話, 陣間有茶點食, 唔會肚餓, 所以好多時早餐都食唔晒架!  反而茶點就清晒!

茶點係幾點我都唔清楚呀. 我估都係10點幾咁上下, 係咪呢?
哈哈,  ...

各位,我遲了報到

你地好,我仔仔叫子謙,都係讀KENT RD K.1F,今日我跟褓姆車返學,褓姆話佢平時會比百力滋和糖果小朋友,但係晤會放入書包,我問佢最近紫菜和粟米通邊個比個小朋友,佢話老師比,我返到學校問老師,佢話係會比哩小朋友,我有擔心小朋友食會敏感,因為佢氣管差,今日係有一本書,我問子謙明天要帶返學嗎?佢又話唔駛,但係佢識得講返少少內容出,唔知係咪教,暫時我係個仔口中知到有4個老師:MISS TAM, MISS MAN, MISS CHAN, MISS AU, 唔知你地知唔知?

子謙媽媽, 妳好

我個囝Cyrus都係搭褓母車, 佢個司機同跟車ee好鍾意比紫菜佢食. 因為佢仲有好幾包, 我就同佢講如果司機叔叔再比就話比佢聽屋企仲有, 唔要嘞. 點知, 第2日我又係書包仔發現一包, 不果佢話係老師比的. 唔知係怕我鬧定真係老師比架呢? 不果我都無深究呢個問題. 仲有, 我記得老師比個一包旺旺先貝佢.

至於老師, 我個囝無同我mention有其他老師. 不果佢成日都烏吓烏吓, 加上佢唔多鍾意講學校野, 所以我都無咩點問.:(
原帖由 kanahose 於 08-9-16 16:55 發表
你地好,我仔仔叫子謙,都係讀KENT RD K.1F,今日我跟褓姆車返學,褓姆話佢平時會比百力滋和糖果小朋友,但係晤會放入書包,我問佢最近紫菜和粟米通邊個比個小朋友,佢話老師比,我返到學校問老師,佢話係會比哩小朋友,我有擔心 ...

kanahose,

歡迎你呀. 我諗零食果D, 老師係開學先會俾D小朋友, 等佢地有個開心感覺. 遲D應該唔會再咁經常有食物送俾佢地, 你可以唔使咁擔心. 如果真係擔心, 不如叫你小朋友等你返來先食, 如果係怕佢氣管唔好, 到時你同佢一齊食, 叫佢請你食多D囉... 嘻嘻...

會唔會Miss Au同Miss Chan係幫手的老師呢? 之前我仔話有個Miss Cha, 唔通係Miss Chan先真?

雙子媽媽,

唔好太擔心啦, 一於開開心心去長隆玩啦. 希望到時天氣唔好太熱就好了, 如果好似剛過去的weekend就會辛苦D...

原帖由 kanahose 於 08-9-16 16:55 發表
你地好,我仔仔叫子謙,都係讀KENT RD K.1F,今日我跟褓姆車返學,褓姆話佢平時會比百力滋和糖果小朋友,但係晤會放入書包,我問佢最近紫菜和粟米通邊個比個小朋友,佢話老師比,我返到學校問老師,佢話係會比哩小朋友,我有擔心 ...

回覆 # 的文章

唔好意思,其實我係DADDY,我太太好少上網,所以由我負責報告有關BK的資訊,而我返工係ON SHIFT,所以好多時我會多時間照顧子謙,我返工會比佢婆婆照顧,等到太太放工或放假先佢負責,MISS CHAN 好像負責英文,MISS AU負責彈琴,我問MISS TAM課室係咪好凍,佢話都唔係,佢地都會幫小朋友穿外套

oh sorry 子謙daddy
原帖由 kanahose 於 08-9-16 17:21 發表
唔好意思,其實我係DADDY,我太太好少上網,所以由我負責報告有關BK的資訊,而我返工係ON SHIFT,所以好多時我會多時間照顧子謙,我返工會比佢婆婆照顧,等到太太放工或放假先佢負責,MISS CHAN 好像負責英文,MISS AU負責彈琴,我問 ...

雙子媽媽

我一家剛剛去完長隆, 三日兩夜.我哋去咗睇circus show, zoo, 仲有係祈福的water world玩. Jaden好開心, 尤其個泳池,好啱小朋友玩, 又有韆鞦, 搖搖板,多條兒童滑梯.Jaden玩到唔拾得走.   妳係另一topic問四海一家的comment, 我本來book咗,但因為中秋加價至$188,所以冇去到.希望妳哋得開心D.
原帖由 雙子媽媽 於 08-9-16 16:25 發表
如果真係10點幾先食茶點, 佢應該食得落架bor, 因為話晒都隔左成3個鐘, 不果呢d細路.....真係.........

唉........過左呢個long weekend, 又要擔心下一個嘞. 因為我地黎緊個星期六去長隆, 星期日夜晚先返. ...
‹ 上一主題|下一主題