用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 會唔會因為I 位 而留班 ???? THANKS
go

會唔會因為I 位 而留班 ???? THANKS [複製鏈接]

會唔會因為I 位 而留班 ???? PLS HELP

我子在4歲3個月評 "自閉傾向". 08年9月應升K3.

下個月9月開始有I 位, 老師建議 重讀K2, 這樣I位可以有2年讀.

我自己覺得佢言語, 情緒, 交流, 寫字 比較慢.

會唔會因為I 位 而留班 ????  
PLS HELP

身邊 1半人讚成 , 1半反對.... 多1年學費差不多要多交2萬元...  我都唔知點好..

佢自己知道要留班, 有D唔開心...
   0    0    0    0

我諗唔好因為有I 位而留班,
反而要睇下小朋友的能力,
因為一上K3會寫較多筆劃的字,
如:學校/自己的名/CRAYONS.....

要預計小朋友有無能力適應K3的課程,
如果成班都寫到,
得佢寫唔到,而要遷就程度, 反而仲唔開心.

因為留K2/K3對I位無改變,
一樣有個別輔導(學習內容視乎小朋友能力而訂定),小組活動及老師入班支援.
三T的支援亦唔關讀什麼班的.

不如同老師傾下,
分析下邊班對佢有大D的幫助

原文章由 PoohBB 於 08-8-12 00:51 發表

下個月9月開始有I 位, 老師建議 重讀K2, 這樣I位可以有2年讀.

會唔會因為I 位 ...

會唔會因為I 位 而留班 ????  
PLS HELP

小女宜家4歲11個月, 升 K3. 她有弱聽及專注力較弱. 今年由九龍區轉入新界讀 K3.
之前果間學校想她留班, 喺面試呢間學校嘅老師反而覺得她可試下升 K3.  反而我無考慮學費問題, 最主要係為個女..

當時佢知道要留班, 都有D唔開心, 但我會同佢講, 錦可以識多 D 朋友, 又可以玩多一年..

My big daughter (Tavy) : 2003-09-24
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25

回覆 #2 crystal媽咪 的文章

多謝意見..

會再到班主任傾, 其實都係學校及醫生建議.
理解都ok. 只是寫得不好, 我跟他說要升k3, 佢就會努力試寫...

I位好似只係讀到6歲,我仔仔而家5歲3個月repeat k2,因為佢唔識寫字,社交較差,所以俾佢打多年底先上,唔得上到k3都無用,因為人地都為p1作準備,仔仔咩都未識上到去又係唔開心,所以有得repeat 唔係唔好,最緊要把握repeat的一年,盡量幫助佢地,佢上早期都係上到出年8月,期後就要俾多d錢讀青蔥

原帖由 PoohBB 於 08-8-12 00:51 發表

會唔會因為I 位 ...
‹ 上一主題|下一主題