用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1 家長
樓主: angelmeiyee
go

創價 2008-K1 家長 [複製鏈接]

各位,

中秋節快樂!!!

Chickee,

昊藍今年帶奧比斯捐款送既飛機燈籠返學,
昨晚去公公婆婆屋企食飯, 我妺妺買個金
魚燈籠比仔仔, 今年有兩個燈籠仔~
祝中秋節快樂!!!

原帖由 Chickee 於 08-9-12 14:34 發表
係喎, 你地今日俾小朋友帶左咩燈籠返學呀? 我仔揀左個星星燈籠, 呢個燈籠已經係前年買的了, 反而新買的佢唔鍾意。

我都係欠普遍話vcd未派! 英文就有~
另外, 想問大家有無收到張通告, 係問參唔
參加家教會選舉, 唔知你地會唔會參加?

原帖由 carmenwong0208 於 08-9-12 19:07 發表
今日老師派左之前未有既普通話vcd, 我想你地有無人欠英文vcd既第4套?

原帖由 hauyi_mama 於 08-9-13 06:57 發表

天藍:

女女是原個沙田柚帶番學校,另外用紙袋裝,她只是上校車後才自己拿,都ok。

昊藍又係話唔食月餅, 話月餅唔好食走
去玩, 真係唔知係唔係?
昊藍昨晚講個新同學仔名, 叫"李紫盈"
唔知係咪真?!

原帖由 jk923 於 08-9-12 16:31 發表
穎穎帶左Hello Kitty燈籠,又話係大堂著左燈黎影相,又話自己唔食月餅,掉左!

maggiechu,

我仔仔都夠3yrs, 同你一樣都係無收到個張
"全港兒童健康比賽"張通告???
我仔仔都係o黎幾日放假, 周圍去玩, 一冷一
熱終於病咗, 今早起身又流鼻水同有d咳, 今
早睇咗醫生, 明天都打算係屋企休息下, 清埋
d咳先返學, 好慘打敗仗, 要請醫生飲茶
你女女好d未???
祝大家既小朋友早日康復! 身體健康!!!

原帖由 maggiechu 於 08-9-15 15:37 發表
我小朋友夠3歲了,但無這張通告  

Hi ~carole_mummy,

我仔仔昊藍都係上午蘋果組o架! 我係屋企聽個
仔仔提個你女女個名, 日後有時間上來大家交流
下!  

原帖由 carole_mummy 於 08-9-13 10:48 發表
第一組
1.angelmeiyee---傲盈(12月囡)---no. 6 -----蕃茄組
2.conniechu------沛悅(1月囡)---no. 6(土瓜灣)-紅蘿蔔組
3.maggiechu--汛唏(30/7)-家長/no.6(何文田)-粟米組
4.kwanchiu---Chloe(3月囡)---no.8馬鞍山--- ...

jk923,

我都同你一樣唔參選家教會委員。
昊藍今早起身有鼻水同咳, 今早睇咗醫生,
明天我都打算唔比仔仔返學住, 休息多一
日先返學, 如明天學校有通告or特別事項,
麻煩可否知? Thx!!!

原帖由 jk923 於 08-9-13 21:41 發表

我都係欠普通話vcd(下)未有,有張通告要簽返去,家教會委員我唔會參選啦。

jk923,

多謝關心! 昊藍咳同流鼻水, 昨天早上睇
醫生問題唔係咁大, 醫生只說是喉嚨發炎,
食藥今早起身咳少, 睇埋今晚如好d就
可能明天返學, 如唔係都會明天係屋企休息
多一日
原帖由 jk923 於 08-9-15 21:56 發表

當然無問題啦!昊藍病得唔重要丫嗎?希望佢快d好返,穎穎等佢返黎玩呀。

moonwongwm,

沛豐咳好d未呀? 中秋節有無去邊到玩?
昊藍昨天都係咳, 昨天睇醫生今日請
病假無返學, 希望食藥係屋企休息
下會快d好番~
祝大家既小朋友早日康復! 身體健康!

原帖由 moonwongwm 於 08-9-16 00:16 發表
各位,你地好呀,我幾日都無上網,因為亞仔病咗 ,係星期四放學返嚟有幾聲咳,到12號早上我見係咳得密咗所以出咗去睇醫生,仲請咗病假,所有原先買咗個"福娃"燈籠一齊返學玩都無份tim.

最近都幾多同學仔病咗wor, ...

我都係無收到"全港兒童健康比賽"張通告?!
希望大家既小朋友都早日康復!!! 開開心心
返番學!

原帖由 Chickee 於 08-9-16 10:33 發表
各位早晨呀!

好幾位小朋友都病左喎, 我仔都有少少鼻水呀, 食左藥好d了。總之大人小朋友都要保重身體啦!

我都係收到普通話(上期) & playtime phonics bk2, 但又收唔到"全港兒童健康比賽"張通告. 唔通老師見到我仔有d ...

Chickee,

雖然你唔係問我, 我插下嘴先, 我都有買個
猴棗未比仔仔食, 我買開"余仁生"個隻, 都
唔錯o架! 約一百三十元一支, 有時有做折
會平少少。

原帖由 Chickee 於 08-9-16 10:40 發表
chy1015,
我想問下猴棗未你係買邊間架? 余仁生? 同仁堂?

另外, 龍脷葉煲南北杏,瘦肉加蜜棗 -- 有無分熱咳or寒咳飲? 我仔氣管敏感, 啱飲嗎?

Thanks!!

...

jk923,

大家都保重身體, 天氣早晚涼,
下午又熱, 時冷時熱, 真係好容
易病, 保重身體!!!
祝身體健康!!!

原帖由 jk923 於 08-9-16 11:00 發表

我都無收到,可能穎穎太瘦。

希望每位病左的小朋友快d好返晒,i~我可能開始作病,頭重重、喉嚨乾同痛,希望可以打勝仗!mouth:" />mouth:" />

Chickee,

昊藍通常食3支就見效, d痰清好多,
我昨天經過"余仁生"見標價$150支,
6支大盒裝就$900, 會員有10%,
我問過職員暫時無做任何優惠, 我
有時見有折, or減價就會入定貨第好多。
俊豪好d未? 仲有無流鼻水???
祝身體健康!!!

all mama,

昨晚仔仔都無咳, 但有時講得野多見仔仔
把聲有d痰聲, 今日返學比個口罩仔佢帶
住返學。
昨天下午收到仔仔班主任"莊老師"打o黎,
慰問仔仔病情, 學校老師真係好細心~
今早我怕仔仔上校車個口罩唔知會唔會
整甩, 打比莊老師同老師講, 書包內有
放個後比口罩, 希望老師協助下, 莊
老師好細心, 同我講今日茶點會安排仔仔
食麵包, 唔會比餅乾仔仔食, 真係好開心
學校老師咁細心, 比仔仔係到返學令我
好安心~
原帖由 Chickee 於 08-9-16 18:00 發表
Thanks, 天藍
余仁生我都有買過, 昊藍通常食幾多枝先見效? 俊豪細個時都有試過食, 但佢食左幾枝都唔見效呢! 但你地咁講, 我又再買黎試下先。

zzzlam,

家教會你會唔會參選???
而我唔會參選, 但投票就會!
竣竣下個月生日, 大個仔三歲啦!真係好開心~
預祝你仔仔生日快樂! 身體健康!

原帖由 zzzlam 於 08-9-16 23:20 發表

10月25日果日我15/16緊呀,因為竣竣果日生日呀,所以唔想擺低佢呀~~但又唔想miss左家教會喎

同意!!! 創價老師真係好為小朋友同家長設想
原帖由 fatty418 於 08-9-17 09:55 發表
All mama,

咁多位同學仔要小心身體呀, 祝早日康復!

尋日收到阿囝班主任周老師電話, 話阿囝響學校撞親個額頭,用左冰同揸藥膏, 周老師好清楚咁交代件事, 佢話問阿囝痛唔痛, 佢又話唔痛, 又無喊, 我返屋企睇下, 只係 ...

Chickee,
今日我睇到俊豪張相, 好靚仔~
俊豪係咪好鍾意笑, 個樣好開心, 好得人鍾意!!!
龍利葉我問過我d同事佢地話係比較偏寒, 同
食緊西藥就唔好同時飲用, 平時可作保健湯水
飲用。

原帖由 Chickee 於 08-9-17 14:39 發表
多謝各位有關猴棗未既資料, 等我都買幾枝俾阿仔清下先!

cheuklokmom,

English Excel
http://www.english-excel.com/index2.php

我聽我friend講, 佢會先為小朋友做個評估, 然後再安排班別。而家我仔係British Counc ...

bubble_bb,

我聽d舊生講做委員要寫政綱之外, 到時仲
(25/10)要遂個上台發表政綱約每人2分鐘,
如當選就每星期有一天要回校開會, 同好多
時星期六要回校幫手, 尤其有活動搞個陣,
所以你要有少少心理準備。
Good Luck!!!

原帖由 bubble_bb 於 08-9-18 01:11 發表
我無呢張通告喎???請問係幾時派ka???

死la! 咩你地咁多人都唔去家教會呀.......我仲傻吓傻諗住平時有時間可以幫下手, 先話做委員, 我以為係做"會員"join吓幫吓手jar.......... 點知今日收到張嘢叫我寫政剛, 真大煲! ...

唔使客氣!
原帖由 Chickee 於 08-9-18 09:40 發表
天藍:
哈哈哈, 我終於整到啦!多謝你之前教我。我擒晚係襯老公約左人, 拿拿聲整的, 平時老公成日都同我爭電腦用, 我好難先有機會呢!

唔該你幫我問龍利葉, 如偏寒, 就唔啱我仔飲了!

fatty418,
好"Q"喎, 我個仔都係鐵頭, ...

穎穎好叻女
莊老師亦好好人

原帖由 jk923 於 08-9-18 13:26 發表
話說穎穎不嬲聽到鬧鐘響都唔會自己起身'咁',咁我呢幾晚都同佢講要自己'咁'鬧鐘,如果唔係就由佢訓,等佢唔洗返學。咁呢兩朝佢真係聽到鬧鐘就自己起身,唔洗我地抱佢起身,咁我應承阿女話比莊老師聽,點知我成8:50先記得打電話,校 ...
‹ 上一主題|下一主題