用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 個老師叫我個女,唔好學,唔想見到佢,叫佢走... ...
go

個老師叫我個女,唔好學,唔想見到佢,叫佢走... [複製鏈接]

我個女轉咗去間新 Ballet School 学芭蕾舞,学咗一個半月,第一堂,個 Miss 已經話佢質素差,叫佢單獨一個出嚟不停練習,佢都係第一堂這樣做係咪巳經令佢自尊心受損,點解唔係叫 D 同学同佢一齐跳,介紹佢俾 D 同学認識,令佢融入,我去接佢放学時,個 Miss 話佢以前係 XX 跳,嗰度質素較差,暗示嗰 Miss 不合資格,叫我最好俾 女女一星期學 3 次。本身 2 times per weeks , 我當然唔理佢啦!我心諗一星期學7次好冇!女女對於叫佢單獨出嚟練習已經很唔開心,第一次去到新環境已經俾人話佢跳得差,不停跳,我己經安慰佢,叫佢用心練習。
到第二堂要交表格參加這間 School 一年一度表演,cos 我個女女係新生,而又俾這個 Miss 話佢 unqualified,此外,也要繳交 800 表演費,當然要了解清楚佢係咪可以有資格表演,份 form 遲交了 1 week ,果嗰資深 Miss 話我嗰女 "玩嘢 " 。嘩!身為老師講埋此俗語。這堂也有個 new student ,但待遇不同女女,cos that student 以前 learning at 有名氣 Ballet School .
到了第三堂女女交 Form 時,嗰 Miss 又話,佢遲交,已經選定角色,話又要佢再排過,好不滿,但在女女末交 form 前,学校已經有個 Miss 致電給我,我已話女女參加表演。點解到佢交 Form 時又話佢,不緊要,如果已經安排好,咪唔好俾佢表演,慳番啦!女女又唔敢同我講,怕我唔俾佢學,cos she likes Ballet much ,我話同 Miss 講這情況,佢話唔好!好了,到了表演前 4 堂女女才知道表演角色,佢已經在家不斷練習,到表演前原來女女不停俾嗰 Miss 鬧,鬧佢跳得唔好,仲話,叫佢唔好帶,唔想見到佢,叫佢走!女女係度睇吓其他同学點跳,that Miss 又鬧佢,"睇住人哋做嘜,諗吓自己點跳"。原本她受了這委屈她也不敢同我講,到表演前一天她在家哭,由姐姐告訴我才知道,到了表演日,女女堅持唔肯去表演,雙眼哭至紅腫,話怕這2 個 Miss 再鬧佢,佢好驚,點解會攪成咁?女女話其他学生係度"玩"又亂跳又唔鬧佢,剩係針對佢,點解!
   0    0    0    0

咁衰既,搵佢負責人投訴啦,呢dmiss拎你女女黎出氣,全港唔係得佢地先有得學,點計要俾錢佢黎受佢氣啊,如果頃唔掂數上消委會投訴佢地
linlin~~~快高長 哈哈哈

魅力公主 醒目開學勳章

....衰到咁嫁><

真係好衰喎,邊間呀,請PM話我知。我仔仔都有學芭蕾舞,學校老師好有心機對小朋友,雖然我個仔仲係好細,但我見D大姐姐同老師的關係非常好,學校每兩年一度的慈善匯演,係全校學生一齊參與,唔會因為跳得唔好就冇得表演,我個仔第一次參加演出只係三歲機,校長都好鼓勵,仲讚我個仔咁細個都跟到。校長講過「如果小朋友跳得唔好,唔關小朋友的事,係我地做老師的教得唔好,係我地冇用最啱的方法教佢地」,我幾咁感動呀!

我都有同女女講,你跳得唔好,當然會俾人鬧,我亦不會不分清紅造白,一面倒幫住個女,由於這間 School 有位 Miss 係我朋友,亦唔關這個 Miss 事,個 Miss 就好好人,好 nice , 因為時間唔啱,故此,女女末能給這個Miss 教,本想叫其他 Miss take care 我個女,點知個2 位 Miss (一位係資深,應該係負責人,而另一位應該係初級教師),女女話每次佢跳錯少少舞步,初級嗰位 Miss 就立即拉埋嗰位資深 Miss 一邊話我女女又點錯,而針對佢,我個女己經10 Yrs , 也係怕事D 人,又怕我知,只好匿埋哭,好笑!表演姐,玩姐吸收經驗,點解攪到小朋友這樣,萬一因為佢哋不專業、不負貴行為令她失去學芭蕾舞興趣,後果誰來負責!到表演嗰日,我向我識 Miss 投訴,我話要 refund D 表演費及入場費,個 Miss 安慰我們,亦和哭到失聲的女女傾,女女話我以後都唔想去這叫女女放心去跳,唔會有人再鬧佢,女女才換衫去表演,of course that Miss 當然冇鬧佢,當佢透明,表演後我問女女仲係唔係度学,佢話唔知!

醒目開學勳章

真係好衰ar,邊間呀,請PM話我知, thanks

醒目開學勳章

As your daughter likes ballet dancing, will you consider to try other ballet school?      As far as I Know, a lot of ballet school offer trial class (the first lesson is free of charge) for new student.

回覆 # 的文章

這些咪識做生意,我都好唔明白 D 人諗嘜?邊個先係你老細?既然開間学校出嚟都係想多学生学,口碑好,玩針對俾人唱臭你或者俾家長嚟質問你原因,到頭來誰蝕底?之前女女学
KUMON 個 centre 個主持人又係,態度惡劣,句句都同你開火咁,這些人做生意都做成咁,仲話教好自己的小朋友,你話呢?

Would you PM me the school??

不如你下你女女插班咩級, 边間學校?
係miss 本身的問題or 佢唔鍾意你女女先前的學校??
其實巿面咁多ballet schools,
除時都轉得啦!!!

原帖由 laichun1126 於 08-8-23 14:33 發表

原帖由 vanvan 於 08-8-22 18:59 發表
我個女轉咗去間新 Ballet School 学芭蕾舞,学咗一個半月,第一堂,個 Miss 已經話佢質素差,叫佢單獨一個出嚟不停練習,佢都係第一堂這樣做係咪巳經令佢自尊心受損,點解唔係叫 D 同学同佢一齐跳,介紹佢俾 D 同学認識,令佢融入,我 ...

Having read your last few messages, I regret for what your daughter has been gone through.  If you & your daughter treated ballet as a leisure, should go to some place where she enjoyed.  

Of course, if the teacher(s) are serious, they should teach their students in serious manner instead of insulting the student.  As you mentioned, your daughter is a reserve girl, suggest to have more support to her.   Why not change the school.

Nevertheless, I have a different opinion from what your said about' The teacher should be aware of who the boss is'.

This is risky, as you may miss serious & good teacher from the positive side for your daughter.

Fianlly, I wasn't there & then, I could not share the same feeling with you when your daughter faced the incident.

Hope your duaghter will join the classes with caring teachers in the future.  In fact, I would consult some users of those schools before joining the class even the free trial class.

Yau Mum

原帖由 vanvan 於 08-8-23 11:21 發表
這些咪識做生意,我都好唔明白 D 人諗嘜?邊個先係你老細?既然開間学校出嚟都係想多学生学,口碑好,玩針對俾人唱臭你或者俾家長嚟質問你原因,到頭來誰蝕底?之前女女学
KUMON 個 centre 個主持人又係,態度惡劣,句句都同你開火咁, ...

pls pm the school to me.

回覆 # 的文章

Yau Mum ,
多謝你的意見,希望女女可以找到位適合佢的BALLET TEACHER !當然如果我個女跳得唔女,唔專心,俾老師鬧係應該的,但老師應該一視同仁,而對那些由細跳到大的学生係度倒搗亂的学生就唔鬧,點解?可能你末遇過如此遭遇,未能身同感受,anyway 我只是發表我的不滿。Thanks for your reply !!

pls pm the school to me.thx!
原帖由 vanvan 於 08-8-22 18:59 發表
我個女轉咗去間新 Ballet School 学芭蕾舞,学咗一個半月,第一堂,個 Miss 已經話佢質素差,叫佢單獨一個出嚟不停練習,佢都係第一堂這樣做係咪巳經令佢自尊心受損,點解唔係叫 D 同学同佢一齐跳,介紹佢俾 D 同学認識,令佢融入,我 ...

pls pm the school to me.

10歲女孩學興趣班有這遭遇, 可能打擊以後學其他活動信心,是否可轉另外學校, *$ 在我們手, 無謂拿自己女兒 "做實驗". 可否pm這間學校給我.thx

maybe vanvan 識得那校老師不方便pm大家校名, but 他提過參加演出要$800, 大家有無同校都係參加演出要$800的?? 可以代告知; 一來不用vanvan難做, 也可提醒各位BK mani 注意下.
hehe我囝囝剛收到ballet school通知有份演出兒歌金曲頒獎禮, 佢開心到不得了, 幸好我囝囝間ballet school只收每小時$20排舞費, 佢表演過幾次了, 如果每次都成$800 甘實支付不來了, so我幾時都話要搵間有heart既中心學嘢, 人地開間跳舞學校話比你聽唔賺錢就假既, but睇下佢地點收錢法, 我以前就學過幾間髮網要$10, 絲帶$50, 手冊$30, 校袋$150, 連學生証都話要$20-30; 而家呢間已學3年lu, 除左學費從來沒有雜費, 只有參與演出要每小時$20排舞費, ok啦!
but 我都認同無論大家係交幾多錢, 係邊間學都好, 係學咩都好, 老師係唔應該甘去hurt一個小朋友.

can u tell me which poor school it is, thanks
‹ 上一主題|下一主題