用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀!
樓主: sjlam
go

報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Loky10 於 08-11-19 23:53 發表
想請問各位mama有冇諗下家長interview時嘅衣著呢?bb最緊要舒服同整齊,爸爸可以恤衫西褲,但我地mama呢?套裝又好似太嚴肅,causal又太唔莊重,大家有冇意見呢?唔知会唔会計埋我哋嘅印象分呢? ...

我諗都會有d 印象分呱, 我自己大多著西褲, 而家秋冬, 上身咪著 twin set 囉, 整整齊齊順眼便可, 要話著到好 formal, 套裝我又覺得不用, 都覺好似太嚴肅. 總之比人覺得尊重大會, 唔太失禮便可.

我個女也是07年1月出世, 我也有想過比她2月插班 ,但是她09年讀n1 , 到09年9月開學也是讀n1 , 因為她年齡未足2歲8個, 現在報讀n1 ,唔知啱唔啱呢? 月                                                                                                                                             
原帖由 yee79 於 08-8-25 12:42 發表
hello, 我仔係07年1月, 我住yau ma tei, 而附近都冇一條龍既學校, 所以我都報左幾間, 因我想亞仔下年2月插班, 我見佢係屋企好似開始好悶咁, 哈哈, 可能我覺咋

但我點知邊間幼稚園有直資學校, 因我睇學校既website  ...

gundamseed, 啱..建議您快d報tim, 因為好多間幼兒學校已經收晒申請表, 安排緊面試, 有d甚至已經in完架啦....

醒目開學勳章

HI各位媽咪,
一口氣睇晒咁多頁...我有些問題想請教大家:
囝囝係0711BB, 同佢報咗屋苑附近6間N, 不過相信機會都幾微...有啲就講到明計輪候號碼, 咁遲至交表實冇份啦...有啲就睇INTERVIEW表現, BB係細仔唔知到時會表現如何, 但就算有機會讀都要插班, 唔知校方會唔會考慮埋小朋友年齡呢個因素呢? 除非好OUTSTANDING啫, 否則都唔會咁好留個位比啲細仔/細女...對嗎?

其實我都係報住先, 呢頭學位比較緊張, 有得讀咪返, 冇就等下一年, 或者APPLY K1.

另外, 想問下囝囝係咪應該2013定2014讀小一? 一定要夠6歲先可以讀, 咁係咪做2013插班生或2014大仔? 假如佢明年2009入咗N, 然後升K1, K2, K3, 咁咪有兩個月(9-11/2013)冇得返學?

應該點安排? 請指教!

原帖由 方麗娟 於 08-11-22 14:33 發表
HI各位媽咪,
一口氣睇晒咁多頁...我有些問題想請教大家:
囝囝係0711BB, 同佢報咗屋苑附近6間N, 不過相信機會都幾微...有啲就講到明計輪候號碼, 咁遲至交表實冇份啦...有啲就睇INTERVIEW表現, BB係細仔唔知 ...

Hello,
我bb都係11/07,我响以下web-site睇到09小学申請資格係話個小朋友响9/09時要滿5歲8個月就得 (http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/poa%20lft%202009%20c.pdf)咁我諗我哋bb响2013時應可報小一,因佢哋到時都已5歲10個月
我依家已同佢報咗5間学校嘅N班,有一間最快下星期in,希望有机啦!其他就話要等bb大d先有得in,但我怕佢哋in哂d大仔,学位都收到七七八八,到時都冇位比我哋d細仔,諗到都好擔心!祝大家都好運啦!!!!

dear 方麗娟, Loky10,

又唔洗太擔心, 一般幼兒學校(特別係志願團體辦學個d)會預留部份位俾細B, 等佢地滿兩歲時才入學, 您地報左5/6間咁多, 總有學校收的...讀小一官/津校只要滿5歲8個月已可入讀, 所以您讓小朋友做大仔/細仔都得, 即2013/14年9月入讀小一都無問題, 只是有個別私校幼稚園生只收到8月31日前出生的小朋友, 咁就要做大仔了...

希望幫到您!

各位大無大埔區既媽媽可以比d意見呀!
如果唔揀直資,有咩可以揀呀?
bb10/07出世!而家應該係咪無得再報架啦?
好煩惱呀!

Pls adv. when I need to apply playgroup ?  My BB is one years old now. (Her birthday in October, 2007.

Tks 981212

原帖由 981212 於 08-11-25 14:19 發表
Pls adv. when I need to apply playgroup ?  My BB is one years old now. (Her birthday in October, 2007.

Tks 981212

Hi 981212,
Do u mean the nursery class for 2 year old BB? if so, I think you better to call all your favorite schools and ask them whether you can still apply as for my understanding, the deadline of application for some well-known school was due already.  If you are talking about the playgroup for your BB now, I think you can serach from web-site and there are so many different kind of class for any age of BB.  I also serached a playgroup for my BB who is now 1 year old too and will start from Jan 09.  Hope this helps!

大家馬鞍山/沙田之友update吓啦!

我仔仔(12/07)係11月29日in了兩間nursery class,一係早上1145hrs.in boxhill,二係下午1400hrs. in 火炭樂基。兩者比較,我覺得boxhill啲老師有心機in啲,雖然bb唔識反應同講嘢,但老師都撩BB玩。但hkps我就覺得好求奇,問了兩句就話問完,可能佢好多人in嘅關係。

不過boxhill話,若佢收我BB,我要交埋其他月份嘅學費來留位,即係我B2010年1月先入學,但要比埋9-12月嘅學費....$1x,xxx來留位?!

原帖由 kinyee125 於 08-12-2 09:25 發表

我仔仔(12/07)係11月29日in了兩間nursery class,一係早上1145hrs.in boxhill,二係下午1400hrs. in 火炭樂基。兩者比較,我覺得boxhill啲老師有心機in啲,雖然bb唔識反應同講嘢,但老師都撩B ...

唔係嘛! 留位費要預繳咁多先,好似交稅渦!
佢想lock 實d 人,唔比佢地想其它學校啫!

原帖由 kinyee125 於 08-12-2 09:25 發表

我仔仔(12/07)係11月29日in了兩間nursery class,一係早上1145hrs.in boxhill,二係下午1400hrs. in 火炭樂基。兩者比較,我覺得boxhill啲老師有心機in啲,雖然bb唔識反應同講嘢,但老師都撩B ...

我bb係11/07,但仲未收到boxhill's interview信呀!!!請問你幾時入form?同老師問佐d乜呀?好心急同好擔心,好似有好人已in估佐, 唔該哂!!!

另外,你所講嘅預繳留位費,係咪会响真正返学後会當之後嘅学費?如交佐之後又冇揀依家,咪会唔退番囉!!!係的話,都幾揾笨噃!!成萬幾蚊!!!!!

回覆 # 的文章

我係11月初入form,同埋,好似11月29日in晒,你快啲打電話去問吓啦!

至於問啲乜,佢用英文問,多數問我地問題,因bb都未識講野,一般問題,邊個照顧佢,學習用spoon食野未等等,真係好一般的問題,但佢有撩bb,睇下佢有乜反應。

幣啦~~ 我咩都未報喎. 之前打過電話問心儀嘅學校, 佢地叫我等bb到16/17個月至報喎. 咁我而家係咪要即刻報返呀?? d學校會唔會唔收我個申請架?

原帖由 kinyee125 於 08-12-4 09:34 發表
我係11月初入form,同埋,好似11月29日in晒,你快啲打電話去問吓啦!

至於問啲乜,佢用英文問,多數問我地問題,因bb都未識講野,一般問題,邊個照顧佢,學習用spoon食野未等等,真係好一般的問題,但佢有撩bb,睇下佢有乜反應。 ...

唔該哂!我今日打去問佐,佢地話我BB應該会响l月第二輪先in,另外in你嗰個係咪洋人嚟?你係咪揀佐international class先用英文in呢?咁佢地有冇問bb眼耳口鼻?apple?orange?etc?
‹ 上一主題|下一主題