用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖紀文小學 聖紀文的感覺
go

聖紀文的感覺 [複製鏈接]

囡囡今年五年班,在四年班的班主任令我不欲小女兒選擇此校,兩位老師公然在學生面前吵架,女兒的班主任在家長面前,提出不要跟那位頜「綜援」的同學一起,她分明是標籤了學生,況且她極之欠缺愛心..
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我妹叫我代佢講的,佢個仔小2時都差唔多既經驗,因我姨生係資優生,同有過度活躍,咁佢既行為就會與別不同,老師都係半3佢面叫小朋友唔好同佢玩,令到佢好唔開心,所以6年既成績都係唔好,而家已經中三啦,好在佢而家開始開曉重話要讀理科,聽講話讀到成數都幾高,;個人覺得呢間學校太守舊啦
[url=http://www.yahoo.com][img]

Hi, all of St. Kei Man mami,

I want to know more about this school
- How many homeworks everyday (P1-P6) if you know.
- Did they more writing homeworks to do?
- Did they more dictation every week?
- Did the kids likes to go to school?
- Did the kids polite?

Thanks a lot.

我以前是一名小學教師(現在專心湊仔),我小朋友今年升小二,我有同事既朋友在聖紀文教,所以才選它.
我個人傾向比較傳統的學校,可能我以前教書,知道坊間所謂的活動教學都是做不到的(因為要趕進度,操成績,只有國際學校才真正做到)況且小朋友先要知道守紀律,才能專心讀書.總括來說,聖紀文的學生都比較純,都有學習氣氛(全年6次考試,開學幾天便派默書紙,差不多每個星期都有中、英文默書,除了考試前一星期)
功課方面都幾多,平均有6-7本,PENMANSHIP和詞語、抄書都有,不過不是很多.
這一年,我都有向老師反映一些意見,他們都接受,其實間間學校都有些不盡責的老師,所以父母要盯緊些啦!

原帖由 WINLEG 於 09-6-12 16:11 發表
Hi, all of St. Kei Man mami,

I want to know more about this school
- How many homeworks everyday (P1-P6) if you know.
- Did they more writing homeworks to do?
- Did they more dictation every week?
-  ...
‹ 上一主題|下一主題