用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2008 P1-一乙班
樓主: andrew02
go

2008 P1-一乙班 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 MiuMiu68 於 08-9-5 00:42 發表

係咩?! 哈哈!!  唔好意思, 攪錯晒!!  我依家先發現,原來執書包係好難架!!!

我覺得有壓力, 如果執漏書/文具, 又或者唔記得/唔知要做功課就會比老師寫手冊 , 而小朋友返0黎, 都係講d唔講d, 大家真係要守望相助.

原帖由 3b 於 08-9-5 09:59 發表

我覺得有壓力, 如果執漏書/文具, 又或者唔記得/唔知要做功課就會比老師寫手冊 , 而小朋友返0黎, 都係講d唔講d, 大家真係要守望相助.

是呀 ! 真的要 守望相助 .. 我有時都唔係好明 ...如今天數學 囡囡冇寫野... 唔知係 照舊帶昨天本書 or 不用帶 ..唉 !

[quote]原帖由 MiuMiu68 於 08-9-5 00:42 發表

係咩?! 哈哈!!  唔好意思, 攪錯晒!!  我依家先發現,原來執書包係好難架!!! [/quote

唔緊要la!!校長咪話過lee兩個星期會比同学仔適應期嗎?(其實係比我哋啲家長適應期就真) 唔會罰ge!!好彩有lee個網,等我哋啲家長可以互相照應!哈!哈!

唔使担心la!!校長咪話過lee兩個星期會比同学仔適應期嗎?(其實係比我哋啲家長適應期就真) 唔會罰ge!!好彩有lee個網,等我哋啲家長可以互相照應!哈!哈!

Hi!各位家長

請問:
1)視藝:寫帶10張含三原色圖片嘅意思係咪揾10張三原色物件嘅圖片呢?
2)專P.1-3 () 括弧裡面寫嘅係嘜字ar?

3b,

不要緊張吧!有些東西是要從錯誤中學習,承受錯誤也是學習的一種。只要留心聽書,不會錯誤太多吧!不要每個月多過五次便可。
小女在上學期沒有帶漏功課,在下學期帶漏兩次,好像沒有哭吧!都是十多日前寪下要交的,這些最容易漏。有一次,工人漏放整個功課袋,內有三樣功課,我們立刻打的回校,但都已上課了,保安都幫我們放上課室。

原帖由 ojmummy 於 08-9-5 18:30 發表
請問:
1)視藝:寫帶10張含三原色圖片嘅意思係咪揾10張三原色物件嘅圖片呢?

1) 我同你嘅理解一樣.
2) 係 (24/9), 即 24/9 交. 我要寫响日曆提自己.

記得囡囡讀 P.1 時, 每天小息時都有高年級的大哥哥/大姐姐幫忙查核各人的手冊, 看看有沒有抄漏功課, 而班主任亦會在最後一堂睇多次的.

我有以下心得:
~ 每個小息先寫下功課在自修簿內, 因為在太急的情況下會抄漏的.

~ 遇到不是即日的功課, eg : 9/24 才交的報告, 或 9/10 下星期三要默書 ...... 等等, 即時在自修簿上, 在 9/23 同時寫下明天要交報告, 在  9/9 又寫下明天要默書.

~ 收拾書包 : 建議在 10 月起要自行收拾, 因為不經過自己收拾, 不會知道物品放在那裡.

** 9/13 小一新生家長會記得要出席, 因為老師會講教學內容, 測驗需知.

回覆 # 的文章

ISAAC話生活教育唔需要帶書,
又話數學書及習作都要帶,
英文寫咗帶listening 1A1B,
中文帶快樂識字就寫咗,佢又話要帶語文新
天地及語文精練,
睇佢個樣唔係好肯定
其他同學仔點呀?

原帖由 MiuMiu68 於 08-9-5 23:49 發表

1) 我同你嘅理解一樣.
2) 係 (24/9), 即 24/9 交. 我要寫响日曆提自己.

o甘我同囝囝就揾三原色嘅物件圖片ga la!錯咗起碼有你陪ar ma!!
(24/9)哦!知道la!唔該晒!等 我都要效法HY412教嘅方法,寫係自修簿嘅23/9嗰日度,如果寫係日曆度,我驚我懞懞哋唔記得睇就幣la!

醒目開學勳章

原帖由 ojmummy 於 08-9-5 18:30 發表
請問:

1) 幾時要帶回學校 ? 是否一張相包含紅, 藍, 綠色 ?

醒目開學勳章

原帖由 ojmummy 於 08-9-5 17:02 發表

唔使担心la!!校長咪話過lee兩個星期會比同学仔適應期嗎?(其實係比我哋啲家長適應期就真) 唔會罰ge!!好彩有lee個網,等我哋啲家長可以互相照應!哈!哈! ...

暫時唔會罰, 不過寫"花"左本自修簿就唔好啦 !

醒目開學勳章

原帖由 HY412 於 08-9-6 00:06 發表
記得囡囡讀 P.1 時, 每天小息時都有高年級的大哥哥/大姐姐幫忙查核各人的手冊, 看看有沒有抄漏功課, 而班主任亦會在最後一堂睇多次的.

我有以下心得:
~ 每個小息先寫下功課在自修簿內, 因為在太急的情況下會抄漏的. ...

HY412, kls12,

多謝你們一班高年級的家長對我們的幫助, 過來人的心得好有用.

醒目開學勳章

原帖由 ISAACBA 於 08-9-6 13:25 發表
ISAAC話生活教育唔需要帶書,
又話數學書及習作都要帶,
英文寫咗帶listening 1A1B,
中文帶快樂識字就寫咗,佢又話要帶語文新
天地及語文精練,
睇佢個樣唔係好肯定
其他同學仔點呀? ...

ISAACBA,
中文 - Jacob本自修簿都寫左要帶快樂識字, 但係佢話唔需要帶語文精練.
數學 - 習作1上, 老師上堂已收了.

原帖由 3b 於 08-9-7 09:27 發表

1) 幾時要帶回學校 ? 是否一張相包含紅, 藍, 綠色 ?

帶返學嘅時間應該係16/9 即是下一室視藝堂,因Oris係自修簿嘅13/9星期六寫低帶10張含三原色圖片,that mean for remind 星期二(Day 2) 帶。
至於佝伺個問題就唔make sure la!

帶返學嘅時間應該係16/9 即是下一室視藝堂,因Oris係自修簿嘅13/9星期六寫低帶10張含三原色圖片,that mean for remind 星期二(Day 2) 帶。
至於第二個問題就唔make sure la!

當年阿囡是找每張只包含一個原色的圖片, 仲比佢有幸擺放在班房門口的透明架上, 從此佢就更加愛畫畫

** 是色料三原色,色料三原色混合會變黑色.

原帖由 3b 於 08-9-7 09:30 發表

暫時唔會罰, 不過寫"花"左本自修簿就唔好啦 !

都唔使太過担心ge,要担心都有我哋o甘多家長陪你嗎! 最緊要有lee度可以互相照應,守望相助。唔好諗o甘多la!放鬆啲把la!!

原帖由 3b 於 08-9-7 09:43 發表

ISAACBA,
中文 - Jacob本自修簿都寫左要帶快樂識字, 但係佢話唔需要帶語文精練.

3B

Thank You.  數學 - 習作1上真的是已收了
語文精練ISAAC仍說要帶,沒辦法,由他吧.
希望錯吓錯吓遲D會啱番啦.

原帖由 3b 於 08-9-7 09:43 發表

ISAACBA,

語文精練Oris 都話要帶,數學書佢話唔使帶,可能做已收了嘅習作la!

o甘又冇家長知"生活教育"堂要帶啲mud呀?
‹ 上一主題|下一主題