用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B11月尾出世, 想將佢由細仔變大仔, 請比D意見~ ...
go

細B11月尾出世, 想將佢由細仔變大仔, 請比D意見~ [複製鏈接]

細B06年11月尾出世, 想將佢由細仔變大仔, 好唔好呀? 有無家長試過? 係唔係學習上會好好多呢?
   0    0    0    0

我個仔係0511BB, 我今年9月先比佢讀學前班, 因實在有太多親戚朋友忠告我啦, 佢地話一上到一年級就之做細仔比較辛苦(除非特別聰明)個校長都話我識為亞仔諗...其實我都有為自己諗, 驚亞仔做細仔好多野會無人咁叻, 追唔上其他人時, 我同佢都辛苦啦, 寧願"浪費"一年時間算啦.

我女係0411月b 我舊年就比佢返 做細女 佢學野就真係慢d 同比較靜d but我就寧願比佢早d適應返學 又唔晒係屋only 對住姐姐 我就諗住if 阿女真係追唔上 比佢k3 個年讀多1年囉
原文章由 ecling 於 08-8-10 16:19 發表
我個仔係0511BB, 我今年9月先比佢讀學前班, 因實在有太多親戚朋友忠告我啦, 佢地話一上到一年級就之做細仔比較辛苦(除非特別聰明)個校長都話我識為亞仔諗...其實我都有為自己諗, 驚亞仔做細仔好多野會無人咁叻, 追唔 ...

我都有同樣問題,仔仔係12月細仔,我見佢講野仲係麻麻地,考k1都未必得,所以今年會只考1,2間,當係吸收下經驗,如果唔得,就再遲一年讀,將會安排 playgroup同nursery俾佢讀下先,不過細仔真係好煩惱....:;pppp:

原文章由 ecling 於 08-8-10 16:19 發表
我個仔係0511BB, 我今年9月先比佢讀學前班, 因實在有太多親戚朋友忠告我啦, 佢地話一上到一年級就之做細仔比較辛苦(除非特別聰明)個校長都話我識為亞仔諗...其實我都有為自己諗, 驚亞仔做細仔好多野會無人咁叻, 追唔 ...

唔好覺得係浪費喎
我覺得讓小朋友慢慢培養出學習的意識和興趣十分重要
我個仔都係0511b
剛開學讀K1
佢之前讀左幾個月N班
我已決定俾佢出年另覓學校重讀K1做大仔
大一年真係大一年
我想仔仔好好建立讀書的興趣
才一步一步咁升班呢

我囝囝都係05年細仔應該今年讀K1,不過舊年同佢in咗幾間心儀幼稚園唔係唔收就係只收下午班,所以我都諗住今年俾佢繼續留返讀開o個間嬰幼班ge K1,年尾再去考過其他心儀幼稚園出年做大仔,都無所謂ge,吸收咗舊年面試ge經驗,今年就好有信心ge啦,都有朋友講過小朋友要讀成廿幾年書,又何必驚遲o個一年呢?等佢樣樣都準備好晒再去衝刺又真係未嘗唔係一件好事,不過做大仔就好似會有一年唔用得學卷。

各人意見﹕我選擇小朋友做大仔係希望由學習一開始就訓練佢可以有機會做一個領導者,增強佢ge自信心,而做細仔一般都只係跟住人哋後面追(大部份)。但如果係年尾出世ge女仔就唔需要特登去做大女囉。
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

原文章由 維豬豬 於 08-8-11 13:29 發表
我囝囝都係05年細仔應該今年讀K1,不過舊年同佢in咗幾間心儀幼稚園唔係唔收就係只收下午班,所以我都諗住今年俾佢繼續留返讀開o個間嬰幼班ge K1,年尾再去考過其他心儀幼稚園出年做大仔,都無所謂ge,吸收咗舊年面試ge經驗,今年 ...

我都有你種想法
做大仔, 有較大自信心
可以做到多D領導的工作
對男仔, 幾重要架...

我bb係0611尾bb, 我而家都心大心細, 我就已經同bb報咗N班, 我今年都會同bb報k1, 如果真係唔理想, 我就俾bb重讀n班....我因為這個問題, 已經個頭大了10倍

醒目開學勳章

我都諗住會俾仔仔做大仔(11月出世),
但應該會 repeat k1 instead of k2 / k3

做大仔我覺得考小學會著數過做細仔,
始終差一年差好遠呀

原文章由 qoo_pooh 於 08-8-13 00:05 發表
我都諗住會俾仔仔做大仔(11月出世),
但應該會 repeat k1 instead of k2 / k3

做大仔我覺得考小學會著數過做細仔,
始終差一年差好遠呀

係呀, k1時, 小朋友未係同同學仔建立到好深厚的友誼
repeat k1,.  心理不快會少d
反而到K2/3, 小朋友已意識到佢同同學仔係一伙, 同埋都熟習左學校, 到時要佢轉新環境, 而新校的同學之間又係互相認識, 新來的小朋友會覺得自己被孤立, 唔係咁好架

dear,

how about girl?  my bb girl was born at end of Nov.  I am going to let her go to K1 at 2010.  some ppl say if boy, can be 大仔, if girl, can try to be 細女.  

Any comments?

tks

做大仔大女好D,我見我個女班到D大仔大女真係醒目好多,去考小學都表現好D,差幾個月應對都差好遠,除非佢本身好動同好醒目

原文章由 莎莎莉莉 於 08-8-13 09:04 發表

係呀, k1時, 小朋友未係同同學仔建立到好深厚的友誼
repeat k1,.  心理不快會少d
反而到K2/3, 小朋友已意識到佢同同學仔係一伙, 同埋都熟習左學校, 到時要佢轉新環境, 而新校的同學之間又係互相認識, 新來的小朋友 ...

我都係決定俾佢repeat K1,我都好同意你ge講法,
另外又驚好ge幼稚園K2亦都未必有得插班,
做大仔考K1如無意外都十拿九穏啦.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

都唔係十拿九穩, 我個仔係04年12月, 係超細仔, 我就係佢夠2歲時已經俾佢讀PN, 到佢有2歲8個月就係同一幼稚園讀K1, 之後再考出面的名牌幼稚園, 點之考6間, 有2間收咋, 我個仔讀緊果間都算係好的私校, 各方面都好全面, 個仔考的時候都好SMArt, 都唔知點解唔收, 佢黎緊會係民生讀K1.
原文章由 維豬豬 於 08-8-13 14:35 發表

我都係決定俾佢repeat K1,我都好同意你ge講法,
另外又驚好ge幼稚園K2亦都未必有得插班,
做大仔考K1如無意外都十拿九穏啦.

百利而無一害,特別係你曰後打算同佢考直資或私校。

原帖由 2heiBBmama 於 08-8-10 15:37 發表
細B06年11月尾出世, 想將佢由細仔變大仔, 好唔好呀? 有無家長試過? 係唔係學習上會好好多呢?

repeat K1 做大仔

睇晒你地既意見, 我決定比細B就大仔, 等佢學野快D, 自信心强D......

我之前都有聽取其他媽咪意見, 都係做大仔著數d, 所以, 同老公相量過, 好大機會repeat....

呢排攪大囝考小學的事攪到頭都大埋, 出年又到細囝(11/06)考幼稚園了, 若果將佢變大囝, 計下條數, 出年報係考k1係唔係呀?

回覆 # 的文章

係呀, 如果2009年讀k1就今年報名...
‹ 上一主題|下一主題