用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

大家都陪緊你呀!
你睇,大家都情未了,緣未了,得閒都click嚟呢度。
原帖由 stliu 於 11-11-29 23:13 發表
係囉, 好勁!
係, 早幾個月真係好唔捨得, 所以而家係失而復得! 哈. 不過, 冇你地陪我啦! 個個上晒小學!

LA,

係噃. 情未了, 好有文彩!!

原帖由 LA 於 11-11-30 11:11 發表
大家都陪緊你呀!
你睇,大家都情未了,緣未了,得閒都click嚟呢度。

回復 2# LA 的帖子

LA,

尤其我呢個大閒人, 我點捨得你地呀, 我都好多時會上離莊下有無人嫁.

我都好懷念肥妹幼稚園生活, 輕鬆好多, 小一真係可怕, 同幼稚園生活好似兩回事咁.  不停默書同TEST, 跟手又話要考試, 想死

我都好懷念大家. 我都間唔時有上來睇下架.
those were the good old days 呀!
果時真係無憂無慮, 佢地上左小學, 我更覺得KV 老師們的付出真係好多.
上小一,我覺得大人適應得辛苦過小朋友呀.
可能只係我啦.
原帖由 fatbabyfat 於 11-11-30 14:20 發表
LA,

尤其我呢個大閒人, 我點捨得你地呀, 我都好多時會上離莊下有無人嫁.

我都好懷念肥妹幼稚園生活, 輕鬆好多, 小一真係可怕, 同幼稚園生活好似兩回事咁.  不停默書同TEST, 跟手又話要考試, 想死 :igiveu ...

stliu, 恭喜呀!真係再續根德緣。
係呀,小學是很忙,好似打仗咁。亞女考完試又到亞仔了,我冇乜精力同亞仔温習。下星期尾開始考,現在還未有時間同佢温。希望今個週末可以搞得掂啦。

原帖由 stliu 於 11-11-30 15:06 發表
我都好懷念大家. 我都間唔時有上來睇下架.
those were the good old days 呀!
果時真係無憂無慮, 佢地上左小學, 我更覺得KV 老師們的付出真係好多.
上小一,我覺得大人適應得辛苦過小朋友呀.
可能只係我啦.
...

回復 1# Felicia726 的帖子

Felicia726,
多謝你呀!
long time no chat !
我都覺得小學好似打仗咁, 其實我只係要顧一個, 你仲要顧兩個, 佩服呀!
阿仔已經考左一次試, 放聖誕假都可以好好玩下. 所以, 我而家感覺都幾relax.

回復 1# stliu 的帖子

肥妹今個禮拜都剛剛考完啦, 可以開開心心放假去玩.

真係好快放假了, 我自己心情都好holiday mood咁.
晉晉返埋今個禮拜, 下星期一回校party, 咁就放聖誕了.
佢地一年三個學期, 放完假, 亦係2nd Term的開始了.

原帖由 fatbabyfat 於 11-12-9 16:17 發表
肥妹今個禮拜都剛剛考完啦, 可以開開心心放假去玩.

小學重有 christmas party嫁咩, 我唔聽到肥妹話學校有party, 唔知肥妹學校有無呢, 我今晚返去問下肥妹, 不過佢都係答唔到我多, 個dean 人

原帖由 stliu 於 11-12-12 11:17 發表
真係好快放假了, 我自己心情都好holiday mood咁.
晉晉返埋今個禮拜, 下星期一回校party, 咁就放聖誕了.
佢地一年三個學期, 放完假, 亦係2nd Term的開始了.

...

Hello fbf,
Yes ah, there is Christmas party in primary school. I think your daughter's school also has one. Have you checked the school calendar? Don't worry, the homeroom teacher will tell the students about the upcoming school Christmas party.
You guys are happy la, finished exam... my son's exam is coming up this week, got no time and not yet relax mood to do Christmas shopping yet.

原帖由 fatbabyfat 於 11-12-12 12:38 發表
小學重有 christmas party嫁咩, 我唔聽到肥妹話學校有party, 唔知肥妹學校有無呢, 我今晚返去問下肥妹, 不過佢都係答唔到我多, 個dean 人

Felicia 726,

我只知佢地有個 christmas concert, 唔知等唔等於 christmas party 呢????? 我無深究.

咁都好呀, 考完試先放假, 可以盡情玩, 但好可怕, 坐我後面個同事, 佢女都係剛剛派完成績表無耐, 佢又係度話1月要 test, 要度下 christmas holiday 邊幾日要同女溫書, 點解小學咁可怕, 沒完沒了的 test 同 exam:igiveup:

Hello fbf, how are you and your girl? Yes ah, primary schooling is like this... my children next test week will be in March, so we will have Lunar New Year to prepare and/or catch up. But we are already too busy with weekly dictations, quizzes, etc. not much spare time to revise for exams ahead of time. You will get used to this kind of study hard schedule gah la, haha. Study hard play hard, have fun during Christmas and New Year holidays ah!
Cheers.

原帖由 fatbabyfat 於 11-12-12 14:45 發表
Felicia 726,

我只知佢地有個 christmas concert, 唔知等唔等於 christmas party 呢????? 我無深究.

咁都好呀, 考完試先放假, 可以盡情玩, 但好可怕, 坐我後面個同事, 佢女都係剛剛派完成績表無耐, 佢又係度話1月 ...

Felicia,

Please check PM

fbf

Hello fbf,
Check pm. = )

原帖由 fatbabyfat 於 11-12-13 16:17 發表
Felicia,

Please check PM

fbf

hey我又返lai la~~:loveliness:

stliu, 一入lai就見到你既好消息, 恭喜你呀, 弟弟都入埋kv, 下年o係kv d bday party可能會見到你wor.  hehe...

終於完成大囝既first考試了. 嘩~ 考試前o係咁test呀, dict, 中/英oral, 閱讀報告啦咁, 巧忙呀, 個日曆寫滿哥哥d 校內test/dict/report submit time schedule

不過聽日哥哥學校去旅行, 下星期三又有xmas party, 之後即放假   細佬o係 kv聽日有bday party, 跟手已經放假, 里個xmas去返祖國長隆同東莞玩呀, disney 兩間酒店好早就已經book爆哂喇, 到e+都未玩佢o地最新既toy story.

我好日holiday mood呀

不過這兩個月無乜點理細佬d學習進度... 我真係有d內疚.... 因為d時間去哂哥哥度都好似唔係好夠洗咁, 出年細佬仲要考小一tim.... 點算...

回復 1# jjhh 的帖子

jjhh,
係呀, 我都好開心細佬入倒KV, 真係得來不易!
我大仔的小一生涯, 第一個sem已經差不多完結(佢地三個sem), 感覺真係好快, 佢考試時我地又係如臨大敵. 感覺仲緊張過自己份工. 雙職父母真係好快, 放工返家又開始第二份工. 其實唔想出咁多力同佢溫習, 但暫時都唔敢放手佢自己溫, 我怕太hea, 佢不能收復失地.

回復 2# jjhh 的帖子

jjhh,

你出現啦, 肥妹未又係咁, 又係不停默書, mental, test, 剛剛完左考試, 可以開開心心放 christmas 啦.

好得人驚, 無上 bk 一輪, 轉晒版面, 搞好耐先出到 post.

我係呢度祝大家身體健康, 過一個開心的聖誕假期.

fatbabyfat 發表於 11-12-22 15:23
好得人驚, 無上 bk 一輪, 轉晒版面, 搞好耐先出到 post.

我係呢度祝大家身體健康, 過一個開心的聖誕假期. ...

Dear parents,
Merry Christmas!
‹ 上一主題|下一主題