用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀!
樓主: sjlam
go

報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 蛋撻 於 08-9-3 14:34 發表

啊,咁受歡迎的幼兒園咪唔使諗插班囉...

都唔係架,總有d學生會有機會退學架嗎....我聽d老師講為咗般屋退學都會有架。

大家會揀公立 or 私立果d ?
學費相差好遠呀 , 私立果d真係好d ?
另外 , 大家會唔會報國際班呢 ?

原帖由 sjlam 於 08-9-3 19:22 發表

都唔係架,總有d學生會有機會退學架嗎....我聽d老師講為咗般屋退學都會有架。
亨仔自己 blog :
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

醒目開學勳章

原帖由 亨仔媽咪 於 08-9-5 00:30 發表
大家會揀公立 or 私立果d ?
學費相差好遠呀 , 私立果d真係好d ?
另外 , 大家會唔會報國際班呢 ?

我個人睇法....幼兒園公立同私立都差唔多....我會睇環境(清潔、活動空間)、同老師態度多d law。但幼稚園分別就大d,好睇你想bb將來讀邊間小學.....如果公立/津貼小學就無所謂(因為都係計分或抽籤收生),直資/私立小學...要面試收生,所以bb讀開邊間幼稚園都有d影響ga。

原帖由 蛋撻 於 08-9-3 13:50 發表

去到邊都見到你既樂媽

係囉~ 又咁橋架~

我都好想報多幾間, 但係又唔知邊d好~

新手媽媽

大家好, 我係新手媽媽, 我bb May 08 出生,其實bb邊年至可讀n1呢?? 同埋我應該幾時至幫bb報n1???

請各位靚靚媽媽多多指教

我想個囡讀有英普班既幼兒園,但其實咁細個要出去九龍塘讀書又好似好辛苦咁,矛盾。

醒目開學勳章

原帖由 BBElvis 於 08-9-5 13:03 發表

大家好, 我係新手媽媽, 我bb May 08 出生,其實bb邊年至可讀n1呢?? 同埋我應該幾時至幫bb報n1???

請各位靚靚媽媽多多指教 ...

2010/2011年度(2011年9月入學) 報名時間每間都唔同,最好打電話問吓!

想問下基教即係邊間呀? 全名係咩呢?? thanks~

死啦. 我個女07年1月出生. 但係我到而家都未決定幫個女報邊間呀. 原來要決定啦. 我真係要快d搵先至得啦.

大家好

我有兩個女女
長女係  05年 1月, 今年以"大女" 年齡入讀聖心k1,
上一年係入讀啟思幼兒園, 即係 nursery.

而細女係 07年11月, 即俗稱0既細女, 佢係可以足兩歲時插班入讀 2009-2010 年 (即 出年11月後) 的 nursery

因為 nursery 係要足兩歲先可以入學的

而我都可以分享小小經驗0既.

因為讀 nursery 係要足兩歲先入讀得, 即是話小朋友相對地係年齡細一點, 自理能力都可能跟"大仔"有一定距離

如未介片, 表達能力等

就如我兩個女為例

長女係 "大女", 1月出世, 現在佢讀 k1 , 同班中都有同年年尾出世的同學, 咁即時話同年1 月 同 同年12月之分別了, 即係相差一年呀  

幼女係"細女 " 11月出世, 我都會同佢 apply 近屋企的 (家姐之前讀果間) 2009-2010  nursery, 插班生

再係 2010-2011 報 聖心k1 , 到時再決定佢能力可否跟到, 再決定來年是升k2, 還是以 超大女身份讀k1

所以大家係選 nursery 讀時, 都不防可以唸呢間學校是祇讀 nursery , 學習自理等...
還是繼續升 k1 , 直至讀完k3

所以當年我幫我長女報學校 (nursery)時, 以近屋企, 學校環境行先

因為一心都會幫佢係升 k1 時再申請其他學校 繼續升讀 希望幫到大家

醒目開學勳章

原帖由 celerydream 於 08-9-5 14:08 發表
想問下基教即係邊間呀? 全名係咩呢?? thanks~

--->http://www.hkcs.org/cdcb/eces/eces.html

Kiteli
我的諗法同你的都一樣, 我個女係0709出世, 屬於"細女", 我幫佢報左向屋苑附近的啟思幼兒園, 亦都係要插班, 近屋企目的係唔想阿女咁細個咁辛苦, 起碼唔抗拒返學, 學習群體生活, 讀得開心d. 同時亦物色緊心儀的K1, 能夠接到好的小學就更好. 我都覺得聖心幾好, 難考嗎 ?

原帖由 kiteli 於 08-9-5 23:21 發表
大家好

我有兩個女女
長女係  05年 1月, 今年以"大女" 年齡入讀聖心k1,
上一年係入讀啟思幼兒園, 即係 nursery.

而細女係 07年11月, 即俗稱0既細女, 佢係可以足兩歲時插班入讀 2009-2010 年 (即 出年11月後) 的  ...

回覆 # 的文章

我亞b都係0407尾出生! 我睇過好多幼兒園要 9月後先可以download d application form 呀 同埋好多都無插班!

sjlam, 你亞b如果插班, 係唔係要讀多一年n班, 先可以上k班 (因為要足2yrs8mths)!

原帖由 MelodyLeung11 於 08-9-9 13:48 發表
Kiteli
我的諗法同你的都一樣, 我個女係0709出世, 屬於"細女", 我幫佢報左向屋苑附近的啟思幼兒園, 亦都係要插班, 近屋企目的係唔想阿女咁細個咁辛苦, 起碼唔抗拒返學, 學習群體生活, 讀得開心d. 同時亦物色緊心儀的 ...

咦, 妳有機會同我住係附近嗎 ??
我亞女都係讀啟思 nursery ka , 係屋企對面, 車都唔水答.

聖心, 大女都係返了個多星期, 都未知呀 ,
暫時都 ok, 佢地都好 systematic ka 做野

難唔難考真係見仁見智, 相信佢都係繼 st.paul 後多人考0既 一間

re : 細女 申請 2009-2010 nursery

我幫細女交了 form不過未有消息幾時 interview 呀 !!
如果妳收到, 可以話聲我知嗎 ??

返 nursery 原因, 仲有 ka, 就係唔想佢成日對住工人姐姐, 返學可以學到咁多0既野呀

所以我好贊成比佢地早d 返學校. 反工上 playgroup 都係咁多錢

僑寶寶係0712出世,就算明年9月幫佢補2010年9月讀k1做細仔,都好輸蝕,未讀n1就要考k1,唉!

醒目開學勳章

原帖由 BBB2006 於 08-9-9 16:13 發表
我亞b都係0407尾出生! 我睇過好多幼兒園要 9月後先可以download d application form 呀 同埋好多都無插班!

sjlam, 你亞b如果插班, 係唔係要讀多一年n班, 先可以上k班 (因為要足2yrs8mths)! ...

係呀!n1比9月入學讀多一個學期。

Anyone know when to apply St. Paul & Scared Heart

Hi kileli,

請問你囡囡讀緊的啟思好嗎?(環境, 老師有否愛心, 教學方面...等)

thanks

yelan mama
‹ 上一主題|下一主題