用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2008 P1-一乙班
樓主: andrew02
go

2008 P1-一乙班 [複製鏈接]

回覆 # 的文章

囡囡鍾意羽毛球,所以報咗星期二班.

原帖由 ojmummy 於 08-9-3 21:47 發表
未睇你reply之前仲問咗Oris 之前同一間幼稚園嘅同学仔,但佢係1C班,佢媽咪話佢囡囡今日都冇手冊,老師收咗,等我仲定咗啲tim,而家又驚過mouth:" /> mouth:" /> 不過都唔該晒你3b!

ar!重冇呀,請問自修簿寫咗某些堂要 ...

囡囡本手冊噚日就收咗, 今日派返.  內裹無新通告, 只係多咗校長蓋印及响張相度加咗校印.

另外,數學只帶咗一上習作簿,無帶書. 希望無帶少.  不過我想請問點幫張 "智能咭"入錢?? 個 PPS 戶口是否一定要係學費過戶嘅戶口?? 好疑惑!!

[quote]原帖由 MiuMiu68 於 08-9-3 22:28 發表

囡囡本手冊噚日就收咗, 今日派返.  內裹無新通告, 只係多咗校長蓋印及响張相度加咗校印.

另外,數學只帶咗一上習作簿,無帶書. 希望無帶少.  不過我想請問點幫張 "智能咭"入錢?? 個 PPS 戶口是否一定要係學費過戶嘅 ... [/quote

O甘希望係收咗去蓋印啦,因為佢本手冊琴日都未蓋印,我會叫Oris明日問問老師ga la!唔該MiuMiu68!!

至於"智能咭"...係咪等遲啲申請咗先可以入錢ar?? 其實我都唔係好知!!有冇家長可幫忙清楚解釋一下ar!thx!

ojmummy,

唔駛客氣!!

頭先我响另一個討論區見到有一位家長想入 $ 到學校嘅 PPS 戶口, 但原來要學號, 所以最終係未入到.  可能遲啲會通知啦!!

原帖由 MiuMiu68 於 08-9-3 22:28 發表

另外,數學只帶咗一 ...

不用申請PPS,我是用中銀信用咭 (一定是信用咭) +
綱上銀行
繳付賬單 : 教育學府
繳費商戶 : 九龍塘宣道小學

繳費靈學生編號 : (學生身份證)

原帖由 kls12 於 08-9-3 23:10 發表

不用申請PPS,我是用中銀信用咭 (一定是信用咭) +
綱上銀行
繳付賬單 : 教育學府
繳費商戶 : 九龍塘宣道小學

繳費靈學生編號 : (學生身份證)

唔該晒!! 我明白啦!!  不過我未有學生身份證號碼.

原帖由 3b 於 08-9-3 21:14 發表

囝囝本黑色手冊係度, oris 0個本會否漏左係學校 ? 明天叫oris返去搵下, 如果無就同勞老師講幫手搵下.

今日終於見返本手冊la! 原來真係收咗去蓋印,呀仔又懞懞吓,比佢嚇餐飽tim!不過唔明點解唔全班一齊收晒啲手冊去蓋印,然後係自修簿話聲比我哋聽咪好囉!!!: :

請問各位一乙家長

各位家長:

明日中文自修簿寫:中書P.3 即係帶邊本ar? Oris話要帶長河小学語文精練wor,o甘係咪即係lee本or令外要帶多本呢?唔該!

書 = 啟思語文新天地

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

醒目開學勳章

原帖由 ojmummy 於 08-9-4 20:19 發表
各位家長:

明日中文自修簿寫:中書P.3 即係帶邊本ar? Oris話要帶長河小学語文精練wor,o甘係咪即係lee本or令外要帶多本呢?唔該! ...

Pls do the homework on page 3 of 啟思語文新天地.

有無人知GE要帶乜書返學? 全部都係Reader...

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

[quote]原帖由 3b 於 08-9-4 21:03 發表

Pls do the homework on page 3 of 啟思語文新天地. [/quote

呀!明白la,估死人咩!不過Oris都訓咗la,明日返學前要叫佢畫返先!好彩有你哋班家長幫忙,唔係實錯漏百出la,間歇河內問答唔似樣該晒palmchristy and 3B 呀!

呀!重有一個問題:明日視党藝術堂帶啲
mud呀?自修簿冇寫,係咪即係全部嘢帶晒呀?o甘咪好多嘢!! 但我知琴日隔離班都有寫叫佢哋視党藝術堂帶mud!!邊位可以答到我ar??thx!!

視覺藝術我就跟之前迎新日張通告
帶晒啲嘢:

A4畫薄
膠袋(A3)
ZEBRA NAME PEN
木顏色
墊檯紙

ISAAC冇特別講要帶咩
惟有帶晒囉

原帖由 3b 於 08-9-4 21:03 發表

Pls do the homework on page 3 of 啟思語文新天地.

呀!明白la,估死人咩!不過Oris都訓咗la,明日返學前要叫佢畫返先!好彩有你哋班家長幫忙,唔係實錯漏百出la,唔該晒palmchristy and 3B 呀!

呀!重有一個問題:明日視党藝術堂帶啲
mud呀?自修簿冇寫,係咪即係全部嘢帶晒呀?o甘咪好多嘢!! 但我知琴日隔離班都有寫叫佢哋視党藝術堂帶mud!!邊位可以答到我ar??thx!!

原帖由 ISAACBA 於 08-9-4 22:00 發表
視覺藝術我就跟之前迎新日張通告
帶晒啲嘢:

A4畫薄
膠袋(A3)
ZEBRA NAME PEN
木顏色
墊檯紙

ISAAC冇特別講要帶咩
惟有帶晒囉

o甘唯有都要帶晒囉! 唔該晒ISAACBA !!

原帖由 ojmummy 於 08-9-4 22:23 發表

o甘唯有都要帶晒囉! 唔該晒ISAACBA !!

我都係帶晒呢啲.

原帖由 palmchristy 於 08-9-4 21:07 發表
有無人知GE要帶乜書返學? 全部都係Reader...

我估應該係 "New General Studies--Home--Primary 1---3",即今日果本.

原帖由 ojmummy 於 08-9-4 20:19 發表
各位家長:

明日中文自修簿寫:中書P.3 即係帶邊本ar? Oris話要帶長河小学語文精練wor,o甘係咪即係lee本or令外要帶多本呢?唔該! ...

亞囡都有話要帶埋呢本, 我問佢點知, 佢話老師有俾本書佢哋睇.

原帖由 MiuMiu68 於 08-9-4 22:53 發表

我估應該係 "New General Studies--Home--Primary 1---3",即今日果本.

但呢本應該係Science嚟播,同General English應該冇關係ga,学校冇講,係咪唔使帶呀?或都派worksheet呢!!

原帖由 ojmummy 於 08-9-4 23:43 發表

但呢本應該係Science嚟播,同General English應該冇關係ga,学校冇講,係咪唔使帶呀?或都派worksheet呢!!

係咩?! 哈哈!!  唔好意思, 攪錯晒!!  我依家先發現,原來執書包係好難架!!!
‹ 上一主題|下一主題