用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀!
樓主: sjlam
go

報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀! [複製鏈接]

簽名被屏蔽

thanks,咁你BB幾大呀?讀書未?
原帖由 LOKLOK89 於 08-9-16 14:26 發表

之前有媽咪講過俾佢讀n1容易病,但第一年讀書都容易病,到k1就有抵抗能力.只要上學打齊針及水痘針就沒有問題

原帖由 cyrus-mummy 於 08-9-17 13:31 發表
thanks,咁你BB幾大呀?讀書未?

大囝現在k3,細囝快13個月

Hello 各位, 我是新手媽媽, 想請教你地! 我囝囝是0710 bb, 現在都為bb 計劃緊番n1和幼稚園問題, 其實我bb是細仔我是否明年2009/9月要開始報幼稚園? 知否那些幼稚園是一條龍升小, 中學?
囝囝: 爸爸和媽媽希望你健康快樂成長

其實要看妳想佢時讀書,就要一年前以上心儀幼兒園報名

原帖由 LOKLOK89 於 08-9-16 14:26 發表

之前有媽咪講過俾佢讀n1容易病,但第一年讀書都容易病,到k1就有抵抗能力.只要上學打齊針及水痘針就沒有問題

多數話返nursery容易病, 我說未必的, 每個小朋友不同的. 我囝囝返nursery都無嘜點病過. 但有些小朋友一返學可能真係成日病的, 是的話, 我想父母再按情況決定讓不讓小朋友繼續nursery, 因我也有朋友, 佢個仔nursery成日病, 結果讓佢k1先開始讀書, 咁又無問題喎! 我都喜歡自己的小朋友讀nursery, 因為家裏無嘜小朋友, 我兩公婆返工, 小朋友一天到晚對住我工人, 我唔想佢成為小霸王, 覺得早點送佢去幼兒班好d. 但每個人的家庭情況唔同. 如有爺爺嫲嫲睇住, 我想會好d.

咁你都會俾細囝讀n1嗎?邊間呀?
原帖由 LOKLOK89 於 08-9-17 14:26 發表

大囝現在k3,細囝快13個月

今日打去德福幼稚園問 09/10 Nursery full 晒喇!!
年初打去問佢又話唔收表, 要等9月,
而加打去問佢又話 full 晒, 太過份喇!!!

唔好意思呀, 請問"直資"是否="政府津貼"學校?  我唔0係太清楚呢?
囝囝: 爸爸和媽媽希望你健康快樂成長

原帖由 KS68 於 08-9-18 14:43 發表
唔好意思呀, 請問"直資"是否="政府津貼"學校?  我唔0係太清楚呢?

應該係剛剛相反,直資同政府津貼無關,
直資學校不受小1派位制度限制,
佢o地有話事權自己自行收生.
eg收番自己幼稚園d學生o甘

希望無答錯你 ^^

我暫時淨係報o左1間翠茵,
不過學費好乸利 ><
鍾意o個d kindergarten又無n1
諗住k1再轉校
但另1方面又諗緊到底應唔應該搵過間可以n1直接升埋k1,唔洗o甘煩,但o個d幼稚園可能要跨區,好遠o甘........
好煩!!請問有無comment? thx!

我阿b係07年10出世,依家都揾緊啲n1學校,但係我問過啲幼兒園,佢話個b要歳半先可以報呀,所以依家唯有等啦。。。

原帖由 vicky_tang 於 08-9-18 16:56 發表
我阿b係07年10出世,依家都揾緊啲n1學校,但係我問過啲幼兒園,佢話個b要歳半先可以報呀,所以依家唯有等啦。。。

我亞b都係0710,但翠茵都收o左我亞b's form,
而維景灣幼稚園都同我排緊隊la wor........
係咪你指你心儀o個間至係o甘?

醒目開學勳章

原帖由 hiunam116 於 08-9-17 12:47 發表
我亞仔係0701,報09年8-9月返N1..
我九月頭同佢寄晒form去報名勒...到依家仲未有消息話叫我地去interview喎....真係好擔心太遲呀..

我都好心急呀!我報個幾間都係未通知幾時invterview。mouth:" />

有冇好介紹

我家住美孚, 囡囡在07年12月尾出世, 而家仍在思考報邊間幼兒園, 有冇建議呢?

原帖由 cyrus-mummy 於 08-9-17 23:02 發表
咁你都會俾細囝讀n1嗎?邊間呀?

哥哥那間基督教服務處觀塘幼兒學校

係呀! 校服都好貴呀! 讀得幾個月就轉校...好似好哂喎...

原帖由 g心批 於 08-9-18 15:56 發表
我暫時淨係報o左1間翠茵,
不過學費好乸利 ><
鍾意o個d kindergarten又無n1
諗住k1再轉校
但另1方面又諗緊到底應唔應該搵過間可以n1直接升埋k1,唔洗o甘煩,但o個d幼稚園可能要跨區,好遠o甘........
好煩!!請問有無comm ...

想問n1係唔係2歲先讀得架, 我囡囡係0711, 要唔要報定名先呀!

醒目開學勳章

原帖由 zoe98chan 於 08-9-24 01:07 發表
想問n1係唔係2歲先讀得架, 我囡囡係0711, 要唔要報定名先呀!

要睇吓你想報邊間幼兒園,我知有d一有出世紙就接受報名,最好打個電話問清楚。

大家好,我都係新mama,bb係07/12尾,超細仔,睇完你地嘅討論,都諗住比佢係2009/2010讀插班n1,我住馬鞍山,有冇mama都係呢區,有冇好建議,多謝。
‹ 上一主題|下一主題