用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒 和 創價 誰優勝
樓主: cn1310
go

聖羅撒 和 創價 誰優勝 [複製鏈接]

原帖由 prosperityyan 於 08-10-5 18:54 發表
[quote]原帖由 Virginia_mom 於 08-10-4 20:40 發表
Not exactly like you said.  Although St. Rose of Lima is an co-ed kindergarten but the proportion o ...

佢地係女校。女校有男生但只係小部份

聖羅撤幼稚園的确係女校。但都有收小部份男生,今年好似集中一班內。

原帖由 prosperityyan 於 08-10-6 13:23 發表
下, 聖羅撒幼稚園是女校來既? 咁女校唔係一個男仔都唔收架咩??咁如果我個係仔, 入去咁多女仔, 會唔會唔係幾好? 另外,, 聖羅撒小學, 是否都是女校?

而小學就你全女校,沒有男生。
另2009年小學開始重建。

聖羅撤小學係津小, 要通過派位而非直升小一

原帖由 alowe 於 08-10-28 23:59 發表
聖羅撤和創價的質素評核報告均已上載教育局網頁,大家可作比較.

假設兩間學校質素相同,聖羅撤較可取的是有直屬小學給女孩, 可免升小一時的煩惱.

點解唔去啦?難唔難要IN完至知!有D幼稚園喜歡收好動的小朋友,有D中意收文靜學生,唔試有點知呢?況且俾小朋友試下,咪當囉o下經驗又有何妨呢?
原帖由 rabbitann 於 08-10-30 11:11 發表
唔好意思我想問下聖羅撒同創價係唔係都係好難入?  因為我個仔係細仔, 又唔係叻, 如果難入的話, 我諗我唔去interview, 希望有經驗媽咪可以解答下, thx.

原帖由 rabbitann 於 08-10-31 14:40 發表
Natalielin
我真係好多謝好多謝你呢番甘鼓勵的說話, 就係因為你呢番說話我就決定左聽日去交表, 不過都係試, 真係無信心.  甘你個大仔係唔係宜家都係創價讀緊, ok嗎? anyway, 真係好多謝你.

koeydadamama
多謝你的鼓 ...

唔使客氣。其實小朋友都識選學校咖 (IN中意嘅學校唔會喊同好合作)。聖羅撒11月1日和8日9-11點攞表(帶出世紙正/副本,報名費HKD30)。面試應該12月至1月,重有時間操O下。
‹ 上一主題|下一主題