用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

我其實最後都無見過, 唔知係唔係連貼帶衫洗左. 今晚要返去check吓d衫袋先 .
原帖由 stliu 於 08-9-18 13:59 發表
雙子媽媽,

我都唔為意仔仔有蘋果貼紙添!

我又試下放我個仔張相先
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

jocola,

嘻嘻, 有機會我送仔仔返學時, 睇下認唔認倒你仔仔先.

原帖由 jocola 於 08-9-18 14:51 發表
我又試下放我個仔張相先

張智傑來也

原帖由 stliu 於 08-9-18 16:04 發表
jocola,

嘻嘻, 有機會我送仔仔返學時, 睇下認唔認倒你仔仔先.

張智傑又來也, thx jonathan mama

angellychan,

嘻嘻, 傑傑個樣都好baby呀!  
好似K1F上來傾的, 多數係仔仔mami呀... 囡囡係咪得芷晴媽媽一個呢?

原帖由 angellychan 於 08-9-18 23:06 發表

張智傑又來也, thx jonathan mama

morning everyone,

我尋日問Cyrus老師有無教字字佢話有, 教腳字, 仲話老師第起隻腳佢地睇. 不果後來越講越誇張, 話老師除埋隻鞋wor . oh by the way, 妳地知唔知有首吹波波歌係點唱架. 好似something like "吹個吹個大波波,..........". 亞囝話老師有同佢地唱, 不果佢唔記得左係點唱. 出面好大雨, 妳地的小朋友有無帶雨褸呀
原帖由 stliu 於 08-9-19 08:45 發表
angellychan,

嘻嘻, 傑傑個樣都好baby呀!  
好似K1F上來傾的, 多數係仔仔mami呀... 囡囡係咪得芷晴媽媽一個呢?

雙子媽媽,

我仔今朝返學著鞋時,將隻鞋打橫放響腳中間, 話係個A字, 都幾得意. 吹波波首歌之前有mami post過出來. 不過我唔記得歌詞呀. 呢首歌我仔N班時唱過, 我尋日問佢係咪學校唱, 佢又唔係好啋我...

今朝真係好大雨呀, 好在上校車時冇落, 小朋友唔使淋雨.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-19 10:01 發表
morning everyone,

我尋日問Cyrus老師有無教字字佢話有, 教腳字, 仲話老師第起隻腳佢地睇. 不果後來越講越誇張, 話老師除埋隻鞋wormouth:" /> . oh by the way, 妳地知唔知有首吹波波歌係點唱架. 好似somethin ...

Dear All,

沒上來這裡一段日子, 搞到我都入錯了topic, 很高興見到囡囡迦瑜同學仔的家長~

不知不覺又返了幾個星期學, 總括來說, 囡囡都很喜歡上學, 每天早上見到校車都急急腳跳上車, 不過她很少告訴我當天學校發生的事, 有時心情好時才會突然間"爆"幾句。

她很喜歡班主任 Miss Tam 及 Miss Man, 還說 Miss Tam 好鍚佢喎, 她有時都會提下坐隔離的同學仔"子謙",仲話同佢好 friend

我之前問過亞囝幾次, 老師叫佢中文名定英文名? 佢答老師叫我Cyrus 羅, 咁有無識到其他小朋友?佢地叫咩名, 佢講左一個名比我聽, 我估佢應該聽錯, 因為佢話有個同學仔叫'燒銀紙'
原帖由 kuyu0905 於 08-9-19 11:18 發表
Dear All,

沒上來這裡一段日子, 搞到我都入錯了topic, 很高興見到囡囡迦瑜同學仔的家長~

不知不覺又返了幾個星期學, 總括來說, 囡囡都很喜歡上學, 每天早上見到校車都急急腳跳上車, 不過她很少告訴我當天學校發生 ...

哈哈,你囝囝好搞笑

唔知會唔會真係有咁上下個名, 可能姓 "蕭" 叫 "恒""志" or something like that... 不過我暫時都無講過囡囡講過呢個名

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-19 11:24 發表
我之前問過亞囝幾次, 老師叫佢中文名定英文名? 佢答老師叫我Cyrus 羅, 咁有無識到其他小朋友?佢地叫咩名, 佢講左一個名比我聽, 我估佢應該聽錯, 因為佢話有個同學仔叫'燒銀紙'
...

其實佢同我講的時候係好認真架, 佢一講我即時忍唔住係度笑, 佢仲問我笑咩tim. 雖然佢每日都係度燒緊我d銀紙, 不果佢唔知點解羅
原帖由 kuyu0905 於 08-9-19 11:39 發表
哈哈,你囝囝好搞笑

唔知會唔會真係有咁上下個名, 可能姓 "蕭" 叫 "恒""志" or something like that... 不過我暫時都無講過囡囡講過呢個名

我亞仔都話教個"腳"字 同 "手" 字喎, 可能係堅.
Arthur 媽媽

Arthur 就成日提個同學名:"陳鈞浩", 又話同佢同組, 好似好friend咁, 但我真係唔知佢係唔係講真.

請問有無"陳鈞浩"既家長回應呢?

原帖由 kuyu0905 於 08-9-19 11:39 發表
哈哈,你囝囝好搞笑

Arthur 媽媽

kuyu0905,

歡迎你歸隊呀! 呢度有個家長kanahose, 佢仔仔叫子謙喎, 都係K1F, 可能就係++講的同學仔.
我仔呢, 到今日都未講到俾我聽隔籬位同學仔叫咩名. 尋日就話屋企某架車係叫"譚浩陽" 我之前未聽過呢個名, 估計係佢KV的同學的名.

雙子媽媽,

燒銀紙呢個名真係好得意... 可能真係近音字呀. 佢地又未識認字, 老師講呢個名, 佢直覺聽倒就以為係囉. 哈哈!

哈哈,你囝囝好搞笑

我仔仔叫郭子謙,我問佢哩同學仔名,佢唔係好答。

stliu,

我現在好少上來, 一來身體唔係咁好, 二來工作都好忙, 自上次上來之後都差不多隔了成個月了。

係呀,我都係咁諗,kanahose 的囝囝可能就係坐kaka隔離的同學仔, 除了他之外, 她好似都講過一個名,不過好快我又唔記得左。

之前坐校車,就經常發現她的書包裡多了很多咭/工作紙,她說是哥哥送的,我諗係她同車的同學仔送給她的。

原帖由 stliu 於 08-9-19 12:46 發表
kuyu0905,

歡迎你歸隊呀! 呢度有個家長kanahose, 佢仔仔叫子謙喎, 都係K1F, 可能就係++講的同學仔.
我仔呢, 到今日都未講到俾我聽隔籬位同學仔叫咩名. 尋日就話屋企某架車係叫"譚浩陽" 我之前未聽過呢個名, 估計係 ...

amymitpro,

可能係真架,佢講得咁清楚,但點解好似來來去去都係男仔名?

我試過問囡囡有無女同學,佢又講唔出喎,唔通呢班真係男仔多過女仔?

P.S. 我 O Day 個日都係有4-5個男仔 + 2個女仔 (包括我囡囡)

原帖由 amymitpro 於 08-9-19 12:25 發表
Arthur 就成日提個同學名:"陳鈞浩", 又話同佢同組, 好似好friend咁, 但我真係唔知佢係唔係講真.

請問有無"陳鈞浩"既家長回應呢?

而家的小朋友好老積呀,第日聽你講得多,就會搬返出來,學你講野呀 

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-19 12:04 發表
其實佢同我講的時候係好認真架, 佢一講我即時忍唔住係度笑, 佢仲問我笑咩tim. 雖然佢每日都係度燒緊我d銀紙, 不果佢唔知點解羅

回覆 # 的文章

請問有無小朋友叫"張凱嘉"?++有無英文名?

剛才想回覆你的訊息, 打完又無左, BK 呢排真係...  

我無刻恴同囡囡改英文名, 我問她老師如何叫她, 都係叫佢 "迦瑜" , 之前上英文班前, 我就叫佢 "kaka" , 所有有時人家用英文問她"what's your name" 時, 她都會答" my name is kaka", 唔知老師上英文堂時會唔會叫了英文名字?

子謙有無改英文名?

原帖由 kanahose 於 08-9-19 14:23 發表
請問有無小朋友叫"張凱嘉"?++有無英文名?
‹ 上一主題|下一主題