用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

Arthur仔尋晚又係有鼻水, 今朝就好d, 有少少,我都照比佢返, 諗住今日同佢睇醫生. 咁其實都開始多人病病, 大家要小心留意啦.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-11 10:36 發表
其實免得過, 我都真係唔想同佢請假. 因為+埋連續幾日假期, 真係怕佢過左後又唔願返學. 不果, 將心比已, 我都唔想佢'野'到人. 或者今日放左學後睇吓點先. 其實我今朝都有同佢食返d舊藥(for 收鼻水的), 不果依家d菌咁 ...
Arthur 媽媽

All,

我仔今日放學後, 又有返鼻水呀. 睇來, 明天可能要病假一天呀...
大家都保重身體!

原帖由 amymitpro 於 08-9-11 11:29 發表
Arthur仔尋晚又係有鼻水, 今朝就好d, 有少少,我都照比佢返, 諗住今日同佢睇醫生. 咁其實都開始多人病病, 大家要小心留意啦.

唔會係比Cyrus野到呀?
原帖由 stliu 於 08-9-11 13:31 發表
All,

我仔今日放學後, 又有返鼻水呀. 睇來, 明天可能要病假一天呀...
大家都保重身體!

雙子媽媽,

應該唔係,一班裡面咁學生, 互相傳染都唔奇. 唔使咁介懷... 我諗大家都唔想自己小朋友傳染俾人, 但亦都唔想小小鼻水就唔返學... 哈哈, 唯有希望佢地身體強壯D啦! 果時, 我地個家庭醫生話, 要到差不多3年班, D小朋友先冇咁易病. 所以, 仲有幾年捱呀!

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-11 14:18 發表
唔會係比Cyrus野到呀?

我問阿仔,晉熹係唔係蘋果組,佢話係橙組.
又講咗成六個不同的組別名稱..e.g. banana, pear, strawberry, grape
唔知係咪真?  

原帖由 stliu 於 08-9-11 10:20 發表
little_chit,

我仔仔叫晉熹, 等我今日返去問下佢識唔識希哲先. 我仔又係咁架, D答案好慳, 得一兩個字咁. 有時問佢, 佢答左, 我又覺得佢唔知係咪敷衍我咁. 唔知真定假.

雙子媽媽,
我都會緊張架, 因為實在小朋友細, ...

little_chit,

但我問仔仔,佢果組係咪有Jaden, 佢又話有喎? 唔通, 佢應承左老師係secret, 所以佢聲東擊西? 有咁醒嗎?  

原帖由 little_chit 於 08-9-12 08:42 發表
我問阿仔,晉熹係唔係蘋果組,佢話係橙組.
又講咗成六個不同的組別名稱..e.g. banana, pear, strawberry, grape
唔知係咪真?  

I am so lucky, in the class with patient Ms Tam and Ms Man, and with a group of nice parents!!
Really many students caught a cold ah, my estate in Tsuen Wan, already 3 KV students who take school bus got a cold this morning...I will take kit kit to swim this weekend to make him stronger!!
By the way, any parents here has started some extracurricular activities for children yet? learn to swim? musical organ? kummon?

angellychan,

同意呀, Miss Tam 和Miss Man都好好呀.
而呢度的家長都係好好, K1F又要好幾個家長, 大家可以好好交流.
請問你住荃灣, 係OY橙黃車嗎? 我仔都係橙黃車呀.
我地只幫仔仔報tom lee的music wonderland咋, 9月底開始, 因為佢上個月底才剛夠三歲.
除左呢個之外, 未報其他呀.

原帖由 angellychan 於 08-9-12 10:17 發表
I am so lucky, in the class with patient Ms Tam and Ms Man, and with a group of nice parents!!
Really many students caught a cold ah, my estate in Tsuen Wan, already 3 KV students who take school bus  ...

All,

我仔今朝又冇事, 冇鼻水, 冇體溫高. 唔知點解, 佢尋日返完學就有幾上徵狀, 會唔會校車同學校都係冷氣地方, 所以容易有鼻水呢?
都好, 返埋今天, 有個long weekend隔一隔.
響呢度預祝大家中秋節快樂!

stliu,

Cyrus今朝都無咩野, d鼻水收左好多, 不果我都有比佢繼續食吓藥先. 加上無發燒, 所以我都有比佢返學.

我都無同亞囝報咩課外活動, 因為都唔知報咩好. 同埋我想等佢適應晒返學先.

聽日我會同仔仔去海洋公園, 之後返我媽咪度做節. 中秋正日會返大嶼山麻麻度, 希望佢假期返黎唔好又扭計唔返學啦.

原帖由 stliu 於 08-9-12 10:25 發表
All,

我仔今朝又冇事, 冇鼻水, 冇體溫高. 唔知點解, 佢尋日返完學就有幾上徵狀, 會唔會校車同學校都係冷氣地方, 所以容易有鼻水呢?
都好, 返埋今天, 有個long weekend隔一隔.
響呢度預祝大家中秋節快樂! :iloveit ...

Dear jonathan ma ma, I only know the school bus is white with blue strip.  kit kit also mention 橙黃車 but i don't understand.  I live in Tsuen Wan 愉景新城.

kummon they have 2 weeks free trial.  I just wonder if I should let kit kit try the english oral one...I know KV is good at Chinese and Maths, just afraid English may be a bit lagging behind...

雙子媽媽,

節目好豐富呀! Cyrus一定會玩得好開心了!

all,

尋日我放工返屋企, 仔仔伸左雙右手手指公出來, 話: 手指公, 隔籬個朋友仔, "棚棚"槍, 跟住佢就係用呢個姿勢"jar"住支筆... 應該係老師教的口訣. 幾得意.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-12 10:35 發表
stliu,

Cyrus今朝都無咩野, d鼻水收左好多, 不果我都有比佢繼續食吓藥先. 加上無發燒, 所以我都有比佢返學.

我都無同亞囝報咩課外活動, 因為都唔知報咩好. 同埋我想等佢適應晒返學先.

聽日我會同仔仔去海洋公園 ...

咁你仔仔應該係同我仔一架校車了, 佢係頭站上車的. 校車路線係橙黃色(同佢個名牌一樣色), 愉城真係好多KV學生上車呀! 好大陣仗.

係呀, 我老公都話公文數有試堂呀. 問我好唔好俾仔仔試喎.
我尋日又講開, 俾唔俾仔仔學畫畫. 我老公問, 有冇D英文學畫畫的班呢? 咁咪一次過又可以學英文, 又可以畫畫? 哈, 俾佢笑c!

原帖由 angellychan 於 08-9-12 10:44 發表
Dear jonathan ma ma, I only know the school bus is white with blue strip.  kit kit also mention 橙黃車 but i don't understand.  I live in Tsuen Wan 愉景新城.

kummon they have 2 weeks free trial.  I j ...

我又無聽Cyrus提起呀. 不果我依家都小問左佢野, 廢時比壓力佢. Jonathan肯自己報料真係好叻仔.

我地仲book左下個星期去長隆, 其實上年同時間已經去過, 不過當時亞囝細, 水上樂園好似唔係好啱玩. 聽聞今年加上小朋友area, 所以再去多一次. 我地一行16人, 希望佢玩得開心但又唔好心散啦.

原帖由 stliu 於 08-9-12 11:29 發表
雙子媽媽,

節目好豐富呀! Cyrus一定會玩得好開心了!

all,

尋日我放工返屋企, 仔仔伸左雙右手手指公出來, 話: 手指公, 隔籬個朋友仔, "棚棚"槍, 跟住佢就係用呢個姿勢"jar"住支筆... 應該係老師教的口訣. 幾得意 ...

我都有問Arthur, 有無同學叫希哲, 佢陰陰咀笑住答我 "有" , 我問佢有無同希哲玩, 佢唔答我喎.

另外, 亞囝今日小咗鼻水, 不過今朝我都照比藥佢食,
Arthur 媽媽

雙子媽媽,

我仔係一時時架咋, 佢自動報料的情況真係好少呀!
節目真係好豐富喎!長隆我地都想去, 但可能遲D等天氣冇咁熱, 你地一行16人實好好玩啦!

amymitpro,

有時佢地的表情動作, 搞到我地唔知佢地講真定講笑啊!
哈哈!

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-12 11:37 發表
我又無聽Cyrus提起呀. 不果我依家都小問左佢野, 廢時比壓力佢. Jonathan肯自己報料真係好叻仔.

我地仲book左下個星期去長隆, 其實上年同時間已經去過, 不過當時亞囝細, 水上樂園好似唔係好啱玩. 聽聞今年加 ...

Dear Jonathan mama, I called Kummon this morning, they say 3 years old can attend "english as foreign language", which is similar to Chinese flash card method of KV.  But when I ask the Kummon centre at my estate, they say 3 years old is too small....
So your Tom Lee course has been queuing for a long time? I heard it need to be applied since birth!

咁即係你家附近的kummon冇三歲的公文英文可以試堂?
又會咁?
我地如果係試堂就會響美孚.
tom lee果度, 之前係我老公去登記, 俾個名佢先, 唔使俾錢. 係其他mami後來提我, 原來小朋友到3歲就要自己打去問, 因為佢未必記得打返俾我地. 不過, 我估如果你有興趣, 都可以打去問... 可能有位剩? 我都唔清楚呢...

原帖由 angellychan 於 08-9-12 13:35 發表
Dear Jonathan mama, I called Kummon this morning, they say 3 years old can attend "english as foreign language", which is similar to Chinese flash card method of KV.  But when I ask the Kummon centre  ...

stliu,

Pls check email.

唔好意思,完全唔知收過你嘅pm,因而家BK唔會通知我哋有pm,就算入番個pm centre,如果唔係click番入個message,跟本就睇唔到你已經reply咗。

原帖由 stliu 於 08-9-12 15:41 發表

咁即係你家附近的kummon冇三歲的公文英文可以試堂?
又會咁?
我地如果係試堂就會響美孚.
tom lee果度, 之前係我老公去登記, 俾個名佢先, 唔使俾錢. 係其他mami後來提我, 原來小朋友到3歲就要自己打去 ...

Dear Jonathan ma ma, 我樓下嗰間kummon就唔收嘞. 而cambridge english 都係 K3 先收!
‹ 上一主題|下一主題